S-a triplat numărul muncitorilor străini din România. Principala lor motivație – salariul, dublu față de țara natală. Cât câștigă un șofer de TIR

Numărul muncitorilor străini din România s-a triplat în ultimii cinci ani, fiind estimat în prezent la 150.000. Veniți în special din Asia, străinii care lucrează la noi sunt motivați, în primul rând, de salariul dublu față de cel din țările lor. Un șofer de TIR, de pildă, poate ajunge să câștige 6.000 de lei pe lună.
Irina Dumitrescu
25 oct. 2024, 12:28
S-a triplat numărul muncitorilor străini din România. Principala lor motivație - salariul, dublu față de țara natală. Cât câștigă un șofer de TIR

În 2019, numărul muncitorilor străini din România era estimat la aproape 50.000. În prezent, sunt de trei ori mai mulți și deja se încheie contracte de muncă pentru anul următor. Majoritatea străinilor care lucrează în țara noastră vin din Asia și sunt motivați de salariu: dublu față de cât se câștigă la ei în țară, notează Antena3CNN.

De ce au căutare muncitorii străini? Din cauza deficitului de forță de muncă, pe fondul căruia antreprenorii români sunt obligați să apeleze la această soluție.

Unul dintre străinii care muncesc la noi este Mateo. A venit în România acum cinci ani, din Filipine, și lucrează ca șofer de TIR. Firma la care muncește îi asigură cazarea, mașina și o leafă ce poate ajunge, în lunile bune, la 6.000 de lei. „În Filipine, salariul de șofer de TIR nu era de ajuns, nu îmi satisfăcea nevoile financiare. În România, am salariul dublu față de cel din Filipine. Este greu prima dată, dar în timp am învățat să îmi controlez sentimentele. Prima prioritate este să câștigi bani pentru a-ți susține copiii, pentru că ei studiază. Deci, momentan, nu ne gândim la sentimente”, spune el.

Mateo este unul dintre cei peste 10.000 de străini care muncesc la noi în domeniile transporturi și depozitare. Iar la anul se vor adăuga 3.000 de filipinezi, așteptați să fie, de asemenea, șoferi de TIR.

Citește și Oana Roman, călcată de hoţi. Vedeta a rămas fără genţile de firmă

În ultima vreme, și firmele de salubrizare angajează din ce în ce mai mulți străini. Una dintre acestea are angajați 130 de nepalezi, iar în toată țara numărul acestora ar fi de circa 3.000.  „Am venit să câștig bani și să trimit acasă. Trimit bani în Nepal și familia mea este fericită”, spune un nepalez care lucrează în salubrizare.

Managerul administrativ al unei firme de salubrizare spune că se apelează la muncitori străini în condițiile în care românii au început să evite angajarea în acest domeniu. „Se găsesc greu oameni care să lucreze în domeniul salubrității. Am încercat să îi aducem din jurul Capitalei, însă, după cum se poate observa, lumea nu mai este deschisă pentru aceste domenii”, explică el.

Și industria de panificație angajează mulți străini, câtă vreme deficitul de personal este estimat la peste 10.000 de oameni. Cei mai mulți dintre străinii care lucrează în patiserii sunt veniți din Sri Lanka, India și Filipine. „Colegii din Sri Lanka vin cu anumite cursuri deja făcute, noi le oferim suport și cursuri de formare atât pe partea de limba română, cât și pe partea de patiserie”, spune Ecaterina Vârcolici, manager de patiserie.

Potrivit consilierului juridic Elena Larisa Nicolaescu , cererea de personal din străinătate este în ușoară creștere pentru bone și șoferi de TIR.

Citește și Pelerinaj impresionant în Capitală. Oamenii stau la coadă ore în șir pentru a se închina la racla cu moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Aeroportul în care se pierd cele mai multe bagaje. Călătorii sunt foarte nemulțumiți și au făcut o mulțime de plângeri
Capital.ro
Fericire pentru Elena Udrea. Vestea minunată primită direct în închisoare. Alexandrov i-a confirmat totul
Playtech.ro
Cine obţine mai uşor permisul de conducere. Proba pe care viitorii conducători auto nu o mai dau
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum ar arăta lumea după ce China ar cuceri Taiwanul. America umilită, Beijing impune o nouă ordine mondială
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Drama actriței care a albit peste noapte din dragoste. A fost adulată de toți românii
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Indecente la piscină! Le-am prins trăgând de bikinei, până când nu a rămas mai 'nimic' din ei. Recunoști protagonistele?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marea actriță a părăsit această lume. A fost o legendă, iubită de toți românii. Familia a anunțat decesul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Vin banii de la stat pentru pensionari! Cine primește sumele pe cardul de energie în 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este primarul care folosește un stilou cu cerneală verde, așa cum făcea Florian Coldea, pentru a semna acte oficiale