„Sacoşa de salvare” de la Lidl. Costă doar 15 lei şi are o varietate de produse

Fiecare roman arunca anual circa 86 de kilograme de alimente. Cine nu se regaseste in aceasta statistica? Probabil foarte putini dintre noi. Ramane insa o nebuloasa cantitatea de produse aruncate de fiecare mare retailer din Romania.
Filip Stan
08 feb. 2023, 12:36

Lidl a decis să combată risipa alimentară. In ultimii patru ani risipa de alimente la nivel local a scazut de la 100 de kilograme pe cap de locuitor pana la 86 de kilograme, arata date ale InfoCons. Mai exact, circa 1,7 milioane de tone de alimente sunt aruncate anual. Datele plaseaza Romania, una dintre cele mai sarace tari din UE – cu peste 40% din locuitori in pragul saraciei – pe un “onorabil” loc 10 dintr-un total de 27 de tari analizate anul trecut de catre Eurostat. Astfel, romanii arunca aproximativ 35% din alimentele cumparate, iar procentul creste usor in perioada marilor Sarbatori (Paste, Craciun).

Principalii responsabili de risipa alimentara sunt gospodariile (42%) si producatorii (39%). Si aici apare intrebarea: ce se intampla cu alimentele in curs de expirare din supermarketuri si hypermarketuri? Ce cantitate de produse arunca anual marii retaileri si ce masuri iau pentru a reduce risipa alimentara? Pentru a doua parte a acestei intrebari raspunsurile nu au intarziat sa apara. In schimb, prima parte ramane sub eticheta “confidential”.

Se ştie extrem de multe alimente care sunt încă comestibile ajung la gunoi şi nu doar în România. Potrivit Oficiului Federal de Statistică din Germania, suma totală în 2020 a fost de aproape unsprezece milioane de tone de deșeuri alimentare. Potrivit Ministerului Federal al Sănătății și Agriculturii, o parte din acestea sunt alimente nevândute. Lidl încearcă să contracareze acest lucru și a introdus așa-numita “geantă “sacoşă de salvare”.  Este vorba despre o pungă de hârtie cu legume şi fructe la un preţ rezonabil. Pe lângă multe laude, există însă şi critici pe reţelele sociale.

“Sacoşa de salvare” de la Lidl, ce conţine
În toate magazinele Lidl Germania , fructele și legumele care nu sunt perfecte ca aspect la exterior, dar sunt comestibile, trebuie vândute la un preț corect într-o pungă de hârtie. Lanţul de magazine a anunțat că este perceput un preț standard de trei euro pe pungă de hârtie – indiferent de greutate. Greutatea sacilor variază, maximul este de 5 kilograme. “Împotriva risipei alimentare” – acesta este sloganul campaniei Lidl.

Kaufland și Lidl ar putea renunța la plățile în numerar. Marile lanțuri de supermarketuri fac un anunț important pentru clienți

Conceptul a fost foarte bine primit pe Facebook. „Vine la momentul potrivit! Foarte lăudabil”, scrie un utilizator. O femeie a postat pe Twitter ce a primit pentru 3 euro: „Aceasta este o poză cu sacoşa mea de urgență Lidl de astăzi… Suficient pentru o săptămână și cred că este grozavă din toate punctele de vedere”, a scris ea. Fotografia prezintă o combinație colorată de fructe și legume: patru banane, cinci mere, un dovlecel mare, doi ardei și o pungă de struguri. Toate arată foarte bine.

Lidl, schimbare drastică a produselor. Noua strategie şoc a gigantului comercial. „Aşa trebuie să mâncaţi” 

Dar, între multe încurajări și laude, există și scepticism. “Sacoşa de salvare” Lidl este de fapt o idee bună, „dar cu un gust amar”, comentează un utilizator, care vede mai multă nevoie în altă parte. “Puteți oferi alimentele gratuit băncilor de alimente sau oamenilor săraci care chiar au nevoie de ele. “Dar mi se pare lipsit de gust să câștigi bani din aproape deșeuri care oricum sunt luate în considerare în prețurile pe care clientul le plătește!”, a spus utilizatorul, potrivit bw24.de.

Aplicații care semnalează reduceri importante la produse alimentare aflate în prag de expirare

 

Din ce în ce mai mulți români folosesc internetul pentru a face cumpărături și pentru că la fel de mulți sunt tot mai interesați să economisească și să reducă risipa de alimente au apărut diverse aplicații mobile prin care se scot la vânzare, la prețuri foarte avatajoase, alimente care mai sunt valabile între 24 și 48 de ore.

Scopul acestor aplicații este acela de a combate risipa alimentară prin comercializarea produselor adunate din rafturile cu reduceri sau a celor rămase nevândute pe durata unei zile la un preț mai mic cu 40 până la 80%. Și asta printr-un simplu „click” din partea utilizatorului.

Aceste aplicații fie îi notifică pe utilizatori despre alimente din frigider care sunt pe cale să expire și care trebuie consumate, fie îi anunță la ce magazine, cafenele ori hoteluri din apropierea lor există reduceri de prețuri pentru produsele al căror termen de valabilitate urmează să expire.

În cele ce urmează îți vom spune care sunt cele mai populare aplicații de acest gen care sunt funcționale în România, dar și alte țări din Europa.

Bonapp.eco este o aplicație prin care consumatorii economisesc până la 80% la achiziţia de alimente. Prin intemediul aplicației mobile ai acces la super oferte pentru mai mulți parteneri. În prezent în aplicaţie sunt înscrise supermarket-uri, hipermarket-uri, restaurante, magazine, brutării, cafenele şi hoteluri. Zilnic, acestea scot la vânzare produse pe care altfel le-ar arunca și care pot fi achiziționate la jumătate de preț. Alimentele sunt achiziţionate cu ajutorul cardului bancar, prin intermediul aplicaţiei, dintr-o reţea de 35 de afaceri afiliate. După ce le-ai achiziționat în aplicație va trebui să te duci la ei să le ridici până în ora închiderii deoarece nu este cu livrare. În momentul de față, aplicația este funcțională doar în București. În acest an aplicația va fi lansată și în alte orașe ale țării.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce diferență este între PAL și MDF, de fapt. Detaliul pe care trebuie să-l știi când cumperi mobilă pentru bucătărie sau sufragerie
Capital.ro
Dezvăluirea care îl demolează pe Băsescu. România n-a știut nimic: I-am cerut, dar...
Playtech.ro
Dani Oțil pregătește marea mutare! Face sacrificiul pentru familie, Gabriela a spus tot: „Suntem în negocieri”
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
„Oamenii țipă șocați”. Povestea femeii cu cea mai lungă limbă din lume
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Mulți români nu-și vor mai permite așa ceva. Prețul produsului va exploda
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Președintele care va împărți România în două. Ce spune cel mai nou sondaj
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns