„Sacoşa de salvare” de la Lidl. Costă doar 15 lei şi are o varietate de produse

Fiecare roman arunca anual circa 86 de kilograme de alimente. Cine nu se regaseste in aceasta statistica? Probabil foarte putini dintre noi. Ramane insa o nebuloasa cantitatea de produse aruncate de fiecare mare retailer din Romania.
Filip Stan
08 feb. 2023, 12:36

Lidl a decis să combată risipa alimentară. In ultimii patru ani risipa de alimente la nivel local a scazut de la 100 de kilograme pe cap de locuitor pana la 86 de kilograme, arata date ale InfoCons. Mai exact, circa 1,7 milioane de tone de alimente sunt aruncate anual. Datele plaseaza Romania, una dintre cele mai sarace tari din UE – cu peste 40% din locuitori in pragul saraciei – pe un “onorabil” loc 10 dintr-un total de 27 de tari analizate anul trecut de catre Eurostat. Astfel, romanii arunca aproximativ 35% din alimentele cumparate, iar procentul creste usor in perioada marilor Sarbatori (Paste, Craciun).

Principalii responsabili de risipa alimentara sunt gospodariile (42%) si producatorii (39%). Si aici apare intrebarea: ce se intampla cu alimentele in curs de expirare din supermarketuri si hypermarketuri? Ce cantitate de produse arunca anual marii retaileri si ce masuri iau pentru a reduce risipa alimentara? Pentru a doua parte a acestei intrebari raspunsurile nu au intarziat sa apara. In schimb, prima parte ramane sub eticheta “confidential”.

Se ştie extrem de multe alimente care sunt încă comestibile ajung la gunoi şi nu doar în România. Potrivit Oficiului Federal de Statistică din Germania, suma totală în 2020 a fost de aproape unsprezece milioane de tone de deșeuri alimentare. Potrivit Ministerului Federal al Sănătății și Agriculturii, o parte din acestea sunt alimente nevândute. Lidl încearcă să contracareze acest lucru și a introdus așa-numita “geantă “sacoşă de salvare”.  Este vorba despre o pungă de hârtie cu legume şi fructe la un preţ rezonabil. Pe lângă multe laude, există însă şi critici pe reţelele sociale.

“Sacoşa de salvare” de la Lidl, ce conţine
În toate magazinele Lidl Germania , fructele și legumele care nu sunt perfecte ca aspect la exterior, dar sunt comestibile, trebuie vândute la un preț corect într-o pungă de hârtie. Lanţul de magazine a anunțat că este perceput un preț standard de trei euro pe pungă de hârtie – indiferent de greutate. Greutatea sacilor variază, maximul este de 5 kilograme. “Împotriva risipei alimentare” – acesta este sloganul campaniei Lidl.

Kaufland și Lidl ar putea renunța la plățile în numerar. Marile lanțuri de supermarketuri fac un anunț important pentru clienți

Conceptul a fost foarte bine primit pe Facebook. „Vine la momentul potrivit! Foarte lăudabil”, scrie un utilizator. O femeie a postat pe Twitter ce a primit pentru 3 euro: „Aceasta este o poză cu sacoşa mea de urgență Lidl de astăzi… Suficient pentru o săptămână și cred că este grozavă din toate punctele de vedere”, a scris ea. Fotografia prezintă o combinație colorată de fructe și legume: patru banane, cinci mere, un dovlecel mare, doi ardei și o pungă de struguri. Toate arată foarte bine.

Lidl, schimbare drastică a produselor. Noua strategie şoc a gigantului comercial. „Aşa trebuie să mâncaţi” 

Dar, între multe încurajări și laude, există și scepticism. “Sacoşa de salvare” Lidl este de fapt o idee bună, „dar cu un gust amar”, comentează un utilizator, care vede mai multă nevoie în altă parte. “Puteți oferi alimentele gratuit băncilor de alimente sau oamenilor săraci care chiar au nevoie de ele. “Dar mi se pare lipsit de gust să câștigi bani din aproape deșeuri care oricum sunt luate în considerare în prețurile pe care clientul le plătește!”, a spus utilizatorul, potrivit bw24.de.

Aplicații care semnalează reduceri importante la produse alimentare aflate în prag de expirare

 

Din ce în ce mai mulți români folosesc internetul pentru a face cumpărături și pentru că la fel de mulți sunt tot mai interesați să economisească și să reducă risipa de alimente au apărut diverse aplicații mobile prin care se scot la vânzare, la prețuri foarte avatajoase, alimente care mai sunt valabile între 24 și 48 de ore.

Scopul acestor aplicații este acela de a combate risipa alimentară prin comercializarea produselor adunate din rafturile cu reduceri sau a celor rămase nevândute pe durata unei zile la un preț mai mic cu 40 până la 80%. Și asta printr-un simplu „click” din partea utilizatorului.

Aceste aplicații fie îi notifică pe utilizatori despre alimente din frigider care sunt pe cale să expire și care trebuie consumate, fie îi anunță la ce magazine, cafenele ori hoteluri din apropierea lor există reduceri de prețuri pentru produsele al căror termen de valabilitate urmează să expire.

În cele ce urmează îți vom spune care sunt cele mai populare aplicații de acest gen care sunt funcționale în România, dar și alte țări din Europa.

Bonapp.eco este o aplicație prin care consumatorii economisesc până la 80% la achiziţia de alimente. Prin intemediul aplicației mobile ai acces la super oferte pentru mai mulți parteneri. În prezent în aplicaţie sunt înscrise supermarket-uri, hipermarket-uri, restaurante, magazine, brutării, cafenele şi hoteluri. Zilnic, acestea scot la vânzare produse pe care altfel le-ar arunca și care pot fi achiziționate la jumătate de preț. Alimentele sunt achiziţionate cu ajutorul cardului bancar, prin intermediul aplicaţiei, dintr-o reţea de 35 de afaceri afiliate. După ce le-ai achiziționat în aplicație va trebui să te duci la ei să le ridici până în ora închiderii deoarece nu este cu livrare. În momentul de față, aplicația este funcțională doar în București. În acest an aplicația va fi lansată și în alte orașe ale țării.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Se construiește, în sfârșit, și ultima bucată din autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Timpul pe drum se va reduce considerabil, șoferii vor evita un mare oraș
Capital.ro
Mașinile diesel, excluse în România. Ordin la Guvern: Am decis, vom fi mai verzi!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Zodii fără loc de muncă. Concedierea e inevitabilă
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Cod galben de ceață în România! Lista județelor vizate
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Româncă, reținută și expulzată din Serbia pe motive de securitate națională
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin