Abdelhamid Abaaoud a fost șeful celulei teroriste de la Verviers (oraș în estul Belgiei). A fost implicat în atacurile de anul trecut de la Paris și a fost ucis pe 18 noiembrie 2015 în timpul unei operațiuni a poliției franceze.
În timpul audierii sale din 19 martie, Salah Abdeslam, aflat în prezent într-o închisoare din Bruges, a declarat că ‘a închiriat mașini și camere de hotel la cererea’ fratelui său Brahim, a recunoscut că a renunțat în ultimul moment să se mai arunce în aer și a insistat că ‘responsabilul’ pentru atentatele de la Paris ‘este Abaaoud’. El a mai spus că nu-i cunoștea pe cei trei kamikaze de la sala de concerte Bataclan din Paris, dar a confirmat informația potrivit căreia ‘nouă persoane și cu el’ au participat la atacurile din Paris și de la Stade de France.
Salah Abdeslam a mai spus că fratele lui, Brahim, este elementul central al implicării sale în aceste operațiuni. Abdeslam a explicat că ‘a închiriat mașini și camere de hotel’ la cererea fratelui său Brahim care s-a aruncat în aer la cafeneaua Comptoir Voltaire din Paris. Tot fratele său mai mare este cel care i-a trimis în ascunzătoarea sa din Bobigny centura explozivă ce urma să fie folosită în atentatele din 13 noiembrie 2015. Totodată, Salah mai spune că, ‘de fiecare dată când trebuiau achitate diverse lucruri pentru a pregăti atentatele, banii veneau de la Brahim’.
Însă Salah Abdeslam a insistat că responsabilul pentru atacurile de la Paris este Abaaoud. ‘Știu asta pentru că mi-a spus fratele meu, Brahim. El mi-a spus că Abbaoud este responsabil. L-am întâlnit pe Abaaoud în noaptea de 11 spre 12 noiembrie 2015. A fost singura dată în viața mea când l-am văzut pe Abaaoud”, le-a declarat Abdeslam anchetatorilor belgieni. Și totuși, cei doi au fost condamnați împreună în 2010 în Belgia pentru furt, notează BFMTV, informează Agerpres.
Revenind la noaptea atentatelor de la Paris, islamistul a confirmat că trebuia să se arunce în aer pe Stade de France, împreună cu alți trei kamikaze. Salah Abdeslam a susținut că, dintre cei trei, el îl cunoștea doar pe Bilal Hadfi, nu și ‘pe ceilalți doi (…) doi irakieni’. ‘Trebuia să intru ca un client pe Stade de France. Cu toate acestea, nu aveam bilet’, a explicat el anchetatorilor. ‘Cu toate acestea, am renunțat (la acest plan) în timp ce oprisem mașina. Mi-am lăsat cei trei pasageri din mașină, apoi am demarat. Am condus fără o țintă anume’, a mai spus el. Apoi, după ce s-a plimbat cu metroul, Salah a contactat ‘o singură persoană, pe Mohammed Abrini’. Totuși, ancheta a dovedit că, mai înainte, Salah Abdeslam a luat legătura cu mai multe persoane, printre care și doi prieteni — Mohammed Amri și Hamza Attou — care au venit să-l recupereze din sudul Parisului pentru a-l duce în Belgia. Odată ajuns în Belgia, Salah s-a ascuns la Mohamed Belkaid (ucis la 15 martie) în Schaerbeek, apoi la Forest’.
Salah Abdeslam, interogat înaintea atentatelor din 22 martie din Bruxelles, a spus că nu-l recunoaște din fotografie pe Najim Laachraoui, presupusul artificier al celulei pariziene și care a murit marți în capitala Belgiei. Și totuși, în septembrie 2015, Abdeslam s-a dus să-l caute pe Laachraoui în Ungaria pentru a-l aduce în Belgia. După o deplasare în Siria, în 2013, Najim Laacharoui a fost controlat la frontiera austro-ungară, fiind însoțit de Salah Abdeslam și de Mohamed Belkaid. Laachraoui folosea atunci o identitate falsă, Soufiane Kayal. ADN-ul său a fost identificat pe centurile explozive folosite la Stade de France, dar și la Bataclan.