”A decedat în urma unui infarct marţi la ora 8:00 la domiciliu”, a precizat soţia criticului, Nicole de Champérard, pentru AFP.
”La cererea clară a domnului Champérard, funeraliile vor avea loc în cea mai strictă intimitate”, a precizat pentru AFP prietenul acestuia, criminologul Alain Bauer, care în prezent conduce anuarul gastronomic înfiinţat de Champérard.
”Marc nu dorea ca lumea să afle, nu dorea pe nimeni, nici flori, nici coroane”, a explicat, la rândul său, Nicole de Champérard.
Marc de Champérard, pe numele adevărat René Pérard, cunoscut pentru erudiţia sa în domeniul culinar, a fondat ”Ghidul Champérard” în 1982, care a ajuns la cea de-a 36-a ediţie în septembrie.
Criticul, provocator şi glumeţ, a creat rumoare în 2012 când nu a introdus în ghidul său instituţii franceze prestigioase din domeniul gastronomiei precum restaurantele Paul Bocuse, Georges Blanc, Michel Troisgros sau Michel Guérard.
Pentru că acestea nu ”mai corespund reputaţiei lor”, iar ”raportul calitate-preţ-satisfacţie nu se mai ridică la nivelul aşteptărilor” sau ”pur şi simplu pentru că nu ne-a plăcut”, a scris atunci criticul.
În 2015, a venit rândul restaurantelor Meurice, Shangri-La, Bristol şi George V să părăsească prestigiosul ghid. ”Acest lucru nu înseamnă că eu cred că acolo se mănâncă rău”, a explicat criticul. ”Dar care este francezul care, în ziua de astăzi, are posibilitatea de a cheltui 400, 500 de euro în aceste locuri?”
Născut în 1947, la Lyon, Marc de Champérard, a publicat şi alte ghiduri, în special despre vinuri, mezeluri şi berării.
”Restaurantele de lux din palate”, cu adaosuri de mai multe sute de euro, sunt condamnate să dispară în avantajul ”braseriilor deosebite”, cu adaosuri ”de aproximativ o sută de euro”, a declarat acesta pentru AFP în 2009.
Champérard a fost iniţiatorul mai multor proiecte de democratizare a gastronomiei: lecţii gratuite de bucătărie gourmet susţinute în metrou, proiectul ”Bucătăria de lux pentru toţi”, al cărui scop era să demonstreze că gastronomia poate fi simplă şi necostisitoare, precum şi ”Universitatea populară a gustului”, creată în 2006.