Primul lucru pe care trebuie să-l facem într-un supermarket este să verificăm eticheta cu termenul de valabilitate.
„Dacă produsul este ambalat trebuie neapărat să citim eticheta cu termenul de valabilitate. Dacă vom constata că peste eticheta originală s-a aplicat alta înseamnă că produsul respectiv nu prezintă siguranţă. Mai greu este atunci când vrem să cumpărăm astfel de produse din galantar, deşi legea obligă ca atunci când produsul este scos în galantar şi nu este ambalat să aibă etichetă cu termen de valabilitate şi compoziţie, lucru pe care-l întâlnim în practică destul de rar„, a declarat în exclusivitate la România TV doctorul Gheorghe Mencinicopschi.
CITEŞTE ŞI PERICOL pentru români. Tone de salam EXPIRAT ar putea fi pe piaţă
Dacă alimentele nu au etichetă este de preferat să le evităm, întrucât, în cazul mezelurilor, este destul de greu să ne dăm seama dacă sunt expirate.
„Mezelurile sunt obţinute cu ajutorul conservanţilor, coloranţilor şi prin intermediul simţurilor foarte greu ne dăm seama dacă un produs este încă în perioada de valabilitate sau reprezintă un pericol pentru sănătate„, spune Mencinicopschi.
CITEŞTE ŞI Produse depozitate în condiţii MIZERE şi EXPIRATE, în magazine. Amenzi de peste 80.000 de lei
Mezelurile expirate ne pot afecta serios sănătatea şi, în cazuri extreme, pot duce la deces.
„Putem vorbi de toxiinfecţii alimentare care pot avea gravităţi diferite în funcţie de starea de sănătate a fiecăruia sau de vârstă. Copiii, femeile însărcinate sau cele care alăptează sunt grupuri de înaltă vulnerabilitate. Alimentele expirate ne pot aduce sechele care uneori le purtăm toată viaţa sau în cazuri extreme se finalizează cu deces„, a concluzionat doctorul.