Salarii 2024. Creşteri spectaculoase înainte de Paşte, bani mai mulţi pe card pentru cei fără studii superioare

Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi instituţiilor publice de interes local al municipiului Bucureşti.
Filip Stan
29 mart. 2024, 15:20
Salarii 2024. Creşteri spectaculoase înainte de Paşte, bani mai mulţi pe card pentru cei fără studii superioare

Salarii 2024. Proiectul a fost aprobat cu 33 de voturi „pentru” şi 14 abţineri. Creşterea fondului de salarii va fi de până la 15%, pentru toate instituţiile subordonate Municipalităţii, au precizat reprezentanţii aparatului de specialitate în cadrul şedinţei CGMB. Strict pentru angajaţii Primăriei, creşterea va avea o valoare totală de 6,4%. În prezent anvelopa salarială este de 62,5 milioane lei lunar, pentru toţi salariaţii autorităţii locale.

Edilul general, Nicuşor Dan, a declarat că la elaborarea hotărârii s-a avut în vederea acordarea unor creşteri mai mari pentru persoanele fără studii superioare.

Salarii 2024. Veste bună înainte de Paşte, fondul de salarii a fost majorat cu 105 milioane de lei pentru aceşti bugetari

„În linii mari, a fost o singură regulă, pentru toate instituţiile: bani mai puţini în plus către persoane cu studii superioare şi bani mai mulţi pentru persoane fără studii superioare, pentru că ei chiar au salarii mult mai mici decât ceea ce oferă piaţa în momentul de faţă”, a spus primarul general.

Gherdan Dumitru, vicepreşedintele sindicatului Forum, a criticat proiectul pentru faptul că „scoate din ecuaţie rubrica cu coeficienţii de ierarhizare”.

„Acest proiect este similar cu cel din luna februarie. La vremea respectivă a avut loc o întâlnire unde au participat şi câţiva consilieri generali şi au avut loc nişte discuţii. Credeam noi că o să urmeze o punere la masă a părţilor: şi Executivul, şi reprezentanţi ai Consiliului General, cât şi oameni ai salariaţilor. Nu a avut loc acest lucru. (…) Proiectul acesta, dacă se votează, creează o nedreptate, fiindcă o bună parte sunt mărite salariile cu 50% – şi este un gol destul de mare – şi restul cu 5%. Foarte mulţi salariaţi din PMB vor sări în zona venitului net de 8.000 de lei, moment în care se pierd nişte drepturi câştigate prin lege: nu se mai acordă indemnizaţia de hrană şi voucherele de vacanţă”, a spus el.

Salarii bugetari versus salarii în privat, în 2024. Analiștii se așteaptă la creșteri în acest an electoral

Mircea Mureşan, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţie Bucureşti, a precizat că în luna februarie a avut loc o întâlnire în care sindicatele şi-au prezentat punctele de vedere, dar că acestea nu ar fi fost preluate în proiect. El a susţinut alocarea unor creşteri mai mari pentru cei cu studii superioare.

„S-a venit cu acelaşi proiect, care din punctul nostru de vedere dezavantajează salariaţii cu studii superioare, în sensul că sunt funcţii de execuţie care vin peste funcţii care au o anumită responsabilitate”, a spus el.

Salarii 2024. Creşteri frumoase pentru bugetari în an electoral. Cu cât s-au mărit lefurile angajaţilor la stat din ianuarie

Salarii 2024. Numărul posturilor ocupate în instituții și autorități publice a crescut anul trecut cu 13.871 și a ajuns, la final de decembrie 2023, la 1.292.559, potrivit calculelor pe baza datelor la decembrie și a celor anterioare, de care dispune Profit.ro. Creșterea cu numai 13.871 vine după c,e pentru primele 11 luni, avansul numărului de bugetari era de 16.542, dar o scădere de 2.671 de posturi în decembrie, determinată în principal de un minus de 2.449 de posturi la MAI, a mai temperat evoluția.

Şi salariile au crescut salariile la stat în 2024, iar unii angajati din sectorul bugetar vor beneficia de o alta majorare salariala, conform noilor reglementari stabilite de guvern.

Ordonanta Trenulet, publicata recent in Monitorul Oficial, aduce modificari importante in domeniul salarizarii bugetarilor, reflectand o viziune strategica asupra cheltuielilor publice si a consolidarii fiscale.

Salarii 2024. Impactul Ordonantei Trenulet asupra salariilor bugetarilor

Ordonanta Trenulet nu se limiteaza doar la ajustarea salariilor, ci include un set complex de masuri fiscal-bugetare. Aceste masuri vizeaza, pe langa cresterea salariilor, consolidarea fiscala si combaterea evaziunii fiscale, subliniind angajamentul guvernului catre o gestionare prudenta a resurselor.

Din ianuarie 2024, bugetarii vor avea parte de o crestere salariala de 5%, un pas semnificativ in imbunatatirea conditiilor lor de munca. Aceasta majorare se aplica salariului de baza, reflectand un progres in recunoasterea si valorizarea contributiei lor la functionarea serviciilor publice, scrie manager.ro

Salarii 2024. O atentie speciala este acordata cadrelor didactice, care se bucura de o crestere salariala medie de 20%, impartita in doua transe. Aceasta abordare puncteaza recunoasterea esentiala a rolului educatiei in societate si incurajeaza dedicarea si profesionalismul in acest sector vital.

Salarii 2024. Ligia Deca anunţă plata profesorilor „în funcţie de performanţă”

Pe langa aceste cresteri generale, ordonanta stabileste si parametri pentru sporuri, indemnizatii si alte elemente ale pachetului salarial, mentinandu-le la nivelurile stabilite in decembrie 2023. Aceasta masura asigura stabilitate si predictibilitate pentru angajatii sectorului public.

Salarii 2024. Ordonanta recunoaste si valorizeaza contributia specialistilor cu titlul stiintific de doctor, oferindu-le o indemnizatie motivanta. Aceasta indemnizatie reprezinta 50% din salariul de baza minim brut pe tara si este acordata doar daca activitatea lor corespunde domeniului si criteriilor stabilite, promovand astfel excelenta in cercetare si inovare.

Ordonanta Trenulet marcheaza un pas important in evolutia salarizarii bugetarilor, subliniind angajamentul guvernului catre o abordare echilibrata si sustenabila. Aceste schimbari reflecta nu doar o recunoastere a muncii angajatilor din sectorul public, ci si o strategie de imbunatatire a eficientei si efectivitatii serviciilor oferite cetatenilor.

Intr-un context economic dinamic, adaptarea si actualizarea constanta a politicilor salariale sunt esentiale pentru a asigura o administratie publica performanta si responsabila. Astfel, Ordonanta Trenulet reprezinta un model de urmat in gestionarea resurselor umane din sectorul public, punand bazele pentru o evolutie pozitiva si stabila in anii ce urmeaza.

Salarii 2024. Majorări de peste 20%  în Sănătate. Ce salarii vor primi asistenții medicali și medicii

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că Ordonanța de Urgență adoptată de Guvernul României joi, care vizează majorarea salariilor de bază ale personalului medical, aduce beneficii semnificative, inclusiv o creștere de 30% pentru asistenții medicali și de 8% pentru medici, aceste majorări fiind acordate în două etape, în lunile martie și iunie.

„Majorarea de 30% pentru asistenții medicali, alături de cei 5% deja acordați la începutul anului, înseamnă o creștere totală de 35%, ceea ce reprezintă o îmbunătățire substanțială. Personalul TESA va primi o majorare de 20%, iar personalul auxiliar – de 25%. În ceea ce privește medicii, care au beneficiat deja de mărirea salariilor începând cu 2018, în afară de cei 5% acordați la începutul acestui an, aceștia vor primi o majorare de 8%”, a declarat ministrul Rafila într-un interviu la Antena 3.

Capcana din noua lege a salarizării. Cine câştigă, cine dă mai mult impozit la stat

Ministrul Sănătății a subliniat că, deși întotdeauna există persoane nemulțumite, Guvernul a demonstrat o deschidere maximă în îmbunătățirea condițiilor salariale ale personalului medical în ciuda constrângerilor bugetare existente.

„Consider că aceste majorări sunt echitabile și reflectă buna credință și determinarea Guvernului și a Ministerului Sănătății de a îmbunătăți condițiile salariale pentru personalul medical. Avem o creștere semnificativă, între 20 și 35%, în funcție de categoria profesională. Este o remunerație corectă”, a adăugat Rafila.

În continuare, ministrul a subliniat necesitatea dezvoltării unor criterii de plată bazate pe performanță, evidențiind diferențele între volumele și complexitatea intervențiilor medicale.

„Trebuie să găsim modalități de a recompensa performanța în funcție de cantitate și complexitatea intervențiilor. Nu putem trata egal un chirurg care efectuează câteva operații într-o lună și unul care efectuează mai multe intervenții pe zi. Performanța în medicină trebuie să fie evaluată și recompensată corespunzător. Aceasta este o direcție importantă pentru viitor”, a concluzionat ministrul Alexandru Rafila.

Din cele 1,289 milioane de posturi, 822.948 sunt în administraţia centrală şi 466.457 în administraţia locală.

Cei mai mari angajatori din sectorul public pe final de 2023 au fost:

  • Ministerul Educaţiei – 300.124 posturi ocupate și alte 68.541 posturi în unităţi de învăţământ superior de stat.
    Sistemul public de sănătate – 172.921: 81.116, finanţate prin FNUASS (Casa Națională de Asigurări de Sănătate), 146.503, prin reţeaua autorităţilor locale și 18.302, prin Ministerul Sănătăţii.
    Ministerul Afacerilor Interne – 124.348.
    Ministerul Apărării Naţionale – 71.555.
    Ministerul Finanţelor – 24.906.

Situația creșterii aparatului bugetar pentru guvernele ultimilor ani guvernul Ciolacu – medie de 1.264 posturi ocupate în plus pe lună guvernul Ciucă – medie de 1.383 guvernul Cîțu – medie de 835 guvernele Orban I și II – medie de 988 guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă – medie lunară de 1.336 de posturi în plus

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Rețeta de post pe care Arsenie Boca o adora. Era, de fapt, mâncarea preferată a duhovnicului
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Harry și Meghan, pe drumuri diferite. Nu se mai ascund. Artificii la Casa Regală
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Problema mirosului de marijuana sesizată de piloții Red Bull și Williams în Las Vegas
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni