Protestul sindicaliştilor din sectorul feroviar s-a încheiat. „Dacă obţinem un 15%- 20% să semnăm contractul colectiv de muncă”

Protestul sindicaliştilor din sectorul feroviar s-a încheiat joi în jurul orei 12:00, după ce o delegaţie a acestora a fost primită la Ministerul Transporturilor.
Romania TV
11 apr. 2019, 05:43
Protestul sindicaliştilor din sectorul feroviar s-a încheiat.

UPDATE. Aproximativ 1000 de sindicalişti din toată ţara din sectorul feroviar au protestat în faţa instituţiei cerând condiţii decente de muncă, investiţii şi reorganizarea căii ferate şi promovarea Statutului feroviarului, avertizând, de asemenea, că în vară s-ar putea ajunge chiar până la grevă generală.

„Cerinţele noastre sunt mari, suntem conştienţi că nu se poate. Poate că noi am dori o majorare de 40% – 50%, dar este posibil dacă obţinem şi un 15 – 20% să semnăm un Contract colectiv de muncă, este posibil să nu semnăm. Acum noi aşteptăm şi mandatul membrilor noştri din teritoriu, că până la urmă ei decid. Un mecanic de locomotivă care este cel mai bine plătit din sistem are salariu de încadrare de 2380 lei după 30 de ani de muncă, în prag de pensie, la care se adaugă sporurile în funcţie de activitate – ore de noapte, cap de secţie, prime festive. El poate ajunge la un brut de maximum 5000 de lei. Dând jos 42,5%, rămâne cu 2000 şi ceva până în 3000 de lei salariu. Ori, un mecanic de locomotivă în decembrie 89 rămânea în mână cu 5000 de ei la lichidare. Ceilalţi feroviari sunt plătiţi mai prost decât mecanicul de locomotivă”, a declarat Iulică Măntescu, preşedintele Alianţei Federaţiilor Tehnice Feroviare.

În ceea ce priveşte Statutul feroviarului, acesta a precizat că au fost organizate trei întâlniri succesive la comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor însă „toată lumea ne spune că nu avem dreptul să avem coeficienţi de ierarhizare în această lege şi să-i prindem în contractele colective de muncă”.

În opinia lui Iulică Măntescu, pentru a aduce infrastructura feroviară la un nivel adecvat sunt necesare investiţii în valoare de peste 100 de miliarde de lei.

Totodată, feroviarii solicită reorganizarea căii ferate şi reunirea celor 3 companii, CFR SA, CFR Călători şi CFR Marfă.

„Nu putem să stăm în sistemul de organizarea actual care a fost făcut greşit în 1998. Fac referire că trebuie să ne reorganizăm tip holding, aşa cum sunt şi spaniolii, cum sunt şi nemţii şi polonezii şi multe state din Europa şi căile ferate performează. Dacă vrem să avem o cale ferată performantă în viitor trebuie să începem cu reorganizarea căii ferate. Să se facă o singură companie, vom vedea”, a adăugat acesta.

Principalele revendicări pentru care se organizează acţiunea de protest sunt: adoptarea proiectului de Lege privind statutul personalului feroviar în forma dorită de salariaţii feroviari, salarizare decentă la societăţile feroviare, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, reorganizarea societăţilor feroviare într-un sistem integrat de tip holding şi investiţii urgente în infrastructura feroviară şi în materialul rulant.

Protestul se va desfăşura în intervalul orar 10:00 – 13:00.

Comisia de Muncă şi Protecţie Socială a Camerei Deputaţilor a luat din nou în dezbatere, marţi, proiectul de Lege privind Statutul personalului feroviar, potrivit informaţiilor de pe site-ul Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă (FML).

„Au fost reluate discuţiile pe anumite articole rămase în divergenţă de săptămâna trecută, articole vizând coeficienţii de ierarhizare în funcţie de nivelul de studii şi pregătire. Nici de data aceasta nu a fost găsită o soluţie de compromis între reprezentanţii sindicatelor şi membrii Comisiei de Muncă, a fost dat un termen de o săptămână pentru ca reprezentanţii sindicatelor să transmită un punct de vedere comun (până luni), sub semnătura preşedinţilor organizaţiilor sindicale. Cu privire la articolele care se refereau la reducerea vârstei standard de pensionare, reprezentanţii Ministerului Muncii, respectiv cei ai Casei Naţionale de Pensii, au reiterat punctul de vedere că această lege nu ar trebui să aibă în cuprins prevederi referitoare la pensionare. Deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu, fost ministru al muncii, a fost împotriva solicitărilor organizaţiilor sindicale cu privire la reducerea vârstei standard de pensionare pentru feroviari, susţinând că este atributul Guvernului României ca după intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor să emită o Hotărâre de Guvern cu norme metodologice prin care să introducă noi categorii de salariaţi în anexele în care sunt definite societăţile şi funcţiile încadrate în grupă de muncă specială. Mai mult, Lia Olguţa Vasilescu ne-a sugerat, ca în caz că nu se rezolvă problema, să protestăm în faţa Guvernului României. Având în vedere faptul că nu găsim înţelegere din partea reprezentanţilor puterii pentru rezolvarea doleanţelor feroviarilor, este necesară o mobilizare numeroasă în vederea participării la mitingul din 11 aprilie, organizat la Ministerul Transporturilor”, afirmă FML.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cel mai ambițios proiect din istorie. E absolut uimitor. Nu s-a mai văzut așa ceva niciodată
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Jens Stoltenberg devine copreședinte al grupului Bilderberg
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?