Șacalii au atacat mai multe sate de pe malul râului Mureș, iar oamenii nu mai ies afară după lăsarea serii de teama haitelor care le dau târcoale, potrivit digi24.ro.
Sătenii spun că numărul șacalilor a crescut semnificativ în ultimii ani.
„Aici e zonă de pădure și vin șacalii pe-aici. Caprele au fost acolo, acolo mi le-a omorât. Ți-e groază să ieși pe drum!”, spune o localnică din Sânpetru German, ale căror capre au fost atacate de șacali.
„E plin de ei, mai ales noaptea. Și ziua am mai văzut câteodată. Umblă în haită, parcă sunt copii, când plâng noaptea. Dacă găsesc un miel, îl mănâncă imediat”, a povestit un cioban.
„Sunt foarte mulți! Când se întunecă, încep să urle. Atacă vânatul, ce prind, tot distrug!”, spune un alt localnic.
Iepurii sălbatici, căprioarele sau cerbii lopătari sunt în pericol din cauza lor, potrivit vânătorilor.
„Produc mari pagube în rândul vântului, dar și în gospodăriile populației. Este o specie care se reproduce foarte rapid și foarte mult, care se vânează foarte greu, o specie foarte vicleană!”, a ecplcat președintele AJVPS Arad, Nicu-Mircea Demea.
Șacalii ar fi venit din Ucraina și s-au adaptat în timp la viața din Delta Dunării.
„Din Deltă au venit pe culoarul dunării și pe culoarele marilor râuri, Olt și Mureș. Au ajuns, la ora asta, să ocupe toate teritoriile disponibile din habitatul acesta de tip zonă umedă, de tip luncă a râului”, potrivit biologului Gabriel Herlo.
Șacalii sunt mamifere carnivore sălbatice, asemănători cu lupii, dar mai mici și cu coada mai scurtă și bot ascuțit.
Citește și: Ministerul Mediului propune eliminarea imediată a urşilor care atacă oamenii