SALARII 2024. Cât au pierdut românii la leafă, în medie, cifre oficiale de la INS

Câştigul salarial mediu net a scăzut în luna august cu 84 lei (-1,6%), la 5.158 lei, faţă de luna iulie 2024, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (11.204 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2.972 lei).
Filip Stan
11 oct. 2024, 14:18
SALARII 2024. Cât au pierdut românii la leafă, în medie, cifre oficiale de la INS
Salarii de peste 8.000 de lei pentru această categorie de români. Nici măcar nu-ţi trebuie facultate!

SALARII 2024. preţurile cresc de la o zi la alta, majorările au vizat mai mult pensiile în acest an, în timp ce legea salarizării îşi aşteaptă rândul în 2025, dacă deficitul bugetar nu va îngheţa, conform Constituţiei, orice iniţiativă legislativă în acest sens.

Potrivit INS, câştigul salarial mediu net a scăzut cu 1,6% în august, la 5.158 lei, faţă de luna iulie. ”În luna august 2024, câştigul salarial mediu brut a fost 8.443 lei, cu 137 lei (-1,6%) mai mic decât în luna iulie 2024. Câştigul salarial mediu net a fost 5.158 lei, în scădere cu 84 lei (-1,6%) faţă de luna iulie 2024. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (11.204 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2.972 lei)”, arată datele INS.

Kaufland face angajări. Peste 800 de posturi disponibile în toată țara, ce salarii, prime de Sărbători şi alte bonusuri oferă

Comparativ cu luna august a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 13,8%. Indicele câştigului salarial real a fost 108,3% în luna august 2024 faţă de luna august 2023. Indicele câştigului salarial real a fost 98,2% în august 2024 faţă de luna iulie 2024. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 248,7%, cu 4,6 puncte procentuale mai mic decât cel înregistrat în luna iulie 2024.

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparaţie (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluţia câştigului salarial real depinde, atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei.

SALARII 2024. August 2024 comparativ cu iulie 2024

În luna august 2024, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut comparativ cu luna iulie 2024, ca urmare a acordării în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producţie, încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte), ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă tichete de masă şi alte drepturi salariale.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: 23,7% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, respectiv cu 11,2% în transporturi aeriene; între 7,5% şi 9% în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea altor mijloace de transport, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii); între 4% şi 6% în tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea produselor textile, activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), fabricarea echipamentelor electrice; între 2,5% şi 4% în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), alte activităţi industriale n.c.a., captarea, tratarea şi distribuţia apei, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), colectarea şi epurarea apelor uzate, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, telecomunicaţii, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice.

Salarii de 10.000 LEI net, plus tichete de masă, abonamente și cupoane la Carrefour

SALARII 2024. Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime trimestriale, de fidelitate sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), dar şi de realizările de producţie ori încasările mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 7,9% în activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii; între 2% şi 3,5% în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), extracţia minereurilor metalifere, fabricarea produselor din tutun, cercetare-dezvoltare; între 1% şi 2% în hoteluri şi restaurante, alte activităţi extractive, fabricarea băuturilor, industria alimentară, transporturi pe apă.

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în administraţia publică (-1,4%), respectiv în învăţământ (-0,7%).

Câştigul salarial mediu net a crescut comparativ cu luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (+1,9%).

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Nu riscăm să pierdem niciun euro!”. Cum asigură populația premierul României că banii din PNRR sunt în siguranță
Spynews
Fiica lui Codin Maticiuc și a Anei Pandeli împlinește doi ani. Mesajul emoționant transmis de mămică: „N-am uitat nicio zi”
Bzi.ro
Cu cine a plecat Mario Fresh în Dubai, după despărțirea de Alexia Eram: ”Mă mut aici!”
Fanatik.ro
Județul din România cu cele mai multe orașe. Puțini s-ar fi gândit la un asemenea răspuns
Capital.ro
UE a dat ordin. Vine pedeapsa pentru România. Românii vor plăti din proprii bani
Playtech.ro
Cum arăta Anca Țurcașiu la 17 ani. Imaginea a șocat, e de NERECUNOSCUT
DailyBusiness
Lovitură pentru români! Până și pâinea se scumpește!
Adevarul
Anunțul Bruxelles-ului după ce Austria a pus din nou frână aderării României la Schengen
wowbiz.ro
Andreea Raicu, primele declarații despre nuntă! Vedeta a uimit pe toată lumea vorbind despre fericitul eveniment
Spynews
Ce spune Anamaria Prodan după ce a fost acuzată în instanță că ar fi întreținut relații cu: Gigi Becali, Giovanni Becali, Cristi Borcea, Florin Răducioiu: „Nu mai stăm să ne certăm”
Spynews
Imagini spectaculoase pe cerul României. Aurora Boreală a putut fi văzută din mai multe locuri din țară / FOTO
Evz.ro
Angajații din România s-au sucit. Nu mai vor această muncă
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe acre le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
kanald.ro
Irinel Columbeanu a mers la fosta vilă de la Izvorani, mistuită de flăcări în urmă cu câțiva ani. Reacția emoționantă a fostului milionar în momentul în care a văzut fotografia fiicei sale printre ruine: „M-a cutremurat”
Cancan.ro
Fosta soție a lui Reghe ar fi intrat peste Dan Alexa și iubita lui, în cameră! Ce i-a putut face ei! Dezvăluiri HALUCINANTE despre ruptura dintre cei doi foști soți
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
FINAL de război în Ucraina. Zelenski, anunț ISTORIC: Un sfârșit rapid și drept
StirileBZI
Când se dau pensiile pe octombrie 2024: Simona Bucura-Oprescu a făcut anunţul aşteptat de 2,6 milioane de pensionari
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
stirilekanald.ro
Adevăratul motiv al crimei șoferului de ride-sharing! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat înainte de nenorocire
substantial.ro
Diana Șoșoacă contestă ingerințele UE: Scrisoare către Ursula von der Leyen
MediaFlux
ALERTĂ de RĂZBOI! AU FOST UCIȘI pe LOC
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Dispare cea mai frumoasă parte a caroseriei automobilelor. Maşinile electrice nu mai au ceva asemănător