Sală de kinetoterapie inaugurată la Institutul Clinic Fundeni

Pacienții cu hemofilie vor putea beneficia de servicii de recuperare, pe baza recomandării medicilor de specialitate, în noua sală de kinetoterapie inaugurată miercuri la Institutul Clinic Fundeni.
Iulian Tudor
30 mart. 2016, 11:42
Sală de kinetoterapie inaugurată la Institutul Clinic Fundeni

Sala este dotată cu spalieri, bandă de mers, bicicletă ergometrică, cușcă Rocher, masa Bobath pentru exerciții pasive și scripetoterapie, bare paralele pentru reeducarea mersului, placă de balans pentru echilibru, fizioball.

„Acest compartiment se adresează întregii patologii din IC Fundeni. (…) Punctul foarte important este că se adresează pacienților hemofilici. Acești pacienți hemofilici au nevoie acută de acest tip de tratament și de aceste săli de kinetoterapie, care nu au existat până acum în România. (…) Deși vorbim despre un număr mic de pacienți la nivel național, în jur de 1.200, pentru mine este important ca orice pacient să aibă tratament corect. Din acești 1.200 cel puțin 200 sunt în evidențele IC Fundeni. Cu această sală putem să îndrăznim, să sperăm că le putem asigura tratamentul corect tuturor celor care au nevoie”, a declarat managerul IC Fundeni, Carmen Orban.

La rândul său, profesorul Daniel Coriu a afirmat că nu este vorba doar de o sală de kinetoterapie, ci un nou concept pentru România de îngrijire a pacienților cu hemofilie.

„Până acum, pacientul cu hemofilie era îngrijit în spital pentru că venea pentru un eveniment hemoragic, îl tratam cum trebuie, după care pleca acasă. Noi nu știam ce se întâmplă acasă. Pacientul avea nevoie de suportul nostru. Aceasta este piesa care lipsea — kinetoterapia. Tratamentul pacienților cu hemofilie necesită o echipă complexă, formată din specialist hematolog, specialist pediatru, specialist în laborator, chirurg, ortoped, stomatologi, gastroenterolog, asistente medicale. De azi avem lângă noi și o echipă specializată în kinetoterapie, este o echipă cu un rol extrem de important pentru că le oferă pacienților cu hemofilie șansa de a merge, de a avea o viață normală”, a spus Coriu.

Președintele Asociației Române de Hemofilie, Daniel Andrei, a pledat pentru introducerea în programul de hemofilie a unui indicator special pentru activitatea de kinetoterapie.

„CNAS și MS ar trebui să introducă în Programul național de hemofilie, la capitolul indicatori, și finanțarea, pentru că în momentul de față un pacient cu hemofilie poate să meargă, în urma unei intervenții chirurgicale, în recuperare, numai că această perioadă este foarte scurtă și aici intervine necesitatea că fiecare pacient cu hemofilie are nevoie de kinetoterapie. Avem nevoie în mod special de recuperarea medicală. Trebuie bugetată. Pledăm pentru introducerea în Programul de hemofilie a unui indicator special pentru activitatea de kinetoterapie. (…) Avem nevoie de o rețea de centre de tratament în România”, a atenționat Daniel Andrei.

La rândul său, președintele Asociației Naționale a Hemofilicilor din România, Nicolae Oniga, a subliniat că, pentru hemofilici, kinetoterapia ar trebui să fie o activitate permanentă.

„Este insuficient, însă este un mare pas, pentru că până acum nu se putea face, dar este insuficient să faci kinetoterapie numai după o intervenție chirurgicală și pe termen scurt. Se deconta un tratament de recuperare doar pentru zece zile. Este foarte puțin pentru un hemofilic. MS ar trebui să înțeleagă că noi avem nevoie de mișcare permanent. Activitatea fizică este benefică pentru un pacient cu hemofilie, într-un final conduce chiar la reducerea hemoragiilor spontane”, a arătat Oniga.

Hemofilia este o boală rară, în care procesul coagulării sângelui este afectat datorită absenței sau prezenței în cantități insuficiențe a unor factori ai coagulării (factorul VIII al coagulării, respectiv factorul IX). Hemofilia este o boală ereditară, transmisă de mamă băieților, cei care fac boala. Această boală se manifestă doar la băieți, fetele fiind doar purtătoare ale genei. Incidența hemofiliei este de 20 — 25 bolnavi la 100.000 persoane de sex masculin, respectiv un bolnav la 10.000 de persoane din populația totală.

În România există aproximativ 2.000 de pacienți cu hemofilie, dintre care 1.200 prezintă o formă severă care necesită tratament cu factor de coagulare.

Citeşte şi Institutul Fundeni va avea compartiment de recuperare medicală şi pretransplant medular

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Se emite temporar, cu valabilitate 45 de zile. Decizie pentru toți românii cu buletin
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Gestul banal din trafic pedepsit de poliție. Șoferii plătesc 1.000 de lei amendă
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!