Salarii 2022: „Un zilier câştigă 18 lei/oră şi el produce de 5 lei/oră”

Salariu minim brut în domeniul agricol este de minimum 3.000 lei lunar de la 1 iunie. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea, iar aceasta trebuie aplicată.
Filip Stan
05 iul. 2022, 15:05
Salarii 2022:

Salarii 2022: Creşterea salariului minim la 3.000 brut/lună pentru angajaţii din agricultură şi industria alimentară este o măsură bună pentru sectoarele de profil, consideră Aurel Onigaş, proprietarul companiei Pombis, care are peste 200 de hectare cu meri, pruni şi cireşi în judeţul Bistriţa-Năsăud şi produce brandul de sucuri Alma. Însă, creşterea costului cu zilierii, îngreunează activitatea companiilor şi conduce la reducerea investiţiilor din business.

„Acum că a crescut salariul minim în agricultură şi industria alimentară trebuie să dăm 18 lei/oră unui zilier şi el produce de 5 lei/oră. Costul cu forţa de muncă pentru cules în sezon este foarte mare. Dacă eu îi dau 150 de lei/zi unui om în mână, mă costă 250 de lei în acea zi, pentru că 100 de lei sunt taxă la stat. 35% din bani sunt taxă la stat, mai mare decât în alte state europene. Pentru angaţi este bună măsura cu 3.000 lei/lună salariu brut, dar pentru ei primim facilităţi fiscale, iar pentru zilieri nu primim”, a spus Aurel Onigaş. Astfel, el susţine că forţa de muncă scumpă duce la investiţii mai mici pe care le fac antreprenorii.

Salariu minim de 3000 de lei de la 1 iunie. Cine sunt românii care trebuie să-şi ia un portofel mai mare de luna viitoare
Salarii 2022: Ministerul de Finanţe a publicat luni seară proiectul de lege pentru modificarea Codului Fiscal. Mai multe taxe şi impozite cresc şi unele facilităţi fiscale din sectorul construcţiilor şi sectorul agricol vor fi eliminate.

Scutirea de la plata impozitului a persoanelor fizice care desfăşoară anumite activităţi sezoniere va fi abrogată 

Ministerul Finanţelor (MF) propune abrogarea prevederii potrivit căreia persoanele fizice care desfăşoară activităţi sezoniere dintre cele prevăzute la art. 1 al Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi în cursul unui an sunt scutite la plata impozitului pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor, potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, publicat luni noaptea de MF.

COD FISCAL 2022. Ce români scapă de plata impozitelor, măsura se aplică de la 1 ianuarie 2023
proiectordonantamodifl227_04072022

 

Potrivit Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, zilierii au dreptul la o remunerație zilnică brută ce nu poate fi mai mică decât valoarea orară a salariului minim – concret, pe 2022, asta înseamnă 15,239 lei/oră (conform HG nr. 1.071/2021). Aceasta e valoarea pe care trebuie să o respecte beneficiarii lucrărilor în aproape toate domeniile de activitate unde folosesc zilieri, mai puțin în sectorul agricol şi în industria alimentară.

În domeniul agroalimentar, de la 1 iunie 2022, așa cum a confirmat recent și Inspecția Muncii, „valoarea minimă a remunerației la care are dreptul zilierul care desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional în sectorul agricol şi în industria alimentară este cea prevăzută la art. III alin. (1) și (2) din Legea nr. 135/2022”: 17,928 lei/oră.

Notă: Domeniile în care pot lucra zilierii sunt stabilite prin Legea nr. 52/2011, care a fost modificată în acest sens chiar primăvara asta, când a mai apărut un domeniu în lista reglementată.

Zilierii sunt plătiți, de principiu, la finalul unei zile de lucru. Excepțional, însă, este posibilă și plata la finalul unei săptămâni de muncă, la finalul lunii sau chiar la finalul perioadei de lucru, dar doar dacă zilierul este de acord. Plata remunerației se poate face prin orice mijloc legal de plată, deci, de principiu, în numerar sau prin virarea banilor într-un cont bancar.

Pentru remunerația zilierilor, beneficiarii muncii ziliere trebuie să achite la stat impozit pe venit (cotă 10%) și contribuție la pensii (cotă 25%). Practic, aceste taxe se scad din remunerația brută, zilierii primind efectiv remunerația netă.

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl facă beneficiarul activității prestate de un zilier, pentru că nu îl putem numi angajator, așa cum este prevăzut de Codul muncii, este să înregistreze, la începutul zilei de muncă, datele de identificare în Registrul electronic de evidență a zilierilor. Această înregistrare trebuie făcută negreșit, în fiecare zi în care zilierul se prezintă. Toate drepturile și obligațiile pe care atât firma, cât și zilierul le au în activitatea lor sunt prevăzute de Legea 52/2011.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
SUA întărește securitatea la granița cu Mexicul: 1.000 de militari americani urmează să fie trimiși
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București