Potrivit lui Podoliak, ”există contradicţii fundamentale”. „Dar, cu siguranţă, există loc de compromis. În pauză se va continua lucrul pe subgrupe„, a mai anunţat Podoliak. Anterior, acesta precizase că cea de a patra rundă de negocieri între Ucraina şi Rusia s-a reluat marţi, după o pauză în cursul zilei de luni.
Pe agenda negocierilor de marţi se afla un ”armistiţiu şi o retragere a trupelor” ruse din Ucraina, anunţa Podoliak.
ŞTIREA INIŢIALĂ. ”Se desfăşoară în acest moment o discuţie foarte dură între părţi”, a transmis negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak, potrivit agenţiei Ukrinform. În acest timp, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a reiterat la o conferinţă de presă că obiectivul negocierilor este asigurarea unui statut de neutralitate pentru Ucraina. ”Negocierile în desfăşurare au ca obiectiv asigurarea statutului militar neutru al Ucrainei în contextul garanţiilor de securitate pentru toţi participanţii la acest proces, împreună cu demilitarizarea Ucrainei, astfel încât nicio ameninţare pentru Rusia să nu provină de pe teritoriul său”, a adăugat Lavrov.
Kievul a transmis luni că va cere din nou Moscovei la aceste negocieri un armistiţiu imediat şi retragerea trupelor ruse, după aproape trei săptămâni de la începutul invaziei ordonate pe 24 februarie de preşedintele rus Vladimir Putin.
Citeşte şi Război în Ucraina. Rusia a ocupat întreaga regiune Herson. Bombardamente intense la Harkov
🔴#Ukraine and #Russia continue yesterday’s round of talks by video conference:#UkraineWillPrevail https://t.co/X6v4scK9p1
— Hybrid Warfare Analytical Group/UCMC (@hwag_ucmc) March 15, 2022
”Trebuie să rezistăm şi să luptăm pentru a câştiga, pentru a ajunge la o pace pe care ucrainenii o merită, o pace corectă cu garanţii de securitate pentru statul nostru, pentru poporul nostru. Şi pentru a le transpune în scris la negocieri, negocieri dificile”, a declarat luni într-un mesaj video preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Omologul său rus Vladimir Putin a cerut în principal stabilirea unui statut de neutralitate pentru Ucraina, demilitarizarea acesteia, recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra Crimeii anexate şi dreptul la autodeterminare al provinciilor separatiste proruse din Donbas.
Citeşte şi Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, anunţă un „uragan al foametei” în lume