Taxa pe lux a intrat în vigoare deja de câteva zile, iar șoferii care au mașini scumpe vor să afle cât vor plăti în plus pe an de acum înainte. Impozitul special introdus de Guvvern este valabil pentru autoturisme și proprietăți foarte scumpe. În cazul bolizilor de lux, pragul pentru taxă este de 375.000 de lei, adică 75.000 de euro.
De la intrarea în vigoare a Legii 296/2023, o parte dintre șoferii români trebuie să scoată mai mulți bani din portofel. Vorbim aici despre taxa de lux, un impozit special pentru mașinile a căror valoare depășește un anumit prag. Acesta reprezintă 0,3% din diferenșa între valoarea autoturismului și plafonul neimpozabil.
„Sunt obligate la plata impozitului special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare, stabilit conform prezentului titlu persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei”, se specifică în Legea 296/2023.
Citește și: Taxa pe lux pe co-proprietari. Impozitul nu va fi plătit doar de unul dintre deținători. Exemplu de calcul
Astfel, dacă prețul mașinii este de 500.000 de euro, atunci diferența va fi de 425.000 de euro. Așadat, taxa pe lux va fi de 1.275 de euro/an. Pentru un autoturism de 100.000 de euro, impozitul special va fi de 75 de euro. Asta înseamnă, mai exact, 0,3% din 25.000 de euro, sumă ce reprezintă diferența dintre valoarea autovehicului și plafonul neimpozabil.
În cazul locuințelor, taxa pe lux este valabilă pentru imobilele în valoare de peste 500.000 de euro (2,5 milioane de lei). În cazul unei locuințe care valorează 1 milion de euro, impositul va fi de 1.500 de euro.
Casele și mașinile trebuie să fie delcarate de proprietari prin formularul 216, pentru „impozitul special pe bunuri mobile și imobile de valoare mare”.
„Discutăm doar de acele proprietăți care au valoarea mai mare de 2,5 milioane lei. Aceste informații sunt la primării în momentul de față și primăriile au obligația să comunice deținătorilor de proprietăți cu o valoare mai mare de 2,5 milioane lei faptul că intră taxa pe lux de la 30 septembrie. După cum știm, a fost amânat acest termen până la 30 septembrie.
Nu cred că vom avea încasări foarte mari de la această taxă. Nu avem așteptări în termeni de impact bugetar. 1.500 de euro pe întreg anul, adică, cu alte cuvinte, se taxează valoarea proprietății și nu cred că cineva care deține o proprietate de 2,5 milioane de lei își pune problema că nu ar putea suporta această sarcină fiscală”, a declarat Marcel Bolos, ministrul Finanţelor.
Taxa pe lux este intrată în vigoare de ani de zile în alte țări din Europa. De exemplu, în Franța, pentru clădirile care depășesc 1,3 milioane de euro se va plăti impozit între 0,5% și 1,5%.
În cazul danezilor care au impozite mai scumpe de 400.000 de euro, aceștia plătesc 3% din diferența care depășește acest plafon.