Salarii 2023. Banii intră mai devreme pe card, ministrul de Finanţe a semnat decretul. Cine sunt bugetarii norocoşi, avem noile GRILE

Ziua de salariu pentru angajații din Învățământ, modificată în august. Profesorii vor fi plătiți cu trei zile mai devreme, adică pe 11 august, pentru că ziua normală de salariu se suprapune cu minivacanţa.
Filip Stan
24 iul. 2023, 21:50
Salarii 2023. Banii intră mai devreme pe card, ministrul de Finanţe a semnat decretul. Cine sunt bugetarii norocoşi, avem noile GRILE

Salarii 2023. Salariile aferente lunii iulie 2023 pentru profesorii și angajații din sistemul de Învățământ vor fi achitate pe data de 11 august, potrivit unui ordin al ministrului Finanțelor. Este vorba despre ordinul nr. 2241 din 21 iulie 2023, document ce urmează să fie publicat în Monitorul Oficial. Măsura a fost luată în contextul în care data de 15 august (Adormirea Maicii Domnului) este zi liberă legală.
Conform ordinului nr. 86 din 2005 al Ministerului de Finanțe, care stă la baza reglementării datelor din lună la care se primesc salariile pentru bugetari, angajații din Educație primesc regulat salariile pe data de 14 a lunii, anunţă edupedu.ro.

„c) în cazul ordonatorilor principali de credite și al instituțiilor publice din subordinea acestora pentru care data plății salariilor prevăzută în anexa la Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 86/2005, cu modificările și completările ulterioare, este data de 14, respectiv 15, plata se efectuează în data de 11”, se arată în ordinul citat anterior.

Bani în plus de la stat pentru profesorii care acceptă să predea în zonele izolate sau defavorizate

Pe 14 iulie, angajații din Învățământ au primit salariile majorate, conform ordonanței de urgență nr. 57 din 2023. Aceste majorări vin ca urmare a grevei din perioada mai-iunie.

Conform Ordonanței de urgență nr 57/2023, Guvernul trebuie să crească salariile de bază din Învățământ cu 1.300 de lei brut din luna iunie pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic.

De asemenea, ordonanța prevede că, de la 1 ianuarie, salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie, precum și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă.

„Art. III – (2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.

Vouchere profesori 2023. Se dau 1500 de lei pentru profesori și 500 de lei pentru personalul nedidactic. Când intră banii pe card
(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.”

Sindicatele din Învățământ, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, au cerut ministrului Educației plata corectă a personalului nedidactic, potrivit ordonanței de urgență nr. 57/2023. Acestea au semnalat că „aplicația EduSal este cea care calculează greșit salariile colegilor noștri – personal nedidactic.”

Reprezentanții angajaților din Învățământ au solicitat ministrului Muncii să trimită o adresă prin care să clarifice cum se calculează corect salariile majorate ale personalului nedidactic. Personalul nedidactic înseamnă paznici, mecanici, îngrijitori, fochiști.

Salarii majorate din iulie. Care bugetari primesc mai mulţi bani pe card chiar din această lună

Cadrele didactice din Romînia primesc salariile majorate chiar din iulie, a anunţat Ligia Deca. „Promisiunea a fost onorată: începând de astăzi, cadrele didactice din România primesc salariile majorate! Primul salariu majorat a fost virat chiar astăzi în contul angajaţilor din sistemul de învăţământ. Demersul a fost posibil în urma OUG adoptate de Guvern, prin care este acordată o creştere medie de peste 25% a salariilor pentru personalul didactic (1.300 lei brut pentru fiecare funcţie didactică, indiferent de vechime sau de grad)”, a arătat Ligia Deca, vineri, într-o postare pe Facebook.

„Eu voi face tot ce ţine de mine pentru a susţine profesorii din România. Le mulţumesc cadrelor didactice pentru implicare şi pentru că reprezintă modele pentru elevii noştri!”, a afirmat ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Salarii profesori 2023. Peste 4500 de lei „în mână” pentru un dascăl debutant. Cum arată NOILE GRILE după majorările anunţate de Ligia Deca

Salarii profesori 2023. Subprefectul de Gorj, Mihai Istrate, profesor și fost director al Liceului Tehnologic Țicleni, a prezentat valoarea unui salariu pe care un cadru didactic debutant îl va primi de la începutul anului școlar viitor. Astfel, susține Mihai Istrate, un cadru didactic debutant va ajunge să încaseze un salariu net de peste 4.600 de lei.

„Profesorii vor primi salarii mult mai mari față de cât primesc în prezent și au certitudinea faptul că începând cu 1 ianuarie 2024 va crește nivelul de salarizare. Una dintre doleanțele sindicaliștilor și aprobată de către guvern prin cele două ordonanțe pe care le-a emis este aceea de creștere de la 1 ianuarie 2024 cu 50% din diferența până în anul 2025, ceea ce înseamnă aproximativ 600 de lei la nivelul la care acum ajunge la aproximativ 3.300 de lei și, odată cu noua lege a salarizării va ajunge la 3.900 de lei. Un profesor debutant va avea, începând cu ianuarie 2024, un venit lunar de 4.600 de lei net, fără a include acele sporuri și alocația de hrană. și alte bonusuri pe care le poate obține“, arată subprefectul Istrate.

Burse 2023. Veste bună elevi înainte de vacanţa mare, se dau mulţi bani de la Guvern

Subprefectul Mihai Istrate mai predă și acum în învățământ. „Încă am contract de muncă pe perioadă determinată de plata cu ora, pentru că este greu să renunți după peste 20 de ani muncă“, a spus acesta.

Mihai Istrate a precizat că este nevoie ca nivelul actului didactic să crească odată cu mărirea salariilor. „Odată cu aceste creșteri salariale este necesară și justificată a se face un control mult mai riguros al actului didactic în sine pe care îl facem fiecare dintre noi, pentru că nu este un nivel salarizare mic, comparativ cu nivelul salariului din România. Un profesor cu gradul I, gradație de merit, dirigenție, poate cu câteva ore suplimentare, ajunge la un salariu de 6.000-7.000 de lei și nu se mai poate invoca această lipsă de motivație pecuniară. Normal că fără o vocație nici nu ai e să cauți în învățământ“, a precizat subprefectul Mihai Istrate la o emisiune de la postul 1 Plus Tv.

Salarii profesori 2023. Orele pierdute din cauza grevei trebuie recuperate pana pe 16, respectiv 23 iunie. „Aveti obligatia sa adaptati orarul si programul de recuperare”, anunta ME

Ministerul Educatiei a transmis o informare catre inspectoratele scolare judetene cu privire la recuperarea orelor pierdute pe perioada desfasurarii grevei generale in invatamant. Oficialii din minister le cer directorilor de scoli sa adapteze orarul si programul de recuperare in functie de specificul unitatii de invatamant, disponibilitatea elevilor, infrastructura si resursa umana. Potrivit documentului, in cazul grupelor/claselor din invatamantul prescolar, primar, gimnazial si liceal, cu exceptia claselor de final de ciclu, respectiv a VIII-a, a XII-a zi, a XIII-a seral si frecventa redusa, orele vor fi recuperate pana la data de 16.06.2023 inclusiv.

Recuperarea orelor se va face pana la data de 23 iunie 2023 in cazul claselor din invatamantul liceal – filiera tehnologica, clasele din invatamantul postliceal, cu exceptia calificarilor din domeniul sanatate si asistenta pedagogica, si pentru clasele din invatamantul profesional.

In cazul claselor din invatamantul postliceal, avand calificari din domeniul sanatate si asistenta pedagogica, recuperarea se va face pe intreaga durata a cursurilor din acest an scolar. In ceea ce priveste ziua libera din data de 2 iunie 2023, Ministerul Educatiei informeaza ca aceasta zi se ponteaza, in conformitate cu prevederile H.G. nr.1555/2022 privind stabilirea zilelor lucratoare pentru care se acorda zile libere, altele decat zilele de sarbatoare legala, pentru anul 2023, cu conditia ca activitatea din aceasta zi sa fi fost efectuata in avans.

Directorii unitatilor de invatamant preuniversitar au obligatia sa adapteze orarul si programul de recuperare in functie de specificul unitatii de invatamant, disponibilitatea elevilor, infrastructura si resursa umana. Planul de recuperare se aproba de consiliul de administratie al unitatii de invatamant.

Vouchere didactice 2023. Cum vor primi profesorii anual câte 1500 de lei în plus la salariu, pe lângă voucherele de vacanţă de 1450 de lei

„Am organizat intalniri impreuna cu inspectorii scolari de la nivel judetean, care la randul lor, organizeaza intalniri cu directorii scolilor pentru a organiza un program de recuperare in asa fel incat cadrele didactice si personalul care revin in unitatile de invatamant sa aiba posibilitatea sa recupereze aceste zile in care nu au lucrat pentru ca au fost in miscarea aceasta de protest. Exista toate premisele si toata disponibilitatea pentru a putea recupera pana la finele anului scolar si noi avem toata disponibilitatea in a gasi cele mai bune solutii. Oricum, la nivelul unitatilor de invatamant toata lumea isi doreste sa se reia activitatea pentru a se putea incheia situatia scolara si a putea sa sustinem examenele nationale”, declara Ligia Deca, in sedinta de Guvern de joi, 8 iunie 2023.

Creșterea salariului de la 1 ianuarie 2024, cerută de profesori, nu se află în proiectul de ordonanță de urgență publicat de Guvern, ci tot în nota de fundamentare. Majorarea promisă de 25% reprezintă de fapt 300 de lei brut pentru toate cadrele didactice și auxiliare

Documentul a fost publicat pe siteul Ministerului Muncii şi apoi adoptat de Guvern

”Începând cu data de 01 iunie 2023 se majorează salariile de bază: d) personalului didactic și personalului didactic auxiliar din cadrul unităților de învățământ preuniversitar și instituțiilor de învățământ superior cu suma 1300 de lei brut pe fiecare funcție; e) personalului didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare, precum și pentru celelalte categorii de funcții cuprinse în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare și care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare și desfășoară activitatea în sistemul național de învățământ, cu suma de 1300 de lei fiecare; f) personalului nedidactic din cadrul unităților de învățământ preuniversitar și instituțiilor de învățământ superior cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcție”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Salarii profesori 2023. Această sumă se acordă și pentru personalul nedidactic încadrat la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, având în vedere faptul că pentru unele categorii de funcții, grila aflată în plată este sub nivelul salariului de baza minim aflat în plată, fiind necesar ca de această sumă, de 400 de lei să beneficieze și aceasta categorie de personal, potrivit documentului.

Salarii profesori 2023. În nota de fundamentare se mai menționează că Executivul și sindicaliștii au convenit asupra faptului că ”noua lege a salarizării va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23 % din maximul grilei de salarizare din sistemul public, iar creșterea salarială pe noua grilă se va face etapizat, prima tranșă de la 1.01.2024 fiind de 50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării”.

Liderii sindicali au anunțat că greva continuă luni, iar luni la 10:00 urmează să precizeze dacă acceptă oferta Guvernului.

Salarii 2023: 1800 de lei în plus pe fluturaş de la 1 august 2023. Ce bugetari îşi cresc leafa

Salarii 2023: „În şedinţa de Guvern de astăzi, la propunerea Ministerului Educaţiei, a fost aprobat proiectul de HG care reglementează normele metodologice privind stabilirea salariilor de bază pentru funcţiile didactice de conducere din învăţământul preuniversitar de stat, precum şi pentru stabilirea categoriilor de unităţi în care se normează funcţiile de conducere didactice auxiliare şi nivelul salariilor de bază ale acestora, ca urmare a aplicării OUG 57/2023. Beneficiază de creştere 8.694 de directori şi directori adjuncţi şi 3.451 de persoane încadrate pe funcţii de contabil-şef şi secretar-şef, în total 12.145 de funcţii de conducere”, informează un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, pentru funcţiile de conducere de director erau stabiliţi coeficienţi cuprinşi între 2,40 şi 2,95, ceea ce reprezintă o diferenţă de 0,55 puncte, respectiv un salariu de bază minim de 6.000 lei şi un salariu de bază maxim de 7.382 lei, diferenţa între acestea fiind de 1.382 lei.

Vouchere de vacanţă 2023. Angajaţii tăiaţi de pe lista tichetelor de vacanţă în acest an
Prin actualul proiect de act normativ, coeficienţii pentru funcţia de director sunt stabiliţi între 3,12 şi 3,47, ceea ce reprezintă o diferenţă de 0,35 puncte procentuale. „Pe lângă creşterea salariilor de bază, a fost diminuată, aşadar, şi diferenţa dintre nivelul de salarizare minim şi maxim”, afirmă aceeaşi sursă.

Salarii 2023: Pentru directori, creşterea este între 1.300 – 1.800 lei, media creşterilor salariilor de bază, calculate pentru toate unităţile de grad I, fiind de 21,54%, iar pentru cele de grad II – de 19,08%. Totodată, pentru directorii adjuncţi, creşterea este între 1.300 – 1.500 lei. Procentual, creşterea salariilor de bază ale directorilor adjuncţi din unităţile de învăţământ grad I este de 21,03%, iar pentru cele de grad II este de 19,15%.

Pentru funcţiile auxiliare de conducere, prin noua Hotărâre a Guvernului, creşterile sunt între 1.300 şi 1.400 lei. Media creşterilor salariilor de bază pentru personalul didactic auxiliar de conducere, calculate pentru toate unităţile de grad I, este de 23,5%, iar pentru cele de grad II este de 22,3%.

Salarii 2023: Ministerul Educaţiei menţionează că salariile de bază sunt bază de calcul pentru toate majorările de care poate beneficia personalul de conducere, precum gradaţie de merit (25%) sau control financiar preventiv (10%).

În același timp, actul normativ al Guvernului stabilește și noii coeficienți pentru funcția de director, cuprinși între 3,12 și 3,47, ceea ce reprezintă o diminuare a diferenței dintre nivelul de salarizare minim și maxim, anterior aceasta fiind de 0,55 puncte. Astfel, salariul de bază minim pentru directori va fi de 6.000 lei, iar cel maxim de 7.382 lei. Aceasta măsură, pe lângă majorarea salariilor de bază, face un pas important spre uniformizarea veniturilor din sistemul de învățământ preuniversitar.

Legea salarizării unitare. Cum se schimbă grilele, haos cu lefurile bugetarilor după demisia lui Marius Budăi
Potrivit reprezentanților Ministerului Educației, această creștere a salariilor de bază va reprezenta și baza de calcul pentru alte majorări de care poate beneficia personalul de conducere, precum gradația de merit (25%) sau controlul financiar preventiv (10%).

Salarii 2023: Stimularea achiziționării de calculatoare: ajutor financiar pentru educație digitală
Într-un alt demers de modernizare a sistemului de educație, pe data de 4 iulie, Ministerul Educației a aprobat lista nominală a beneficiarilor Legii nr. 269/2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare.

Astfel, pentru anul 2023, numărul de beneficiari se ridică la 2.165, cu posibilitatea depunerii de contestații între 10 și 13 iulie. Eliberarea bonurilor valorice către beneficiari va avea loc între 18 și 29 septembrie, astfel încât achiziționarea calculatoarelor să se poată realiza între 18 septembrie și 30 octombrie.

Un element cheie este creșterea venitului maxim brut lunar pe membru de familie pentru care se acordă ajutorul financiar, care a ajuns la 500 lei, dublu față de anul precedent. Aceasta înseamnă că mai mulți elevi și studenți vor putea beneficia de programul Euro200.

Zile libere 2023. Se face iar punte, urmează o minivacanţă de 4 zile pentru bugetari

Zile libere 2023. Minivacanța va fi posibilă datorită sărbătorii creștin-ortodoxe Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) 2023, cu cruce roșie, care pică într-o zi de marți, 15 august.

De la finalul anului 2022, Guvernul a decis să facă punte în luna august, de Sfânta Maria. Sfânta Maria este an de an zi liberă legală, așadar este zi liberă de la stat.

Potrivit Codului Muncii, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat, românii primesc liber, în ziua de 15 august, pentru a sărbători Adormirea Maicii Domnului.Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de weekend.

Sărbătoarea religioasă din 2023 pică într-o zi de marți, motiv pentru care Guvernul a decis, încă din luna decembrie 2022, ca ziua de luni, 14 august, dată care precede sărbătoarea legală din 15 august, să fie zi liberă.

Guvernul a stabilit, printr-o hotărâre, ca ziua de 14 august 2023 să fie zi liberă pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că acestea se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal.

Decizia de a stabili zilele libere la începutul anului, pentru personalul din sistemul bugetar, a fost luată potrivit Codului Muncii, astfel încât angajatorii și angajații să își poată stabili și previziona zilele libere pentru întregul an.

Zile libere 2023. Prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii și nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 14 august 2023 sau participanţilor în aceste procese.

Potrivit documentului aprobat de Guvern, prin centrala Ministerului Finanțelor se vor efectua operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

Pentru recuperarea zilelor libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 august 2023, potrivit planificărilor stabilite, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Dan Diaconescu aruncă bomba! „Silviu Prigoană a fost ucis?!“
Fanatik.ro
Țara surprinzătoare care a intrat pe lista agențiilor de turism din România. Un sejur de 7 zile, all-inclusive, costă 1000 de euro, e un paradis exotic recomandat celor care vor să facă plajă
Capital.ro
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi obligați
Playtech.ro
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Un plan secret al Rusiei prevede dizolvarea Ucrainei și redefinirea ordinii mondiale
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Ultima romanță din Bucureştiul boem. Românii încă plâng în hohote când o ascultă. Video
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Ninsorile au făcut ravagii în România! În ce județe sunt blocate șoselele și căile ferate
Cancan.ro
Ce a putut să pățească Gabriela Lucuțar la înmormântarea unui adolescent de 16 ani: 'S-a oprit slujba! Așa ceva n-am văzut niciodată'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți contesta
StirileBZI
Cu cât vor creşte pensiile de la 1 ianuarie 2025: Ce anunţ a făcut Simona Bucura-Oprescu
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Proprietarii de cafenele contestă TVA-ul majorat pentru cafea și ceai în instanță
MediaFlux
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?