Salarii 2024. Angajaţii din România care încep anul cu 1.200 lei net în plus la leafă dacă au măcar trei luni pe cartea de muncă în 2023

Anul trecut a fost greu pentru mulți români din punct de vedere financiar, mai ales pentru cei care nu au beneficiat de creșteri de salarii. Unii au reușit să le negocieze și vor câștiga mai mult începând cu 2024, în timp ce alții și-au pierdut speranța.
Filip Stan
11 ian. 2024, 19:08
Salarii 2024. Angajaţii din România care încep anul cu 1.200 lei net în plus la leafă dacă au măcar trei luni pe cartea de muncă în 2023

Salarii 2024. Ce măriri de salariu au primit românii pentru 2024: „35% de luna asta. Fără să cer, am muncit”. Subiectul este de interes și în mediul online. Întrebarea adresată de un român pe o rețea de socializare a strâns peste 200 de răspunsuri.

„Ați primit mărire de salariu pentru 2024? Dacă da, cât a fost procentual?. Sunt curios cum e la alte firme”, a scris acesta pe Reddit.

Salarii 2024. „48% mărire prin metoda am schimbat firma”

Cei care au primit procente generoase în pus la salariu au menționat că au reușit asta după ce au schimbat locul de muncă.

„48% mărire prin metoda am schimbat firma.”

„Same for me…61%.”

„50% cu schimbat firma. Dar ca să nu ard în iad, honestly primisem după evaluare 6% cu mult entuziasm din partea angajatorului. Le-am zis mulțumesc și am acceptat oferta pe loc la +50%.”

„Voi aveți măriri. Noi avem scuze”
Alții au primit sume modeste.

„2.1% ….i-am zis mai în glumă, mai în serios, să își păstreze extra shaorma pe lună că sunt la dietă.”

„Voi aveți măriri. Noi avem scuze. Eu „nu am vechime suficientă”, colegul care pleacă, nu a primit pentru că e în preaviz, cei din Canada cu care lucrăm „încă nu sunt unde ar trebui să fie”. Dar mi-a scăzut salariul în noiembrie. Și asta mă face să trag mai tare pentru bunăstarea firmei. Vreau să-și ia CEO-ul o mașină mai mișto. Suport emoțional. Suntem o familie. Am uitat vreo lozincă?”

Salarii 2024: „Promovare + mărire 20% pe CIM”

„La 16k net pe cim aș fi porc să mă aștept la un 5% sau să le zic că oricum sunt în discuții cu alții, oricum mă bate gândul să schimb firma (10+ ani).”

„Păi anul asta „mărire” cam -10% că`s în IT (minus 10 la sută). Și vreo -10% la bonurile de masă, că se taxează și alea acum. Deci.. Undeva la (minus) 12%. Ultima mărire a fost prin martie 2023. Se preconizează că în 2024 e salary freeze.”

„La bonurile de masă vei avea ÎNCĂ 10% în minus. Alea se taxau deja cu 10%. La 20 de zile lucrate x 40 de lei să spunem (dacă ai maximul pe bonuri), ai 800 de lei în bonuri. Pentru aia 800, îți opreau din salariu deja 80 de lei. Acum îți vor scădea 160. Cel puțin eu așa am înțeles.”

„Am primit înștiințare că mi se închide postul”. Unii s-au trezit că rămân fără serviciu.

„Tehnic nu e corect decât pentru la salariile sub un prag anume. Pentru că inflația se măsoară în raport cu bunurile de consum tipic, ori în domeniul asta salariile nu le folosim în totalitate pentru a acoperi cheltuieli și a consumă lunar. Mi s-a părut o generalizare cam prea mare. Cu principiul sunt de acord, o mărire de 5% nu e mărire și una de 10% abia se simte din păcate.”

„Am primit înștiințare că mi se închide postul.”

„22% la salariu + beneficii de 650 de lei + bonus anual 4500. L.e. E prima dată când primesc bonus + înainte primeam doar tichete de masă de 15 lei.”

„Cel mai probabil 7% creștere punct salarial și 200 de puncte începând cu 1 iunie. De asemenea, prima de aproximativ 18k lei componentă fixă + premiere în Decembrie 2023 – Companie de Stat.”

„35% de luna asta”
„5%, 4 zile de concediu în plus, 50% dintr-un salar ca bonus anual (aveam deja al 13lea salar în funcție de performanță personală)…în total e sub 10%, chiar dacă iau tot bonusul de performanță.”

„10% pe SRL.”

„20% Am trecut de la PFA la SRL.”

„17%. Am avut salariu mic și nici după mărire nu e nu știu ce.”

„5000 net -> 6500 net că am împlinit un an în firmă.”

„11% pe CIM.”

„Cam 800 de euro brut pe luna în plus.”

„35% de luna asta. Fără să cer, am muncit (cât se poate, n-am dat pe dinafară) pur și simplu. Am pornit cu 3500 de lei în 2022-iunie, ca intern, acum am 8000.”

„În 2024 încă nu, că de abia am venit la birou. În 2023 de la 17k la 21k. Sper la un 25k pentru 2024 să îmi acopăr măcar inflația reală”.

Salarii 2024. prime de început de an la Dacia

Salarii 2024. Prime substanțiale primite de angajații unei mari companii din România. Este vorba despre angajații Renault Group România de la Uzina Dacia. Prima se acordă într-o singură tranșă salariaților care au lucrat în anul 2023 și care au contract individual de muncă în vigoare la data de 3 ianuarie 2024.
Sindicaliştii Dacia, succes răsunător în negocierile cu administraţia fabricii. Salariile angajaţilor cresc cu aproape 60%Valoarea primei este de 1.500 lei brut / salariat (1.200 lei net) pentru salariații care au lucrat minimum 3 luni în anul 2023, scrie ziarulargesul.ro. Salariații care au lucrat mai puțin de 3 luni în 2023 vor primi 400 lei brut / salariat (300 lei net).

Regularizarea elementelor fiscale se va face la lichidarea lunii ianuarie (10 februarie 2024).
Dacia schimbă strategia. Producătorul auto reduce prețurile mașinilor, dar și valoarea avansului pentru comenzi, din cauza cererii scăzute

Angajații Uzinei Dacia vor avea parte de prime de Crăciun în acest an. Compania din România își va răsplăti salariații cu un al 13-lea salariu de 2.500 de lei pentru sărbătorile de iarnă.

A fost stabilit calendarul de plăți pentru luna decembrie 2023, pentru lucrătorii Dacia. Beneficiile care se vor oferi sunt consistente. Dar sindicaliştii sunt de părere că se pot oferi mai multe beneficii salariaților.

Solicitările sindicaliștilor

În ședința de negocieri care a avut loc în luna noiembrie 2023, comisia de negociere din partea Sindicatului Autoturisme Dacia a prezentat următoarele solicitări:

  • majorarea generală salarială cu 1.600 de lei, pentru fiecare salariat în sumă fixă, de la 1 ianuarie 2024;
  • primă pentru rezultatele anului 2023 în valoare de 2500 de lei;
  • majorarea tichetelor de masă la valoare de 40 de lei, începând cu ianuarie 2024;
  • primă pentru Ziua Constructorului de Mașini în valoare de 600 de lei, acordată în luna septembrie;
  • transformarea unui număr de 250 de contracte CDD în CDI;
  • majorarea salariului minim pe societate la 4000 de lei;
  • acordarea unor zile de concediu de odihnă suplimentare pentru anumite locuri de muncă din ADSA;
  • primă în valoare de 500 de lei pentru lansare proiect nou;
  • creșterea procentului de reducere la cumpărarea unui autoturism la 12%;
  • majorarea bonificației pentru fiecare zi de sâmbătă și duminică cu 100 de lei.

Propunerile Administrației

Comisia de negociere a Administrației a venit cu câteva propuneri în urma solicitărilor aduse de către sindicaliști. Propunerile comisiei pentru salariați sunt următoarele:

  • creșterea salarială pentru nivelurile de responsabilitate 1-5, inclusiv muncitori și funcționari L4A și L4B – 200 de lei începând cu luna aprilie 2024;
  • creșterea salarială L3C de 150 de lei plus 1% creștere individuală, începând cu luna aprilie 2024;
  • pentru nivelurile LcB și LcA – Creștere individuală cu 3,35%, începând cu luna iunie;
  • primă pentru rezultat – 700 de lei acordată în luna aprilie 2024;
  • valoarea tichetului de masă – 40 de lei începând cu luna ianuarie 2024, cu condiția să facă parte din pachetul salarial;
  • primă pentru Ziua Constructorului în valoare de 200 de lei;

De asemenea, administrația propune spre negociere încă două puncte:

  • includerea compensării taxei de 20% în salariu;
  • plata salariului într-o singură tranșă lunară.

Comisia de negociere din partea Sindicatului Autoturisme Dacia nu este de acord cu propunerile aduse de către Administrație. De asemenea, comisia își menține solicitările formulate până acum, potrivit RomâniaTV.net

Compania Dacia

S.C. Automobile Dacia S.A.cunoscut și sub numele de Dacia, este un producător român de automobile. Care își ia numele din regiunea istorică străveche a Europei care constituie România de astăzi. Din 1999 aparține grupului francez Renault. Obiectul de activitate al societății îl constituie producerea și comercializarea de automobile, piese auto, mașini unelte și instalații pentru industria de automobile.

Automobile Dacia deține următoarele companii: Mașini Unelte Dacia, Motoare Dacia, Servicii Comune Dacia și Utilaje Dacia. Care au fost create înainte de privatizarea uzinei Dacia în anul 1999. De asemenea, mai deține societatea Transporturi Dacia care asigură transportul muncitorilor și transportul de mărfuri pentru uzină. Precum și Mecanica Dacia și Matrițe Dacia.

În anul 2004, Mașini Unelte Dacia, avea 32 de salariați. Motoare Dacia avea 2.305 angajați, iar Utilaje Dacia avea 832 de salariați. Matrițe Dacia avea 222 de angajați în anul 2011 și o cifră de afaceri de 7,5 milioane de euro în 2010.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Gabriela Oțil, de la spital, la bal. Unde a mers să se relaxeze
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Tanczos Barna, propus ca ministru al Finanţelor şi vicepremier de UDMR
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios