S-au oprit gazele rusești care ajungeau în Europa prin Ucraina. Situaţie critică în Transnistria, locuitorii sunt îndemnaţi să se îmbrace gros şi să stea într-o singură cameră

Cea mai veche rută de export a gazelor ruseşti către Europa, un gazoduct construit în perioada sovietică, se închide de la 1 ianuarie. Mai multe țări din Europa sunt afectate.
Filip Stan
01 ian. 2025, 12:40
S-au oprit gazele rusești care ajungeau în Europa prin Ucraina. Situaţie critică în Transnistria, locuitorii sunt îndemnaţi să se îmbrace gros şi să stea într-o singură cameră

UPDATE: Situaţie critică după ce Rusia a taiat gazul azi. În Transnistria a fost întreruptă furnizarea de încălzire şi apă caldă în gospodării / Rezidenţii sunt îndemnaţi „să se îmbrace călduros, să adune membrii familiei într-o singură cameră”

Regiunea separatistă moldoveană Transnistria a întrerupt miercuri furnizarea de încălzire şi apă caldă în gospodării, după ce Rusia a întrerupt furnizarea de gaze prin Ucraina.

Situaţie critică după ce Rusia a taiat gazul azi. În Transnistria a fost întreruptă furnizarea de încălzire şi apă caldă în gospodării / Rezidenţii sunt îndemnaţi „să se îmbrace călduros, să adune membrii familiei într-o singură cameră”
„Nu există încălzire sau apă caldă”, a declarat un angajat al companiei locale de energie Tirasteploenergo pentru Reuters prin telefon din Tiraspolt. El a spus că nu ştie cât timp va dura situaţia.

Transnistria primea gaz rusesc prin Ucraina, însă această rută de aprovizionare a fost întreruptă miercuri, odată cu expirarea unui acord de tranzit între cele două ţări aflate în război.

O declaraţie de pe site-ul web al companiei energetice a precizat că reducerile de încălzire au intrat în vigoare miercuri, la ora locală 7:00, însă unele facilităţi, cum ar fi spitalele, au fost exceptate.

Rezidenţii sunt îndemnaţi să se îmbrace călduros, să adune membrii familiei într-o singură cameră, să atârne pături sau perdele groase peste ferestre şi uşile de la balcon şi să folosească încălzitoare electrice.

Până la expirarea acordului de tranzit al gazelor cu Ucraina, Rusia furniza Moldovei aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaze pe an, pompate prin Transnistria.

Moldova acuză Rusia că exploatează dependenţa sa energetică de Moscova pentru a destabiliza ţara, ceea ce Moscova neagă.

S-au oprit gazele rusești care ajungeau în Europa prin Ucraina. Astfel, ziua de 1 ianuarie marchează sfârşitul unei perioade îndelungate de dominaţie a Rusiei pe această piaţă, transmite Reuters.

S-au oprit gazele rusești care ajungeau în Europa prin Ucraina

Livrările de gaze ruseşti către Europa prin Ucraina se oprește de la 1 ianuarie, odată cu expirarea acordului de tranzit pe cinci ani dintre Rusia şi Ucraina.

Potrivit datelor operatorului ucrainean de tranzit al gazelor, Rusia nu a solicitat fluxuri de gaze pentru 1 ianuarie.

Reamintim că Uniunea Europeană şi-a redus drastic dependenţa de gazul rusesc după declanşarea războiului din Ucraina în februarie 2022, apelând la surse alternative de gaze, precum Statele Unite, Qatar şi Norvegia.

Slovacia și Austria au fost ultimele țări care au cumpărat gaz rusesc, însă şi-au asigurat deja surse alternative de aprovizionare, iar analiştii anticipează un impact minim asupra pieţei.

Citește și Sebastian Burduja, ministrul Energiei, mesaj de An Nou în versuri pentru români: ”Să avem gaze cât cuprinde, asta doar de noi depinde/Și dacă toate ne-or ieși, facturile mai mici vor fi”

Preţurile de referinţă ale gazelor în Europa au închis marţi la 48,50 euro pe megawatt-oră, cu o creştere marginală faţă de începutul zilei de tranzacţionare.

Cu toate acestea, oprirea fluxului de gaze are o semnificaţie geopolitică majoră. Rusia, odată cel mai mare exportator mondial de gaze, şi-a pierdut cota dominantă de pe piaţa europeană, potrivit News.ro. 

Gazprom, compania controlată de stat, a înregistrat o pierdere de 7 miliarde de dolari în 2023, prima pierdere anuală din 1999.

Pentru Europa, pierderea gazelor ieftine din Rusia a contribuit la încetinirea economică, o accentuare a inflaţiei şi agravarea crizei costului vieţii. Deşi s-au găsit rapid surse alternative de energie, preocupările legate de competitivitatea pe termen lung a Europei şi, în special, de viitorul industrial al Germaniei rămân acute.

Rusia şi Uniunea Sovietică au construit timp de o jumătate de secol o cotă majoră pe piaţa europeană a gazelor, care a atins un maxim de 35%, însă războiul din Ucraina a distrus aproape complet acest segment de afaceri pentru Gazprom.

Cele mai multe rute de transport al gazelor ruseşti către Europa sunt acum închise, inclusiv gazoductul Yamal-Europa prin Belarus şi Nord Stream, avariat în urma exploziei din 2022.

Citește și Se interzic aragazele. Uniunea Europeană forțează trecerea la plite cu inducție

Gazoductul din perioada sovietică prin Ucraina transporta gaze din Siberia, prin regiunea Kursk din Rusia, până în Slovacia, unde conducta se ramifica spre Cehia şi Austria.

Ucraina a refuzat să negocieze un nou acord de tranzit, renunţând astfel la venituri de aproximativ 800 de milioane de dolari pe an din tarife de tranzit.

În acelaşi timp, Gazprom va pierde aproximativ 5 miliarde de dolari din vânzările de gaze către Europa prin Ucraina.

Întreruperea livrărilor prin Ucraina va reprezenta o lovitură semnificativă pentru Republica Moldova, care depinde de gazele ruseşti. În schimb, Ungaria şi alte ţări continuă să primească gaze ruseşti prin TurkStream, gazoductul care traversează Marea Neagră.

În 2023, Rusia a livrat aproximativ 15 miliarde de metri cubi de gaz prin Ucraina, ceea ce reprezintă doar 8% din volumele de vârf transportate către Europa în 2018-2019.

 

DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Spynews
Dana Roba și iubitul s-au despărțit din nou? Mesajul cu subînțeles postat de make-up artist: „Aproape că nu mai însemni nimic pentru nimeni”
Bzi.ro
Andra a mers într-un loc special după Revelion! Este o tradiție de familie
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a spart topurile și în România. Povestea e reală 100%, ai momente când abia respiri de emoție, iar actorii au roluri fenomenale în el
Capital.ro
Se schimbă banii în România. Trecem de la Leu la bancnotele Euro. Germanii au anunțat acum
Playtech.ro
Boboteaza 2025: Când se pune busuiocul sub pernă și ce semnificații are acest obicei
DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Adevarul
Un șofer a urcat cu un BMW pe pârtie, la Borșa. Reacția internauților: „Întrebarea e ce caută oamenii cu schiurile pe pârtia de BMW?"
wowbiz.ro
Carmen Harra, previziuni șocante pentru 2025: „Apar extratereștri, tot felul de obiecte în aer”. Ce a mai prezis clarvăzătoarea | EXCLUSIV
Spynews
Daiana și Dani de la Mireasa, sezonul 7, imagini înduioșătoare alături de fiul lor. Au petrecut prima dată sărbătorile în noua formulă / FOTO
Spynews
Ce este cafeaua suedeză! Activează creierul și te scapă de oboseală
Evz.ro
Primele facturi pentru încălzire, uriașe. Cât au de plătit bucureștenii
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
A apărut lângă o domnişoară cu 51 de ani mai tânără. Cine este, de fapt, femeia
kanald.ro
Vești proaste pentru proprietarii de apartamente, case și terenuri în 2025! Cu cât va crește impozitul și ce presupune sistemul e-Proprietatea
Cancan.ro
Amanta (devenită, între timp, titulara) ICH este gravidă?! 😲 Tatăl ar fi pufosul Goe, fiul unui multimilionar imobiliar
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Bucurie totală pentru Călin Georgescu. Anunțul fulger de la avocați: E unanim recunoscut!
StirileBZI
Românii care locuiesc la bloc trebuie să facă asta, dacă au calorifere
Prosport.ro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
"Andreea!” Filmarea greu de privit cu fiica lui Igor Cuciuc, făcută cu doar o lună înainte să moară! Imaginile au ieșit la iveală abia acum
substantial.ro
Autoritățile americane avertizează asupra riscului atacurilor de tip imitație cu vehicule
MediaFlux
Anunț CRUCIAL despre PENSII și SALARII. Ministrul Finanțelor a spus ADEVĂRUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai bună destinație de călătorie pentru familie. Este o țară chiar din apropierea Rusiei