Specialiştii care au tras acest semnal de alarmă au prezentat scenariul în care virusurile şi bacteriile proliferează rapid va face ca vaccinurile şi medicamentele de combatere a răspândirii unei eventuale epidemii ucişaşe să nu fie sufiente pentru a împiedica o pandemie. Experţii estimează că, dacă se va ajunge la aşa ceva, ar putea fi afectate aproximativ 30 de milioane de oameni.
Natura „contribuie” la umplerea rezervoarelor cu agenţi patogeni ce se multiplică rapid mai ales din cauza defrişărilor pădurilor, a fenomenelor meteorologice, precum şi din extracţiile miniere ce favorizează dezvoltarea unor noi virusuri şi bacterii, susţin specialiştii.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii este, la rândul ei, într-o criză de credibilitate, fiind acuzată că ar fi reacţionat cu o întârziere de vreo 5 luni pentru a anunţa epidemia de Ebola din Guineea, Sierra Leone sau Liberia, iar prestaţiile organizaţiei pe teren au fost criticate ca fiind insuficiente.
Astfel, criza vaccinurilor împotriva diferitelor epidemii cu potenţial ucigaş a fost criticată, aceasta manifestându-se în continuare din mai multe cauze, între care principale sunt aspectele culturale din anumite ţări, sisteme sanitare precare , lipsă de încredere în autorităţi şi alte asemenea impedimente.
Urgenţa la modelul actual pentru combaterea unei eventuale epidemii sau mai rău, pandemii, poate fi rezolvată prin punerea la dispoziţei pe piaţa internaţională a vaccinurilor.