Profesorul spunea că a iubit şcoala, că i s-a dedicat în totalitate şi că a izbutit împotriva tuturor opreliştilor să lucreze în aceste două domenii, reuşind să se strecoare şi pe sub rigorile comunismului, scrie ziaruldeiasi.ro. „Am răzbit în comunism fiind de acord cu anumite laturi ale sale şi trecându-le sub tăcere pe cele care nu-mi conveneau. Eu am condus învăţământul politic la Facultatea de Mecanică. Ţin minte că taică-meu, fără să fie religios excesiv, ţinea foarte mult la Decalog. Dintre cele zece porunci, insista asupra poruncii «să nu minţi», pe care o considera fundamentală. Mai târziu, mi-am dat seama de ce insista asupra acesteia. Pentru că respectând-o pe aceasta, respecţi încă trei: să nu furi, să nu ucizi, să nu preacurveşti, care sunt forme acute ale minciunii”, spunea profesorul Vitalie Belousov.
Citeşte şi REVOLTĂ într-un sat din Iaşi: Un preot „atinge” tinerele atunci când merg la el pentru spovedanie
Acesta a păstrat mereu o legătură vie cu industria din Iaşi şi spune că aproape toate invenţiile sale, având 116 brevete în ţară şi opt în Europa şi Asia, au fost aplicate. Unul dintre exemple renumite este freza Romascon, inventată în 1965, care a ajuns să fie folosită şi cunoscută de toţi inginerii care lucrau la vremea respectivă în Iaşi, la marile uzine din CUG sau Nicolina. Despre invenţiile sale, profesorul Belousov spunea că sunt concepute pentru „nea Ion”, adică „oricât de prost ar fi exploatate să dea performanţă”. Imediat după Revoluţie, acesta a pus bazele Institutului Naţional de Inventică Iaşi, al cărui director a fost timp de aproape 12 ani, până în 2002, în timp ce rector al Politehnicii a fost între 1990 şi 1996.
„A fost o legendă a Iaşului. Încă de când eram student auzisem de dumnealui, a fost părintele inventivicii. Era foarte cunoscut, a fost un mare profesor, toţi cei care lucrau în timpul comunismului cunoşteau freza Romascon făcută de el. A fost un profesor nemaipomenit, cu o gândire logică foarte bună, un om corect, care a făcut cinste Iaşului. Lucrând alături de tine, te obliga să faci performanţă, iar pentru mine a fost mereu un model”, a declarat profesorul Gheorghe Pleşu, preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Iaşi.
Citeşte şi Pacienţi din Iaşi, în stare gravă la spital după ce au urmat un tratament periculos
Una dintre invenţiile mai puţin cunoscute ale regretatului profesor a fost un sistem de mărire a eficienţei pedalatului la bicicletă, acesta susţinând că a reuşit să se deplaseze, fără mare efort, cu 40 de kilometri pe oră, făcând „de mii de ori tur-retur distanţa până în Podu Iloaiei, aproape 250.000 de kilometri în total, de şase ori cât Ecuatorul”, a mai spus Vitalie Belousov.
Înmormântarea va avea loc vineri, de la ora 11.00, în Roman, oraşul unde a absolvit studiile liceale.