De zeci de ani, samsarii de mașini au folosit metoda prin care dadeau kilometrajul înapoi, pentru a obține sume frumoase de la români în urma vânzării unor mașini uzate. Înșelătoria nu mai poate continua, existând acum cadrul legal pentru combaterea acestui mod de operare.
Legea 143 din 2023 reglementează în mod clar tocmai aceste aspecte
Trei sunt articolele care vizează exact această problemă, astfel încât să nu mai existe suspiciunea cumpărării unei mașini care are kjilometrajul dat înapoi.
(1) Este interzisă manipularea odometrului unui autovehicul, solicitarea manipulării odometrului sau orice acţiune de natură să influenţeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurşi de un autovehicul.
(2) În sensul prezentei legi, prin manipularea odometrului se înţelege practica frauduloasă de modificare voită şi neautorizată a kilometrajului real indicat de odometrul unui autovehicul.
(3) În cazul în care odometrul este defect sau nu funcţionează corespunzător, proprietarul/utilizatorul menţionat în certificatul de înmatriculare/înregistrare al autovehiculului este obligat să îl repare sau să îl înlocuiască fără întârziere la operatori economici autorizaţi în acest sens.
Citește și Baronii sindicali sunt zilele acestea vedete pe banii profesorilor
În conformitate cu prevederile acestei legi, va fi pedespsită cu închisoarea orice faptă de acest gen.
“Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust și dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”, se arată în textul legii.