Salarii 2023. Guvernul României se pregătește să majoreze lefurile pentru aproape două milioane de români. Spre exemplu, însă economiștii spun că aceste măsuri ar fi trebuit impuse la începutul anului pentru a nu afecta bugetele companiilor.
Astfel, de la 1 Septembrie 2023, salariul minim pe economie ar putea crește de la 3.000 la 3.300 lei brut ceea ce înseamnă că venitul net ar putea crește cu aproape 100 lei. De asemenea, de la 1 Ianuarie 2024, angajații ar putea avea parte de încă o majorare, de la 3.300 lei la 3.750 lei brut, ceea ce înseamnă că venitul net va fi de 250 lei.
Salarii 2023. Banii intră mai devreme pe card, ministrul de Finanţe a semnat decretul. Cine sunt bugetarii norocoşi, avem noile GRILE
Salarii 2023. Angajații spun că este nevoie de orice creștere pentru că, în final, contribuția celor care primesc salarii, pensii, orice formă de venit, se recuperează la buget.
Totodată, angajații speră că vor ajunge la salariul normal din Uniunea Europeană, însă antreprenorii spun că majorarea salariului minim va aduce haos în mediul de afaceri.
„În septembrie deja bugetele alocate și execuția acestora e pe final. O mărire chiar și cu un mic procent ar putea duce la faliment zeci de mii de companii.” – Florin Jianu, președinte Consiliul Național al IMM-urilor.
Și salariul minim pe economie din construcții ar putea crește din toamnă, de la 4.000 la 4.500 de lei brut, însă cei 640 de mii de angajați ar putea fi obligați să plătească și contribuția la sănătate de la 10%, facilitate acordată lor în 2018, pentru a păstra forța de muncă în țară.
„Plata contribuţiei la sănătate este de bun simţ, oricare dintre noi care este asigurat în sistemul de asigurări de sănătate plăteşte pentru ca să beneficieze de serviciile medicale.” – Marcel Boloș, ministrul de Finanțe
Experţii fiscali spun că mărirea salariului minim trebuie făcută după elaborarea unei strategii fiscale pe termen lung. Majorările la interval de câteva luni bulversează mediul de afaceri.
„Problema mare este perioada scurtă de timp după care se aplică aceste creşteri. Salariul minim ar trebui să fie de astăzi pentru următorii cinci ani şi evoluţia lui. La noi lucrurile astea nu se fac.”, explică Gabriel Biriș, expert fiscal.
Majorarea salariului minim va aduce la bugetul de stat venituri din impozite și taxe de peste 700 de milioane de lei până la finalul anului și 2,4 miliarde de lei în 2024. Altă sursă de venit pentru stat ar putea fi accizele la carburanți, majorate cu 50 de bani pe litru, în trei etape. În aceste condiţii, un plin de benzină sau motorină ar putea costa cu 6 lei mai mult de la 1 septembrie. Măsura este discutată în coaliția de guvernare, care nu a luat încă o decizie.
Guvernul ia în calcul eliminarea facilității de TVA redus în Horeca, ceea ce ar însemna revenirea la valoarea de 19%. De asemenea, este avută în vedere și majorarea taxelor pentru alcool, produse din tutun și băuturi carbogazoase cu un conținut crescut de zahăr.
În același pachet se are în vedere și supraimpozitarea veniturilor din jocurile de noroc. Toate aceste măsuri ar putea intra în vigoare de la 1 septembrie.
O altă măsură care ar avea efecte directe asupra veniturilor este cea a eliminării unor facilități fiscale de care se bucură angajații din construcții și agricultură. În prezent, aceștia nu plătesc contribuția la asigurările de sănătate, iar introducerea a acesteia ar însemna o reducere cu 10% a veniturilor. Potrivit unor calcule, ar fi vorba de o reducere între 400 și 450 de lei.
Deocamdată, aceste măsuri sunt încă analizate la nivelul Ministerului Finanțelor și al liderilor coaliției. Potrivit surselor politice citate de Realitatea Plus, liberalii s-ar opune măsurilor care prevăd eliminarea unor facilități, argumentând că impact bugetar ar fi minor, însă ar avea un impact social negativ foarte puternic.