S&P: România, printre ţările din Europa Emergentă cu vulnerabilitate redusă la şocuri din zona euro

România se numără printre ţările Europei Emergente cu vulnerabilitate moderat-scăzută la şocurile din zona euro, potrivit unei analize a agenţiei de rating Standard&Poor's (S&P) care include 19 ţări din Europa Centrală şi de Est şi Comunitatea Statelor Independente.
Romania TV
29 feb. 2012, 15:57
S&P: România, printre ţările din Europa Emergentă cu vulnerabilitate redusă la şocuri din zona euro

S&P evaluează în cinci categorii 19 state în funcţie de vulnerabilitatea la posibile perturbări ale intrărilor de capital din zona euro. Potrivit unui indice realizat de S&P, Turcia şi Ungaria sunt cele mai vulnerabile state, urmate de Bosnia-Herţegovina şi Letonia în categoria a doua şi Polonia, Georgia, Muntenegru, Lituania, Serbia şi Belarus în grupul ţărilor cu vulnerabilitate medie. În penultima categorie, de vulnerabilitate moderat-scăzută, sunt incluse Ucraina, România, Albania, Croaţia, Bulgaria şi Macedonia. Rusia, Kazahstan şi Azerbaidjan au o vulnerabilitate scăzută la şocuri din zona euro, potrivit S&P.

Cel mai important risc pentru România rezultă din îndatorarea externă relativ ridicată, circa 45% din datoriile de pe piaţa internă fiind finanţate extern, peste media de 32% în regiune. Sectorul bancar este controlat în principal de străini, în timp ce creditarea în valută, cu precădere în euro, constituie 65% din soldul creditelor, situaţie ce ar creşte povara datoriilor asupra populţiei, calculată în monedă locală, dacă leul s-ar deprecia, notează analiştii agenţiei.

Romania este evaluată cu rating „BB+”, cu perspectivă stabilă, de către S&P.

Ratingurile actuale pentru ţările din regiune reflectă scenariul de bază al S&P că băncile mamă vor continua să rostogolească integral finanţările acordate în regiune. Calificativele reflectă aşteptările agenţiei ca cele 19 state să nu treacă pe deficite de cont curent masive şi destabilizatoare, în timp ce pe termen mediu majoritatea ţărilor ar trebui să-şi diminueze povara îndatorării prin creştere economică. Cel puţin una din aceste presupuneri ar putea fi testată dacă autorităţile europene cer grupurilor bancare să acorde prioritate mai mare creditării pe piaţa de origine faţă de subisidiare.

Economiile din regiune sunt bine poziţionate pentru a atrage investiţii străine directe în următorul deceniu, reflectând parţial salariile încă scăzute faţă de ţările din zona euro. Salariul minim din România este de aproape zece ori mai mic faţă de cel din Franţa şi de circa şase ori mai redus faţă de Grecia.

În perspectiva investiţiilor în producţie, statele din Europa Emergentă pot ajunge la productivitate apropiată de restul Europei. De exemplu, productivitatea la fabricile auto deţinute de multinaţionale în Polonia şi Ungaria este similară sau mai ridicată decât cea a multor fabrici din zona euro, potrivit S&P.

Ţările din Europa Emergentă au reglementări mai flexibile pentru piaţa muncii faţă de zona euro şi nu este o surpriză că integrarea cu Germania a sectoarelor industriei prelucrătoare din Ungaria, Polonia, România şi Serbia s-a accelerat începând din 2009. Situaţia este puternic vizibilă în sectorul auto, unde concurenţa cu Asia este foarte puternică, iar constructorii vor căuta baze salariale mai reduse pentru producţie în viitorul previzibil.

În pofida acestor avantaje de competitivitate ale ţărilor din regiune, incertitudinile privind perspectiva cererii din zona euro vor afecta probabil recuperarea investiţiilor străine directe spre nivelul anterior crizei, cu excepţia câtorva ţări.

Mai puţin Turcia, Bosnia-Herţegovina şi Polonia, regiunea a făcut progrese substanţiale către echilibrare şi reducerea îndatorării. Albania, Ucraina, Serbia, România, Macedonia, Lituania, Letonia şi Ungaria au economii mai deschise decât în orice altă perioadă şi peste ţările de la periferia zonei euro, cu excepţia Irlandei.

Există însă riscul ca un declin prelungit al cererii zonei euro pentru exporturile din regiune sau reducerea sprijinului grupurilor bancare pentru subsidiarele din Europa Emergentă să afecteze încrederea în economiile acestor ţări, chiar în timp ce par să se fi adaptat la un model de dezvoltare bazat mai puţin pe credit, notează S&P.

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Zodiile care vor fi lovite de noroc în perioada 3 - 9 februarie 2025. Acești nativi vor putea să creeze tot ce își doresc în viața lor
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Top 4 zodii care vor avea o lună februarie de vis. Plouă cu noroc peste ele
Capital.ro
Romania a pierdut o mare stea. A fost cea mai iubită prezentatoare. A încântat o țară întreagă vreme de trei decenii
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețeta de papanași a Simonei Gherghe. Ce pune prezentatoarea Mireasa în aluat ca preparatul să iasă pufos 
Spynews
Produsul din casă pe care îl folosești des, fără să știi cât este de periculos. E mai nociv decât folia de aluminiu
Evz.ro
Undă de șoc pe piața valutară. La cât va urca euro
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu a renunțat. A plecat de bunăvoie. Acum s-a aflat decizia
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Vizită oficială a vicepreședintelui Comisiei Europene Roxana Mînzatu în România
MediaFlux
BANI la buget. Soluția GĂSITĂ de Guvern, de care românii POT PROFITA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Gura bate Guru: aurul monoatomic și profetul fără minte