În 2019, numărul muncitorilor străini din România era estimat la aproape 50.000. În prezent, sunt de trei ori mai mulți și deja se încheie contracte de muncă pentru anul următor. Majoritatea străinilor care lucrează în țara noastră vin din Asia și sunt motivați de salariu: dublu față de cât se câștigă la ei în țară, notează Antena3CNN.
De ce au căutare muncitorii străini? Din cauza deficitului de forță de muncă, pe fondul căruia antreprenorii români sunt obligați să apeleze la această soluție.
Unul dintre străinii care muncesc la noi este Mateo. A venit în România acum cinci ani, din Filipine, și lucrează ca șofer de TIR. Firma la care muncește îi asigură cazarea, mașina și o leafă ce poate ajunge, în lunile bune, la 6.000 de lei. „În Filipine, salariul de șofer de TIR nu era de ajuns, nu îmi satisfăcea nevoile financiare. În România, am salariul dublu față de cel din Filipine. Este greu prima dată, dar în timp am învățat să îmi controlez sentimentele. Prima prioritate este să câștigi bani pentru a-ți susține copiii, pentru că ei studiază. Deci, momentan, nu ne gândim la sentimente”, spune el.
Mateo este unul dintre cei peste 10.000 de străini care muncesc la noi în domeniile transporturi și depozitare. Iar la anul se vor adăuga 3.000 de filipinezi, așteptați să fie, de asemenea, șoferi de TIR.
Citește și Oana Roman, călcată de hoţi. Vedeta a rămas fără genţile de firmă
În ultima vreme, și firmele de salubrizare angajează din ce în ce mai mulți străini. Una dintre acestea are angajați 130 de nepalezi, iar în toată țara numărul acestora ar fi de circa 3.000. „Am venit să câștig bani și să trimit acasă. Trimit bani în Nepal și familia mea este fericită”, spune un nepalez care lucrează în salubrizare.
Managerul administrativ al unei firme de salubrizare spune că se apelează la muncitori străini în condițiile în care românii au început să evite angajarea în acest domeniu. „Se găsesc greu oameni care să lucreze în domeniul salubrității. Am încercat să îi aducem din jurul Capitalei, însă, după cum se poate observa, lumea nu mai este deschisă pentru aceste domenii”, explică el.
Și industria de panificație angajează mulți străini, câtă vreme deficitul de personal este estimat la peste 10.000 de oameni. Cei mai mulți dintre străinii care lucrează în patiserii sunt veniți din Sri Lanka, India și Filipine. „Colegii din Sri Lanka vin cu anumite cursuri deja făcute, noi le oferim suport și cursuri de formare atât pe partea de limba română, cât și pe partea de patiserie”, spune Ecaterina Vârcolici, manager de patiserie.
Potrivit consilierului juridic Elena Larisa Nicolaescu , cererea de personal din străinătate este în ușoară creștere pentru bone și șoferi de TIR.