Salariaţii români pot beneficia de până la 10 zile libere pe an, în afara celor de concediu, dar doar în anumite condiţii

Angajații care se confruntă cu situații familiale neprevăzute, cum ar fi îmbolnăvirea sau accidentarea unei rude, au dreptul să lipsească de la locul de muncă pentru o perioadă de până la 10 zile pe an, conform Codului muncii. Aceste absențe sunt permise doar dacă angajatorul este anunțat în prealabil, iar zilele libere trebuie recuperate ulterior.
Filip Stan
26 aug. 2024, 09:18
Salariaţii români pot beneficia de până la 10 zile libere pe an, în afara celor de concediu, dar doar în anumite condiţii

Mai exact, Codul muncii prevede că angajații pot absenta de la serviciu în cazuri de urgență familială, atunci când prezența lor imediată este esențială din cauza unei boli sau a unui accident suferit de un membru al familiei.

Cu toate acestea, chiar și în astfel de situații neprevăzute, angajații nu pot pur și simplu să nu se prezinte la locul de muncă. Ei trebuie să informeze angajatorul înainte de a-și lua liberul.

Aceste zile libere pentru situații neprevăzute nu trebuie confundate cu zilele libere plătite acordate pentru evenimente familiale speciale, precum nunți sau înmormântări, sau cu concediile fără plată, care sunt reglementate separat de regulamentele interne sau contractele colective de muncă.

Codul muncii limitează la 10 zile lucrătoare pe an calendaristic numărul de zile în care angajații pot absenta din cauza unor situații neprevăzute. Deși nu există o restricție privind modul în care aceste zile pot fi distribuite, ele pot fi luate fie consecutiv, fie separat. Inspecția Muncii a clarificat acest aspect, precizând că cele 10 zile pot fi luate toate odată sau fracționat, în funcție de necesități.

Citeşte şi: Pensii 2024. Şeful Casei de Pensii anunţă o nouă majorare la 1 ianuarie 2025: „Înlăturăm inechităţile astfel încât, la contributivitate egală, să avem pensii egale în plată”

Zilele libere pentru astfel de situații sunt plătite, dar angajatul trebuie să le recupereze ulterior, stabilind de comun acord cu angajatorul modalitatea de recuperare.

În mod similar cu concediul paternal sau concediul de îngrijitor, angajatul nu poate fi concediat pe durata acestor absențe pentru situații familiale neprevăzute. În cazul în care un angajat este concediat și consideră că acest lucru s-a întâmplat din cauza solicitării acestor zile libere, el poate cere angajatorului să furnizeze în scris motivele deciziei de concediere, în plus față de decizia oficială.

De asemenea, în calculul duratei concediului de odihnă anual, zilele libere luate pentru situații neprevăzute sunt considerate perioade de activitate prestată.

Codul muncii nu obligă angajații să prezinte documente justificative pentru a demonstra situația care a dus la solicitarea zilelor libere, însă angajatorii pot stabili astfel de cerințe prin regulamentul intern.

Citeşte şi: Un tânăr de 25 de ani, din Ploiești, s-a infiltrat printre polițiști. Și-a cumpărat uniformă, legitimație, pistol și a păcălit pe toată lumea

Spynews
Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit religios tot astăzi, după cununia civilă! Imagini exclusive de la biserica unde și-au jurat iubire pentru totdeauna / VIDEO
Bzi.ro
Diana Munteanu, pictorial provocator la plajă, la 45 de ani! S-a fotografiat în costum de baie și i-a înnebunit pe fani!
Fanatik.ro
Afacerea care a înflorit pe timp de secetă într-o localitate din România. Planta care aduce zeci de mii de euro profit
Capital.ro
Pierzi banii de la stat. Este obligatoriu să aștepți 120 de zile
Playtech.ro
Ireal de frumoasă! Carmen Brumă, apariție spectaculoasă la plajă. Cât de bine poate să arate la 47 de ani
DailyBusiness
Cine ar ajunge în al doilea tur de alegeri? Rezultatele unui sondaj
Adevarul
Pastila „Super Mario”, „specialitate” cu potențial letal vândută de „Dana Marijuana”. „Traficanții olandezi o produc special pentru copii”
Spynews
Jucător de fotbal, prăbuşit pe teren în timpul meciului! Sportivul în vârstă de 27 de ani s-ar confrunta cu probleme cardiace / VIDEO
Spynews
Bogdan de la Ploiești recunoaște, pentru prima dată, că are doi copii. Anunțul a fost făcut pe scenă în fața publicului
Evz.ro
Semne neliniștitoare. Regele Charles și regina Camilla și-au adunat toți urmașii la Balmoral
Ego.ro
ATENȚIE, pensionari! Ce faci dacă primești o pensie MAI MARE decât te așteptai
Prosport.ro
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Regina lui Salam, mega-mulată și super-dotată! Roxana Dobre, ieșire-fulger pe Nordului cu…
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Ce se dă de pomană de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, pe 29 august 2024
Capital.ro
Dezvăluire despre Traian Băsescu. Românii n-au avut habar când l-au votat președinte
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
stirilekanald.ro
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e rupt!"
substantial.ro
Atac sângeros asupra pasagerilor din autobuze în sud-vestul Pakistanului: 22 de morți
MediaFlux
Donald Trump a fost DEPĂȘIT! CIFRA DUBLĂ cu care l-a ÎNVINS Kamala Harris
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...