Autoritățile au prezentat bilanțul primelor două săptămâni, după recalculare. Astfel, 60.000 de pensionari sunt nemulțumiți și 3.000 de decizii cu erori vor fi recalculate. Printre aceștia se află și seniori care au mers la Casa de Pensii pentru a refuza banii în plus.
Conform datelor, cele mai multe dintre deciziile de recalculare aveau stagii de cotizare mai mici față de ceea ce au muncit oamenii. În timp ce revolta pensionarilor care au contribuit capătă amploare, Casa Națională de Pensii anunță că a crescut numărul celor care beneficiază de pensii speciale, la aproape 12.000. Cea mai mare pensie de serviciu depășește suma de 25.000 de lei.
Cu toate astea, există pensionari care au reclamat că au primit prea mulți bani în decizia de recalculare. Este și cazul unui bărbat care a mers la Casa de Pensii din București spunând că a avut o sumă prea mare și a cerut revizuirea.
„Am primit și eu hârtia cu decizia de recalculare. În cazul meu, particular, cred că mi s-au acordat niște bani pe care eu nu-i merit. Niște bani necuveniți, în chip firesc, trebuie să îi dai înapoi”, a spus, pentru Antena 3 CNN, pensionarul.
La polul opus se află alți 60.000 de pensionari nemulțumiți de sumele primite după recalculare. Apropae 3.000 de decizii vor fi astfel revizuite. Cel mai des printre erorile găsite la cei care au făcut cereri de recalculare este un stagiu de cotizare mai mic.
„Am venit să depună cerere pentru vechimea. Nu mi s-a calculat armata în decizie”, spune un alt pensionar.
„Am ieșit anticipat, mai am doi ani, am 63 de ani şi se iese cu penalizare. Am avut o penalizare de 300 lei la decizia trecută și acum s-a dublat penalizarea, deci am 600 lei și plus. Plus că nu ies socotelile, nu sunt ani…”, mai spune cineva.
O altă femeie a venit pentru pensia soțului său, care a primit mai mulți bani în decizia de recalculare, dar a primit talonul de pensie cu o sumă mai mică.
„Nu corespunde în talon nici măcar numărul de puncte. E mai mic cu 1.000 de lei şi ceva mai puțin pe noul talon, față de pensia recalculată”, spune femeia.
Citește și: Pensii 2024. Vestea care va bucura 4,7 milioane de pensionari vine de la ministerul Finanţelor
Un bărbat care a lucrat și în Italia așteaptă de doi ani să primească și pensia de acolo, dar se lovește de birocrație. Nici venitul primit de la statul român nu este mulțumitor pentru acesta.
„Nu mi se pare normal pentru că e dreptul meu, dar ei mă plimbă de la Ana la Caiafa. Cum m-a ținut și aici când m-a dat pensia pe România, m-a ținut vreo 3-4 ani de zile”.