S.O. Vîntu şi-a recunoscut vina în dosarul Petromservice. Riscă până la 7 ani de închisoare

În septembrie 2012, Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan şi foştii directori ai Petromservice Gheorghe Şupeală şi Zizi Anagnastopol au fost trimişi în judecată pentru spălare de bani şi delapidarea companiei, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro. Potrivit evz.ro, Vîntu şi-a recunoscut vinovăţia, dar riscă o pedeapsă maximă de 7 ani de închisoare.
Romania TV
14 iun. 2014, 13:27
S.O. Vîntu şi-a recunoscut vina în dosarul Petromservice. Riscă până la 7 ani de închisoare

Liderul de sindicat Liviu Luca, Sorin Mihai, Gheorghe Şupeală, Bogdan Negrutzi, Ioan Bolhâlţeanu, Zizi Anagnastopol, Graziano Rino Raichovich au fost trimişi în judecată pentru delapidare, iar Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan, pentru complicitate la delapidare şi spălare a banilor. Potrivit procurorilor, în cursul anului 2005, Liviu Luca a devenit, în mod indirect, acţionarul majoritar al SC Petromservice SA, prin achiziţia a 49,35% din acţiunile societăţii realizată prin intermediul companiei Elbahold Ltd (înmatriculată în Cipru), la care avea calitatea de beneficiar real în sensul prevăzut de Legea 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor şi de Directiva 2005/60/CE.

„În acest mod, inculpatul Luca Liviu a controlat activitatea ulterioară desfăşurată de SC Petromservice SA, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate în funcţiile de membri ai Consiliului de Administraţie, director general şi director financiar”, arată Parchetul Instanţei Supreme.

Anchetatorii au stabilit că Liviu Luca era ajutat la administrarea companiei de către Sorin Ovidiu Vîntu, care a finanţat preluarea pachetului de acţiuni. Un rol important în administrarea SC Petromservice SA avea şi Octavian Ţurcan, persoană apropiată de Vîntu, care intermedia relaţia inculpaţilor cu companiile înmatriculate în Cipru pe care le controlau şi cu băncile din această ţară, au precizat procurorii.

În cursul anului 2007, SC Petromservice SA a vândut activitatea de servicii petroliere, în schimbul căreia a primit suma totală de aproximativ 325 milioane euro. „Întrucât, în aceeaşi perioadă, împotriva societăţii erau în curs de desfăşurare numeroase proceduri de executare silită pentru drepturile salariale restante obţinute de către angajaţi prin intermediul unor hotărâri judecătoreşti, inculpatul Luca Liviu a hotărât ca lichidităţile societăţii să fie transferate în patrimoniul unor companii controlate de Vîntu Sorin Ovidiu, pentru a evita ca aceste sume să ajungă în posesia salariaţilor sau să fie distribuite ca dividende acţionarilor minoritari”, spun procurorii.

Potrivit avocatura.com, care citează din rechizitoriu, Petromservice ar fi achiziţionat, prin intermediari societăţi de tip offshore, pachete de actiuni la societati din Republica Moldova : SC Agat SA, SC Mezon SA, SC Semnal SA, Fabrica de Conserve Cosnita SA, la un pret de nouă ori mai mare platit societatilor offshore detinute de Liviu Luca, Sorin Ovidiu Vintu si Turcanu Octavian, desi aceste pachete de actiuni puteau fi achizitionate de Petromservice direct de pe piata de capital din Republica Moldova. „Deşi procurorii nu au putut proba că Vîntu controla din umbă Petromservice şi ar fi fost creierul întregului circuit financiar al spălării banilor, la ultimul termen SOV a solicitat să fie audiat şi a susţinut că era şi este acţionarul real al societăţii Petromservice, confirmând acuzaţia procurorilor. Astfel, Sorin Ovidiu Vântu a recunoscut faptele uimindu-şi atât avocaţii, cât şi pe judecătorul care este investit cu soluţionarea cauzei”, scrie avocatura.com.

Potrivit sursei citate, avocata lui Vîntu, Angelica Enache, a solicitat magistratului fondului achitarea clientului său pentru infracţiunea de complicitate la delapidare: „Având în vedere condamnările anterioare ale clientului său, Angelica Enache a formulat şi o cerere subsidiară solicitând magistratului, în eventualitatea în care nu va dispune o soluţie de achitare, să facă aplicarea legii penale mai favorabile şi să constate că sub aspectul tratamentului sancţionator, legea penală mai favorabilă este legea nouă, care prevede pentru infracţiunea de delapidare pedeapsa închisorii cuprinsa între 2 ani şi 7 ani, care trebuie redusa cu ½, ca urmare a denunţului pe care dl. Sorin Ovidiu Vîntu l-a formulat împotriva lui Rudel Obreja”.

Sursa citată mai scrie că avocatul lui Liviu Luca a solicitat achitarea acestuia, susţinând că Liviu Luca nu a avut atribuţii de gestionare, administrare a patrimoniului Petromservice şi a participat la Adunările Generale ale Acţionarilor Petromserrvice în care s-ar fi decis achiziţionarea de acţiuni la societăţi în Republica Moldova în calitate de acţionar minoritar, deşi procurorii îl acuză că el era la acea dată beneficiarul real al offshore-ului ce deţinea 54% din acţiunile Petromservice. Dacă instanţa îi va găsi vinovaţi pe Vântu şi pe Luca, aceştia riscă să piardă toată averea, întrucât procurorii au cerut menţinerea şi valorificarea sechestrelor asupra a 30 de imobile aparţind lui Luca şi 24 imobile aparţinând lui SOV, procurorii aplicând sechestre inclusiv asupra unor ambarcaţiuni de agrement,şalupe, un ponton din Deltă şi autoturisme de lux.

Vîntu se află la penitenciar, după ce a fost condamnat definitiv, în 24 ianuarie, de Instanţa Supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul favorizării lui Nicolae Popa.

El a fost eliberat la 1 mai 2013, din Penitenciarul Jilava, după ce a executat un an de închisoare pentru şantajarea lui Sebastian Ghiță.

SOV a mai fost trimis în judecată, alături de Liviu Luca, Octavian Ţurcan, Gheorghe Şupeală şi alte şapte persoane, în 31 ianuarie, pentru spălare de bani şi delapidarea patrimoniul Asociaţiei Salariaţilor din cadrul SNP Petrom SA, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 12 milioane de euro. Vîntu este judecat şi în dosarul privind devalizarea Fondului Naţional de Investiţii (FNI), fiind acuzat de spălare de bani şi instigare la delapidare.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Ce înseamnă culorile de pe ambalajele de pâine, de fapt. Mulți români le cumpără, dar puțini sunt atenți la acest detaliu
Capital.ro
TAXE mărite pentru români. Oamenii vor fi obligați la plată chiar din 2025: Mutăm dintr-un buzunar în altul
Playtech.ro
Când intră pensiile pe card în luna mai? Întârzierea care va afecta mulţi pensionari
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Știința îmbălsămării Papei Francisc: Pas cu pas, cum este pregătit trupul pentru a fi expus timp de trei zile fără semne vizibile de descompunere
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Fenomenul turistic post-Schengen: Destinația care îi atrage pe români
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Unde va fi înmormântat Papa Francisc și cine l-ar putea înlocui pe acesta, potrivit Bisericii Catolice
Cancan.ro
CTP susține că JD Vance ar fi vinovat de moartea Papei Francisc. Care e motivul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România e în doliu. Sportul românesc a pierdut cel mai mare antrenor chiar în a doua zi de Paște. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Cine ar putea să îl înlocuiască pe Papa Francisc. Următorul șef al Bisericii Catolice ar putea fi de culoare
Pensionarii cu vârsta de peste 65 de ani care primesc indemnizație socială vor primi bani pe cardurile
MediaFlux
Mâncare gratis pentru toată lumea. Revoluția globală Incredible Edible poate ajunge în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Inima simplă a unui Papă complicat: întâmplările care l-au făcut om, înainte să devină Sfânt Părinte