Salarii 2024. Ce bugetari rămân fără sporuri, cine primeşte retroactiv sporuri de 5.000 de lei

Legea Salarizării ar urma să intre în vigoare cel mai devreme, după 1 ianuarie 2025, asta în condițiile în care termenul din PNRR de adoptare era sfârșitul anului 2024.
Filip Stan
30 oct. 2023, 12:00
Salarii 2024. Ce bugetari rămân fără sporuri, cine primeşte retroactiv sporuri de 5.000 de lei

Salarii 2024. Legea salarizării în sectorul bugetar, un subiect dezbătut cu recurență atât în ultimele zile în Guvern, cât și de către patronatele și sindicatele din numeroase domenii, este și unul din punctele nevralgice ale discuțiilor dintre Comisia Europeană și guvern în sesiunile de negociere din august 2023, pe tema îndeplinirii jaloanelor pentru PNRR.

Noua lege a salarizarii va include acordarea de sporuri doar pe criterii de performanță, au declarat surse guvernamentale. Astfel, în cazul în care sunt licee în care niciun elev nu a luat bacalaureatul, atunci profesorii vor trebui să se mulțumească doar cu salariul, fără niciun alt spor sau bonus, au precizat sursele.„Simpla prezență în clasă nu este suficientă. Este nevoie de implicare în clasă, nu la meditații, și de îndrumare a tinerilor, astfel încât inclusiv din școală aceștia să plece cu baze solide de cunoștințe și cu un sistem de valori bine definit. Nu cer niciunui profesor să facă lucruri imposibile.

Pensii 2024. Cum ajută copiii mamele să aibă grijă mai devreme de nepoţi. Creşte vârsta de pensionare şi se schimbă radical formula de calcul

Sunt perfect conștient și de limitările existente încă în sistemul nostru de învățământ. Le cer însă profesorilor să-și facă meseria așa cum trebuie să o facă și nu am glumit când am spus că noua lege a salarizării va cuprinde un sistem prin care salariile vor reflectă, în mod concret, nu doar respectul cuvenit meseriei, dar și performanță. Profesorii care muncesc, care își fac corect meseria, trebuie și vor fi răsplătiți”, a declarat marți premierul Marcel Ciolacu cu ocazia ceremoniei de semnare a unor contracte finanțate prin Planul Național de Redresare si Reziliență (PNRR) pentru achiziționarea de microbuze electrice destinate transportului elevilor.

Salarii 2024. Sporuri de peste 5.000 de lei pentru o categorie de români. Trebuiau date de ani de zile

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat proiectul de lege, elaborat şi iniţiat de UDMR, care rezolvă o lacună juridică. cum, personalul medical care a avut dreptul la sporuri salariale de 30%, în timpul pandemiei de Covid-19, va primi în curând aceste beneficii, care nu au fost acordate până acum.

Sporuri de peste 5.000 de lei. Este vorba despre o iniţiativă legislativă a UDMR, explică deputatul Ladany Laszlo. Veniturile unui medic, în România, pot depăşi 16.000 de lei.

Site-urile de joburi sunt pline de anunțuri ale spitalelor din străinătate, pentru tinerii medici. Ele oferă salarii de peste 2.000 de euro. În România, un medic rezident poate avea salariu de 7.000 de lei. Aceasta „a fost motivată de faptul că personalul medical care s-a implicat în lupta împotriva pandemiei COVID-19 a avut dreptul la un spor salarial de 30%”, a spus Ladany.

Sporul, care trebuia să fie dat „pe durata stării de urgenţă şi în următoarele trei luni”, a rămas neplătit „în multe cazuri”, deoarece „legea nu specifica sursa de finanţare”, conform Agerpres.

„Am reuşit să modificăm legea, astfel încât acest beneficiu să fie acoperit din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pentru ca persoanele în cauză să primească cât mai curând beneficiile financiare cuvenite”, a declarat politicianul, care este elaboratorul proiectului de lege.  Iniţiativa UDMR a fost adoptată de Parlament în luna septembrie şi a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

 

Ministrul Muncii: În noua lege a salarizării, sporuri de maximum 20%, ca să nu mai fie venituri mai mari decât ale preşedintelui

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu a declarat recent că în noua lege a salarizării, la care se lucrează la minister, se doreşte ca sporurile să fie de maximum 20%, astfel încât să nu mai fie categorii de beneficiari care primesc venituri mai mari decât preşedintele României. Ea a mai spus că reforma pensiilor a fost stabilită ca prioritară în negocierile cu Comisia Europeană, astfel că se va veni în perioada următoare cu legea pensiilor speciale şi cu legea pensiilor bazate pe contributivitate.

„Avem deja pregătit proiectul de lege, trei variante de anexe în cazul profesorilor, dar şi pe întreaga lege, Banca Mondială lucrează deja la un impact bugetar pe aceste variante, iar la final variantele vor fi prezentate coaliţiei pentru a se lua o decizie şi binenţeles Comisiei Europene, a spus ministrul Muncii.

Simona Bucura Oprescu a precizat că dacă anvelopa salarială, în 2016, când au început evaluarea pentru anul 2017 de când avem legea salarizării era de 65 de miliare acum s-a ajuns l a 120 sau 130 de miliarde.

Legea salarizării. Vestea bună este că unii bugetari ies pe plus. Vestea proastă este că totul se amână

„Asta ne arată pe de o parte că anvelopa a crescut şi trebuie foarte bine analizat impactul bugetar dar în acelaşi timp constatăm cu toţii că există inechităţi, discrepanţe în ceea ce priveşte legea salarizării unitare”, a arătat ea.

Întrebată când va fi gata legea, ministrul Simona Bucura Oprescu a afirmat că în negocierea cu Comisia Europeană s-a căzut de acord să existe o prioritizare a pensiilor. „Vom veni cu pachetul de pensii de serviciu şi pensii pe contributivitate în cererea de plată 3, ceea ce înseamnă că aceasta este prioritatea ministerului”, arătat Bucura Oprescu, adăugând că în paralel se lucrează şi pe legea salarizării, tot ca o prioritate.

Legea salarizării unitare. Sporuri şi compensare cu timp liber pentru bugetarii care lucrează în weekend

Ministrul a precizat că în noua lege a salarizării îşi propun să încurajeze performanţa, să reaşeze legea astfel încât în interiorul familiilor ocupaţionale cât şi între familii, să nu mai existe discrepanţe.

În plus, Simona Bucura Oprescu a arătat că îşi propun ca sporurile să fie de maximum 20%, astfel încât „să nu mai ajungă în situaţia constatată acum, în care, deşi există o ierarhizare, în plată sunt categorii de beneficiari care primesc venituri mai mari decât preşedintele, care ar trebui să aibă cel mai mare salariu din România”.

„Mi se pare unul dintre cele mai importante câştiguri ale reformei pe care o facem, aceasta de a corela venitul pe care îl ai şi cu performanţa, cu valoarea muncii pe care tu o prestezi. Este foarte important ca cel puţin pe partea de sector bugetar, să nu fie suficient să ai un loc de muncă, să nu fie suficient să intri în sistem ci să fie important să ai rezultate, să fii eficient, pentru a avea venituri mai bune”, a afirmat Bucura Oprescu, precizând că este un principiu la care ţine foarte mult şi care se va regăsi în noua lege.

Simona Bucura Oprescu a mai afirmat că şi în cazul legii pensiilor su tot trei scenarii de lucru ca şi la salarizare.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Fructul care te ajută să te lași de fumat. Înlocuiește gestul de a duce țigara la gură și are beneficii uimitoare pentru organism
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Se spală în Ajun de Crăciun, pe 24 decembrie? Zilele în care nu sunt interzise treburile casnice
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Blestemul filmului iubit de toți românii. Patru actori au murit în condiții stranii, după lansare
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Emil Hurezeanu refuză candidatura la președinție, discuții în Coaliție privind candidatura lui Crin Antonescu
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios