Salarii 2022: „Un zilier câştigă 18 lei/oră şi el produce de 5 lei/oră”

Salariu minim brut în domeniul agricol este de minimum 3.000 lei lunar de la 1 iunie. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea, iar aceasta trebuie aplicată.
Filip Stan
05 iul. 2022, 15:05
Salarii 2022:

Salarii 2022: Creşterea salariului minim la 3.000 brut/lună pentru angajaţii din agricultură şi industria alimentară este o măsură bună pentru sectoarele de profil, consideră Aurel Onigaş, proprietarul companiei Pombis, care are peste 200 de hectare cu meri, pruni şi cireşi în judeţul Bistriţa-Năsăud şi produce brandul de sucuri Alma. Însă, creşterea costului cu zilierii, îngreunează activitatea companiilor şi conduce la reducerea investiţiilor din business.

„Acum că a crescut salariul minim în agricultură şi industria alimentară trebuie să dăm 18 lei/oră unui zilier şi el produce de 5 lei/oră. Costul cu forţa de muncă pentru cules în sezon este foarte mare. Dacă eu îi dau 150 de lei/zi unui om în mână, mă costă 250 de lei în acea zi, pentru că 100 de lei sunt taxă la stat. 35% din bani sunt taxă la stat, mai mare decât în alte state europene. Pentru angaţi este bună măsura cu 3.000 lei/lună salariu brut, dar pentru ei primim facilităţi fiscale, iar pentru zilieri nu primim”, a spus Aurel Onigaş. Astfel, el susţine că forţa de muncă scumpă duce la investiţii mai mici pe care le fac antreprenorii.

Salariu minim de 3000 de lei de la 1 iunie. Cine sunt românii care trebuie să-şi ia un portofel mai mare de luna viitoare
Salarii 2022: Ministerul de Finanţe a publicat luni seară proiectul de lege pentru modificarea Codului Fiscal. Mai multe taxe şi impozite cresc şi unele facilităţi fiscale din sectorul construcţiilor şi sectorul agricol vor fi eliminate.

Scutirea de la plata impozitului a persoanelor fizice care desfăşoară anumite activităţi sezoniere va fi abrogată 

Ministerul Finanţelor (MF) propune abrogarea prevederii potrivit căreia persoanele fizice care desfăşoară activităţi sezoniere dintre cele prevăzute la art. 1 al Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi în cursul unui an sunt scutite la plata impozitului pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor, potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, publicat luni noaptea de MF.

COD FISCAL 2022. Ce români scapă de plata impozitelor, măsura se aplică de la 1 ianuarie 2023
proiectordonantamodifl227_04072022

 

Potrivit Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, zilierii au dreptul la o remunerație zilnică brută ce nu poate fi mai mică decât valoarea orară a salariului minim – concret, pe 2022, asta înseamnă 15,239 lei/oră (conform HG nr. 1.071/2021). Aceasta e valoarea pe care trebuie să o respecte beneficiarii lucrărilor în aproape toate domeniile de activitate unde folosesc zilieri, mai puțin în sectorul agricol şi în industria alimentară.

În domeniul agroalimentar, de la 1 iunie 2022, așa cum a confirmat recent și Inspecția Muncii, „valoarea minimă a remunerației la care are dreptul zilierul care desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional în sectorul agricol şi în industria alimentară este cea prevăzută la art. III alin. (1) și (2) din Legea nr. 135/2022”: 17,928 lei/oră.

Notă: Domeniile în care pot lucra zilierii sunt stabilite prin Legea nr. 52/2011, care a fost modificată în acest sens chiar primăvara asta, când a mai apărut un domeniu în lista reglementată.

Zilierii sunt plătiți, de principiu, la finalul unei zile de lucru. Excepțional, însă, este posibilă și plata la finalul unei săptămâni de muncă, la finalul lunii sau chiar la finalul perioadei de lucru, dar doar dacă zilierul este de acord. Plata remunerației se poate face prin orice mijloc legal de plată, deci, de principiu, în numerar sau prin virarea banilor într-un cont bancar.

Pentru remunerația zilierilor, beneficiarii muncii ziliere trebuie să achite la stat impozit pe venit (cotă 10%) și contribuție la pensii (cotă 25%). Practic, aceste taxe se scad din remunerația brută, zilierii primind efectiv remunerația netă.

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl facă beneficiarul activității prestate de un zilier, pentru că nu îl putem numi angajator, așa cum este prevăzut de Codul muncii, este să înregistreze, la începutul zilei de muncă, datele de identificare în Registrul electronic de evidență a zilierilor. Această înregistrare trebuie făcută negreșit, în fiecare zi în care zilierul se prezintă. Toate drepturile și obligațiile pe care atât firma, cât și zilierul le au în activitatea lor sunt prevăzute de Legea 52/2011.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surprinzător din România care începe să semene cu Paris, Viena sau Londra. E la ani lumină de București, se construiește pe bandă rulantă și propune zilnic locuri de muncă. Sute de milioane au fost absorbite din fonduri europene, 2.500 de euro/cap de locuitor și aproape că nu mai există șomeri
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani. S-a chinuit mult în ultimele clipe
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a aflat…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Cotabiță a murit! Doliu în lumea artistică
substantial.ro
Sara Duterte amenință cu asasinarea președintelui Filipinelor, Ferdinand Marcos Jr.
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni