S-a terminat șmecheria! Taxa pe lux a intrat în vigoare. Impozitul special pe care îl vor plăti șoferii români cu mașini scumpe

Cât este taxa pe lux. Suma exactă pe care o vor plăti în fiecare an șoferii români care dețin mașini scumpe.
Alina Costache
25 iul. 2024, 18:10
S-a terminat șmecheria! Taxa pe lux a intrat în vigoare. Impozitul special pe care îl vor plăti șoferii români cu mașini scumpe
Taxa pe lux a intrat în vigoare în România

Taxa pe lux a intrat în vigoare deja de câteva zile, iar șoferii care au mașini scumpe vor să afle cât vor plăti în plus pe an de acum înainte. Impozitul special introdus de Guvvern este valabil pentru autoturisme și proprietăți foarte scumpe. În cazul bolizilor de lux, pragul pentru taxă este de 375.000 de lei, adică 75.000 de euro.

De la intrarea în vigoare a Legii 296/2023, o parte dintre șoferii români trebuie să scoată mai mulți bani din portofel. Vorbim aici despre taxa de lux, un impozit special pentru mașinile a căror valoare depășește un anumit prag. Acesta reprezintă 0,3% din diferenșa între valoarea autoturismului și plafonul neimpozabil.

„Sunt obligate la plata impozitului special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare, stabilit conform prezentului titlu persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei”, se specifică în Legea 296/2023.

Citește și: Taxa pe lux pe co-proprietari. Impozitul nu va fi plătit doar de unul dintre deținători. Exemplu de calcul

Astfel, dacă prețul mașinii este de 500.000 de euro, atunci diferența va fi de 425.000 de euro. Așadat, taxa pe lux va fi de 1.275 de euro/an. Pentru un autoturism de 100.000 de euro, impozitul special va fi de 75 de euro. Asta înseamnă, mai exact, 0,3% din 25.000 de euro, sumă ce reprezintă diferența dintre valoarea autovehicului și plafonul neimpozabil.

Taxa pe lux, în cazul locuințelor

În cazul locuințelor, taxa pe lux este valabilă pentru imobilele în valoare de peste 500.000 de euro (2,5 milioane de lei). În cazul unei locuințe care valorează 1 milion de euro, impositul va fi de 1.500 de euro.

Casele și mașinile trebuie să fie delcarate de proprietari prin formularul 216, pentru „impozitul special pe bunuri mobile și imobile de valoare mare”.

„Discutăm doar de acele proprietăți care au valoarea mai mare de 2,5 milioane lei. Aceste informații sunt la primării în momentul de față și primăriile au obligația să comunice deținătorilor de proprietăți cu o valoare mai mare de 2,5 milioane lei faptul că intră taxa pe lux de la 30 septembrie. După cum știm, a fost amânat acest termen până la 30 septembrie.

Nu cred că vom avea încasări foarte mari de la această taxă. Nu avem așteptări în termeni de impact bugetar. 1.500 de euro pe întreg anul, adică, cu alte cuvinte, se taxează valoarea proprietății și nu cred că cineva care deține o proprietate de 2,5 milioane de lei își pune problema că nu ar putea suporta această sarcină fiscală”, a declarat Marcel Bolos, ministrul Finanţelor.

Citește și: România a introdus taxa pe lux. Cine sunt românii care trebuie să o plătească şi cum se completează formularul 216

Taxa pe lux este intrată în vigoare de ani de zile în alte țări din Europa. De exemplu, în Franța, pentru clădirile care depășesc 1,3 milioane de euro se va plăti impozit între 0,5% și 1,5%.

În cazul danezilor care au impozite mai scumpe de 400.000 de euro, aceștia plătesc 3% din diferența care depășește acest plafon.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul din România în care se găsește cea mai veche fabrică din țară. Uzina e departe de strălucirea de altădată și are dificultăți financiare
Capital.ro
Reguli noi pentru gunoi. Devine obligatoriu de la 1 Mai. Rezidenții trebuie să obțină un card de la primărie
Playtech.ro
Cum a fost fotografiat Ilie Bolojan la înmormântarea Papei Francisc! Imaginile vorbesc de la sine, a fost surprins...
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Peripețiile unor interlopi din Moldova, în pelerinaj la Muntele Athos. „Se auzeau lupii, coioții”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Colțul de rai ascuns din România. O comoară neprețuită de care puțini știu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor a murit. Este doliu în televiziune. A cucerit milioane de telespectatori
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Pensii care trebuie înapoiate. Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze banii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte