Salarii 2024. Ce bugetari rămân fără sporuri, cine primeşte retroactiv sporuri de 5.000 de lei

Legea Salarizării ar urma să intre în vigoare cel mai devreme, după 1 ianuarie 2025, asta în condițiile în care termenul din PNRR de adoptare era sfârșitul anului 2024.
Filip Stan
30 oct. 2023, 12:00
Salarii 2024. Ce bugetari rămân fără sporuri, cine primeşte retroactiv sporuri de 5.000 de lei

Salarii 2024. Legea salarizării în sectorul bugetar, un subiect dezbătut cu recurență atât în ultimele zile în Guvern, cât și de către patronatele și sindicatele din numeroase domenii, este și unul din punctele nevralgice ale discuțiilor dintre Comisia Europeană și guvern în sesiunile de negociere din august 2023, pe tema îndeplinirii jaloanelor pentru PNRR.

Noua lege a salarizarii va include acordarea de sporuri doar pe criterii de performanță, au declarat surse guvernamentale. Astfel, în cazul în care sunt licee în care niciun elev nu a luat bacalaureatul, atunci profesorii vor trebui să se mulțumească doar cu salariul, fără niciun alt spor sau bonus, au precizat sursele.„Simpla prezență în clasă nu este suficientă. Este nevoie de implicare în clasă, nu la meditații, și de îndrumare a tinerilor, astfel încât inclusiv din școală aceștia să plece cu baze solide de cunoștințe și cu un sistem de valori bine definit. Nu cer niciunui profesor să facă lucruri imposibile.

Pensii 2024. Cum ajută copiii mamele să aibă grijă mai devreme de nepoţi. Creşte vârsta de pensionare şi se schimbă radical formula de calcul

Sunt perfect conștient și de limitările existente încă în sistemul nostru de învățământ. Le cer însă profesorilor să-și facă meseria așa cum trebuie să o facă și nu am glumit când am spus că noua lege a salarizării va cuprinde un sistem prin care salariile vor reflectă, în mod concret, nu doar respectul cuvenit meseriei, dar și performanță. Profesorii care muncesc, care își fac corect meseria, trebuie și vor fi răsplătiți”, a declarat marți premierul Marcel Ciolacu cu ocazia ceremoniei de semnare a unor contracte finanțate prin Planul Național de Redresare si Reziliență (PNRR) pentru achiziționarea de microbuze electrice destinate transportului elevilor.

Salarii 2024. Sporuri de peste 5.000 de lei pentru o categorie de români. Trebuiau date de ani de zile

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat proiectul de lege, elaborat şi iniţiat de UDMR, care rezolvă o lacună juridică. cum, personalul medical care a avut dreptul la sporuri salariale de 30%, în timpul pandemiei de Covid-19, va primi în curând aceste beneficii, care nu au fost acordate până acum.

Sporuri de peste 5.000 de lei. Este vorba despre o iniţiativă legislativă a UDMR, explică deputatul Ladany Laszlo. Veniturile unui medic, în România, pot depăşi 16.000 de lei.

Site-urile de joburi sunt pline de anunțuri ale spitalelor din străinătate, pentru tinerii medici. Ele oferă salarii de peste 2.000 de euro. În România, un medic rezident poate avea salariu de 7.000 de lei. Aceasta „a fost motivată de faptul că personalul medical care s-a implicat în lupta împotriva pandemiei COVID-19 a avut dreptul la un spor salarial de 30%”, a spus Ladany.

Sporul, care trebuia să fie dat „pe durata stării de urgenţă şi în următoarele trei luni”, a rămas neplătit „în multe cazuri”, deoarece „legea nu specifica sursa de finanţare”, conform Agerpres.

„Am reuşit să modificăm legea, astfel încât acest beneficiu să fie acoperit din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pentru ca persoanele în cauză să primească cât mai curând beneficiile financiare cuvenite”, a declarat politicianul, care este elaboratorul proiectului de lege.  Iniţiativa UDMR a fost adoptată de Parlament în luna septembrie şi a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

 

Ministrul Muncii: În noua lege a salarizării, sporuri de maximum 20%, ca să nu mai fie venituri mai mari decât ale preşedintelui

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu a declarat recent că în noua lege a salarizării, la care se lucrează la minister, se doreşte ca sporurile să fie de maximum 20%, astfel încât să nu mai fie categorii de beneficiari care primesc venituri mai mari decât preşedintele României. Ea a mai spus că reforma pensiilor a fost stabilită ca prioritară în negocierile cu Comisia Europeană, astfel că se va veni în perioada următoare cu legea pensiilor speciale şi cu legea pensiilor bazate pe contributivitate.

„Avem deja pregătit proiectul de lege, trei variante de anexe în cazul profesorilor, dar şi pe întreaga lege, Banca Mondială lucrează deja la un impact bugetar pe aceste variante, iar la final variantele vor fi prezentate coaliţiei pentru a se lua o decizie şi binenţeles Comisiei Europene, a spus ministrul Muncii.

Simona Bucura Oprescu a precizat că dacă anvelopa salarială, în 2016, când au început evaluarea pentru anul 2017 de când avem legea salarizării era de 65 de miliare acum s-a ajuns l a 120 sau 130 de miliarde.

Legea salarizării. Vestea bună este că unii bugetari ies pe plus. Vestea proastă este că totul se amână

„Asta ne arată pe de o parte că anvelopa a crescut şi trebuie foarte bine analizat impactul bugetar dar în acelaşi timp constatăm cu toţii că există inechităţi, discrepanţe în ceea ce priveşte legea salarizării unitare”, a arătat ea.

Întrebată când va fi gata legea, ministrul Simona Bucura Oprescu a afirmat că în negocierea cu Comisia Europeană s-a căzut de acord să existe o prioritizare a pensiilor. „Vom veni cu pachetul de pensii de serviciu şi pensii pe contributivitate în cererea de plată 3, ceea ce înseamnă că aceasta este prioritatea ministerului”, arătat Bucura Oprescu, adăugând că în paralel se lucrează şi pe legea salarizării, tot ca o prioritate.

Legea salarizării unitare. Sporuri şi compensare cu timp liber pentru bugetarii care lucrează în weekend

Ministrul a precizat că în noua lege a salarizării îşi propun să încurajeze performanţa, să reaşeze legea astfel încât în interiorul familiilor ocupaţionale cât şi între familii, să nu mai existe discrepanţe.

În plus, Simona Bucura Oprescu a arătat că îşi propun ca sporurile să fie de maximum 20%, astfel încât „să nu mai ajungă în situaţia constatată acum, în care, deşi există o ierarhizare, în plată sunt categorii de beneficiari care primesc venituri mai mari decât preşedintele, care ar trebui să aibă cel mai mare salariu din România”.

„Mi se pare unul dintre cele mai importante câştiguri ale reformei pe care o facem, aceasta de a corela venitul pe care îl ai şi cu performanţa, cu valoarea muncii pe care tu o prestezi. Este foarte important ca cel puţin pe partea de sector bugetar, să nu fie suficient să ai un loc de muncă, să nu fie suficient să intri în sistem ci să fie important să ai rezultate, să fii eficient, pentru a avea venituri mai bune”, a afirmat Bucura Oprescu, precizând că este un principiu la care ţine foarte mult şi care se va regăsi în noua lege.

Simona Bucura Oprescu a mai afirmat că şi în cazul legii pensiilor su tot trei scenarii de lucru ca şi la salarizare.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Ce va face Zanni cu banii câștigați la Survivor All Stars: „Am planul ăsta din vara anului 2023!”
Fanatik.ro
Locul straniu în care cei mai mulți dintre locuitori sunt daltoniști. De ce suferă oamenii de această afecțiune
Capital.ro
Cod Rutier 2024. Nu ai dreptul să spui NU polițistului. Se suspendă instant permisul auto
Playtech.ro
Vremea o ia razna din nou! Cod PORTOCALIU de ploi și vijelii în zonele astea ale României
DailyBusiness
Noi locuri de muncă pentru români! Sunt 100 de posturi disponibile!
Adevarul
România, primele reacții după eșecul cu Olanda: Hagi și Burcă au explicat ce s-a întâmplat
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Schimbare radicală de vreme în România. Scăpăm de un mare chin
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO 2024? „Familia mea are nevoie mai mare de mine”
Capital.ro
LEGE pentru proprietarii de câini și pisici care stau la bloc. Trebuie înscrise la întreținere?
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
substantial.ro
Alina Gorghiu: Consultările privind alegerile prezidențiale au fost un pretext al PSD pentru amânare
MediaFlux
ANAF a intrat pe FIR! NU se DAU AMENZI până la 1 IANUARIE
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?