Este o premieră generată de situaţia medicală pe care o traversăm. Astfel, asiguraţii vor avea dreptul la o indemnizaţie calculată începând cu prima zi de concediu până în ultima zi de incapacitate de muncă.
Cum în ultimele zile asistăm la o creştere nedorită a numărului de îmbolnăviri, din ce în ce mai des au început să apară situaţiile în care un salariat este obligat să stea în carantină, care să se continue, în funcţie de alte îmbolnăviri din familie, iar zilele de concediu să fie acordate unele în continuarea celorlalte. Concret – un angajat intră în concediu astăzi pentru 14 zile.
Dar, în decursul acestora, un membru al familiei manifestă simptome, ceea ce face ca zilele de concediu medical ale salariatului să se prelungească. Astfel, în funcţie de deciziile pe care le primeşte de la Direcţia de Sănătate Publică, medicul de familie poate elibera un alt certificat medical pentru aceeaşi afecţiune, dar cu o altă perioadă, de exemplu la trei zile după prima zi din concediul medical anterior, relatează Mediafax.
Angajaţii care lucrează la două joburi şi figurează doar la unul dintre acestea cu concediu medical (pentru boli obişnuite) dar și monitorizarea, de către medici, a stării de sănătate a celor aflați în incapacitate temporară de muncă sunt doar câteva dintre schimbările ce ar putea să apară în privința concediilor medicale, ar putea primi sancţiuni.
În primă fază, proiectul de OUG aflat la avizarea CES stabilește introducerea de sancțiuni pentru cei ce-și desfășoară activitatea la mai mulți angajatori și care, în aceeași perioadă, duc certificate de concediu medical doar la unul dintre aceștia, lucrând în continuare la celălalt sau ceilalți angajatori.
Potrivit proiectului, cei care vor face asta vor risca amenzi de până la 2.000 de lei. Totodată, prin acest proiect se vor majora și amenzile primite de medicii care nu respectă legea atunci când vine vorba despre acordarea concediilor medicale. Mai exact, aceste amenzi ar urma să ajungă până la 11.000 de lei (acum sunt maximum 10.000 de lei).
Apoi, persoanele aflate în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă (pentru boli obișnuite) vor fi monitorizate de medici, pentru recuperarea capacității de muncă și a revenirii în activitate.
Mai exact, medicii curanți vor întocmi un plan de urmărire a evoluției bolii, care va cuprinde, printre altele, indicații terapeutice și igienico-dietetice (adică inclusiv regimul alimentar recomandat).
Medicii curanți care nu vor întocmi planul de urmărire a evoluției bolii, odată cu eliberarea unui certificat de concediu medical, vor putea fi sancționați cu amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.
În prezent, „baza de calcul al indemnizațiilor (…) se determină ca medie a veniturilor asigurate, înscrise în contractul de asigurare, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar”, potrivit OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, potrivit avocatnet.ro.
Nu în ultimul rând, concediul și indemnizația pentru îngrijirea copilului grav bolnav vor fi accesibile părinților până ce acesta împlinește vârsta de 18 ani. De fapt, prin intermediul acestui proiect de OUG se dorește transpusă în legislația privind concediile o decizie a Curții Constituționale a României (CCR) în acest sens, apărută în luna mai.
Concret, CCR a declarat, în luna mai, neconstituțională prevederea care stabilea că acest tip de concediu se acorda părinților numai dacă acel copil grav bolnav avea cel mult 16 ani, ceea ce-nseamnă că acel concediu trebuie acordat acum până la 18 ani.