S-au schimbat hărţile meteo. Solstiţiul de vară 2024 aduce noi alerte de caniculă. Vor fi nopţi tropicale şi disconfort peste limitele de panică

ANM anunţă că indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.
Filip Stan
20 iun. 2024, 09:58
S-au schimbat hărţile meteo. Solstiţiul de vară 2024 aduce noi alerte de caniculă. Vor fi nopţi tropicale şi disconfort peste limitele de panică

Noi alerte meteo. Valul de căldură va continua să se intensifice, astfel încât în Banat, Oltenia, Muntenia, sud-vestul Dobrogei și în sudul Transilvaniei, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa între 33 și 38 de grade, iar izolat se vor înregistra în jurul a 39 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

Citește și: Prognoza meteo. Vreme de plajă şi aerosoli în minivacanţa de Rusalii 2024

Valul de căldură se va intensifica chiar de joi, 20 iunie, în sudul țării. Maximele termice vor depăși 36 de grade în cea mai mare parte a Munteniei și Olteniei, iar pe alocuri se vor apropia de 40 de grade, anunţă ANM.

Pasajul unui front atmosferic, care va afecta, parțial, și regiunile nordice și estice ale țării noastre, va favoriza un transport intens de aer tropical spre sudul României, pe parcursul nopții și în prima parte a zilei de joi, 20 iunie.

ANM-Diverse-Avertizare-Generala-240620092833

De aceea, valul de căldură se va intensifica în jumătatea sudică a țării. După o noapte caldă, chiar tropicală în unele zone, ziua se va încălzi puternic și va fi caniculă în Muntenia, Oltenia, Banat, vestul Dobrogei și, local, în sud-vestul Transilvaniei și sudul Moldovei.

Cele mai ridicate temperaturi sunt așteptate în zonele de câmpie din Oltenia și vestul Munteniei, inclusiv în Capitală. În aceste zone, mercurul din termometre va urca până la 37 – 39°C. Izolat, se pot atinge și valori ușor mai ridicate, de până la 40°C.

Ce obligații au angajatorii pe timp de caniculă. Beneficiile de care românii angajați au parte în această perioadă

În același timp, în nord și nord-est, temperaturile vor scădea ușor față de ziua anterioară și vor fi intervale cu intensificări ale vântului nord-vestic, cu rafale de până la 50 – 60 km/h în jumătatea nordică a Moldovei. Pe alocuri, vor fi înnorări temporare și averse.

Chiar dacă maximele nu vor mai fi atât de ridicate și vineri, vremea se va menține foarte caldă pentru această perioadă și în weekend, în special în jumătatea vestică a țării.

Alertă meteo! Restricţii de trafic din cauza caniculei pe drumurile din 15 judeţe

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române anunţă restricţii de trafic joi, în intervalul 10.00 – 20.00, pentur autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe toate sectoarele de drumuri naţionale, drumurile expres şi autostrăzi din mai multe judeţe, pe fondul avertizărilor de caniculă.

”Astăzi, în intervalul orar 10:00 – 20:00, în condiţiile avertizărilor de caniculă emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, va fi interzisă circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe toate sectoarele de drumuri naţionale, drumurile expres şi autostrăzi din judeţele Alba, Argeş, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ilfov, Mehedinţi, Olt, Sibiu, Teleorman, Timiş şi Vâlcea.”, conform Centrului INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Măsura este impusă pentru prevenirea degradărilor provocate de circulaţia traficului greu şi prevenirea deformaţiilor majore ireversibile, cu pierderea stabilităţii straturilor rutiere.

Sunt exceptate transporturile de persoane, transporturile de animale vii şi de produse perisabile de origine animală sau vegetală, vehiculele care participă la intervenţii în caz de forţă majoră, transporturile funerare, transporturile poştale, transporturile de echipamente de prim ajutor, transporturile pentru distribuire de carburanţi, transporturile de mărfuri sub temperatură controlată, transporturile pentru tractări vehicule avariate, transporturile pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate, transporturile cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării, transporturile de apă îmbuteliată, transporturile de produse provenite din exploatări agricole, transporturile militare implicate în exerciţii multinaţionale.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!