„În ceea ce priveşte procentele de răspuns al populaţiei ţintă invitate lunar şi total după şapte luni, ne aflăm pe primul loc pe ţară – 119,7%. Asta înseamnă că în primele şase luni s-au făcut peste 9.400 de teste, faţă de 6.500 câte aveam noi targetul. Aceste rezultate s-au obţinut printr-o implicare deosebită a tuturor actorilor din reţeaua de screening, începând cu centrele de consiliere reprezentate de medicii de familie, centrele de recoltare, care sunt organizate în toate spitalele şi într-un centru privat. Avem şi o caravană mobilă, laboratorul de anatomie patologică, ce înregistrează datele, date care sunt comunicate Casei Judeţene pentru plată. Plata s-a făcut corespunzător, motivaţia medicilor existând, totul a mers foarte bine”, a declarat vineri directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, Ligia Marincaş, în cadrul şedinţei lunare de Colegiului Prefectural, informează Agerpres.
Potrivit Ligiei Marincaş, aproximativ 20% dintre testări au avut rezultate modificate, ceea ce înseamnă că femeile de la care au fost recoltate testele au diverse afecţiuni, nu neapărat cancer de col uterin.
„Ceea ce este important e că o parte dintre femeile testate deja sunt sub tratament, altele deja sunt vindecate şi practic s-a evitat cronicizarea unor boli care fără acest program de screening probabil nu ar fi fost evidenţiate în timp util”, a spus Ligia Marincaş.
Ea a adăugat că, datorită succesului acestui program naţional de sănătate în Sălaj, instituţia pe care o reprezintă a făcut demersuri către Ministerul Sănătăţii şi alte organisme pentru suplimentarea sumelor necesare achiziţionării de teste Babeş-Papanicolau.