SALARII 2023. Un angajat în azile câştigă între 500 şi 800 de euro net pe lună

Un angajat pe poziţia de asistent social are un salariu care variază, în medie, între 500 şi 800 de euro net pe lună, arată datele de la platforma de recrutare online BestJobs.
Filip Stan
25 iul. 2023, 18:01
SALARII 2023. Un angajat în azile câştigă între 500 şi 800 de euro net pe lună

SALARII 2023. Ana Vişian, marketing manager, BestJobs: Angajatorii caută candidaţi cu studii superioare finalizate cu diploma de licenţă, specializarea asistenţă socială şi aviz de exercitare a profesiei de asistent social eliberat de Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România.

Ministrul Muncii, Simona-Bucura Oprescu, rupe tăcerea despre azilele groazei: „Am tăiat în carne vie şi vom continua unde găsim nereguli. Până la 31 august vom veni cu o nouă lege”
„Asistenţii sociali lucrează cu persoanele şi familiile vulnerabile pentru a evalua nevoile acestora şi le oferi suport social şi personal. Prin interviuri şi evaluări, ei pot identifica problemele şi dificultăţile cu care se confruntă şi pot stabili planuri pentru a le adresa, oferind consiliere şi sprijin emoţional dar şi acces la resurse şi servicii pentru a pune în aplicare planuri de acţiune. Un asistent social poate lucra într-o instituţie publică sau organizaţie neguvernamentală, furnizor de servicii de asistenţă socială, acreditat şi autorizată în România. Angajatorii caută candidaţi cu studii superioare finalizate cu diploma de licenţă, specializarea asistenţă socială şi aviz de exercitare a profesiei de asistent social eliberat de Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România. Salariul oferit pentru rol este între 500 şi 800 de euro lunar”, spune Ana Vişian, marketing manager, BestJobs.

SALARII 2023. Printre cel mai des întâlnite beneficii extrasalariale şi bonusuri specifice oferite pentru acest tip de loc de muncă sunt: decontare transport, tichete de masă, program flexibil, acces la cursuri şi traininguri.

Citește și Când vor primi mamele indemnizația de creștere a copilului majorată cu 50%. Ministerul Muncii a făcut anunțul

În prezent, 54 posturi vacante pentru poziţia de asistent social sunt disponibile pe platforma BestJobs dintr-un total de 35.000 de anunţuri de angajare active. Cele mai multe anunţuri de angajare pentru această poziţie sunt în Bucureşti, Ilfov, Sibiu.

Salariul rămâne criteriul central în selecția jobului, iar într-o piață a muncii tensionată, nu este ușor să atragi talente, mai ales în domeniile cele mai dinamice. Astfel, BestJobs extinde sprijinul acordat atât candidaților, oferindu-le informații salariale relevante, ei putând să facă o analiză completă pentru a-și determina valoarea în piață, dar și angajatorilor prin noul serviciu de tip agenție.

Salarii 2023. Majorări din luna iunie

Guvernul a aprobat o Ordonanţă de urgenţă care completează articolul I din OUG nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, anunţă, joi, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, într-un comunicat.

Astfel, începând cu data de 1 iunie 2023, salariile personalului prevăzut în Anexa nr. II – Familia ocupaţională de funcţii bugetare „Sănătate şi Asistenţă Socială” din Legea-cadru nr. 153/2017, se stabilesc la nivelul celor prevăzute de această lege pentru anul 2022.

Măsură a fost luată de Executiv pentru o parte din personalul medico-sanitar şi auxiliar sanitar, cum ar fi statisticienii medicali, registratorii medicali, infirmierele, brancardierii şi îngrijitoarele, care nu au atins nivelul maxim de salarizare prevăzut în grilă, spre deosebire de restul personalului cu studii superioare salarizat pe aceeaşi anexă, fiind astfel eliminate dezechilibrele de natură salarială din acest sector.

Cât costă întreținerea unui senior al României într-un cămin de stat. ”Fără nu poți întreține un bătrân”

Cât costă întreținerea unui senior al României într-un cămin de stat. Încă de la izbucnirea acestui scandal s-a tot vorbit despre problemele acute din sistem, însă nimeni nu a abordat problema lipsei acute de locuri din căminele de bătrâni.

Citește și EXCLUSIV| Documentul care detonează scandalul ”azilelor groazei”! Cum îi vindeau pe bătrânii României ca pe vite

Sindicaliștii din asistență socială spun că în aceste momente costul pe cap de senior este de 10.000 de lei, o sumă pe care puțini români și-o pot permite.

Mai mult, problema crizei locurilor în căminele de bătrâni este accentuată de fenomenul acut al îmbătrânirii populației.

În aceste momente, azilele de stat și cele private acoperă doar 50% din necesar. Astfel, foarte mulți bătrâni măcinați de Alzheimer, demență și alte boli care necesită îngrijire medicală permanentă, ajung o adevărată povară pentru familiile lor.

”Niciunul dintre aparținători nu s-a plâns de condițiile din azilurile private, pentru că alternativa era să-și ia rudele acasă, lucru pe care nu și-l puteau permite. Fără normative emise de către guvernanți, patronii acestora au mers pe profit maxim și cheltuieli minime”, a declarat Sorin Cristian Stan, președintele Federației Columna.

Președintele Federației Columna, Sorin Cristian Stan, a subliniat că locurile la stat sunt foarte puține, pentru că este o politică de grup infracțional, care spune statului să nu mai facă astfel de cămine și să externalizeze aceste servicii.

”De ce nu există cămine de copii? Pentru că aceștia nu au pensie și nici apartamente. În condițiile care sunt astăzi la căminele de stat, fără 10.000 de lei pe lună nu poți întreține un bătrân. Astfel, bătrânii dau la privați toată pensia sau dau casa, așa cum se întâmplă și în străinătate”, susțin sindicaliștii din sector. Aceștia arată că nebunia cu azilele de bătrâni a plecat de la vecini, de la comunitatea care nu-i suportă. Nicio comunitate nu vrea ca pe strada ei să fie un azil de bătrâni cu dizabilități, că ce să caute acolo, că dacă dau foc și le ia și lor foc casa. Scandalul a ieșit de la toți vecinii de pe stradă din Voluntari, care timp de doi ani și jumătate au reclamat de dimineață până seara.

Păi și ce facem? Îi punem în câmp? Ați văzut vreo reclamație de la vreun aparținător că nu a fost părintele îngrijit?  Nu. De ce? Pentru că nu mai au unde să-i ducă. Și, dacă se ceartă cu patronul ăla de acolo, nu-i mai primește. Pentru că e criză de locuri și la privat, tocmai de aceea este o afacere. Dacă vrei să faci bani, faci un azil, dar cu un normativ de personal care nu are nicio legătură cu realitatea, adică fără asistent medical, fără psiholog, care la stat există. La un azil de stat cu 30 de bătrâni sunt 5 asistenți medicali care lucrează în tură, psiholog, trei bucătari, dietetician și 12 infirmiere. La privat nu, că ei vor să facă bani. Pentru azilele private nu există normative și nici până în acest moment nu s-au elaborat, pentru că nu au avut timp ONG-urile să vină la consultări. În plus, mai există și foarte multe aziluri fantomă, neautorizate, care nu plătesc niciun fel de taxe”, a mai spus Sorin Cristian Stan.

Reprezentanții sindicatelor din sistemul de asistență socială susțin că au atras atenția în nenumărate rânduri că dacă se vor externaliza aceste servicii la privați, se va ajunge la nerespectarea regulilor și la exploatare.

Aceștia spun că soluția este ca statul să înceapă să construiască cât mai multe cămine, dar și să realizeze proiecte în care să se implice și comunitățile locale.

”Fiecare primărie a unui oraș cu cel puțin 20.000 de locuitori ar trebui să facă cel puțin un azil cu 20 de locuri. Sunt convins că și comunitatea ar contribui financiar la astfel de proiecte, în cazul în care s-ar face o chetă publică. Și ar trebui ca, prin legislație, să se permită și în căminele de stat folosirea măcar a pensiilor acestor bătrâni, tocmai pentru a le asigura condiții. Dacă nu se face nimic, fenomenul se va agrava, pentru că, să nu uităm, urmează să îmbătrânească >, care sunt foarte mulți și vor dezechilibra sistemul de asistență socială”, a conchis Sorin Cristian Stan, președintele Federației Columna.

Citește și Azilele de bătrâni din Voluntari controlate de un temut interlop. Legăturile lui Udi cu politicieni de cel mai înalt nivel

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!