Salarii 2024. Grilă schimbată radical, ce diferenţă va fi între un paznic şi un profesor universitar. Top salarii după noua lege a salarizării unitare

Lege nouă privind salariile la stat. Ierarhizarea posturilor, pe o scală de la 1 la 12, unde gradul 1 e atribuit postului de paznic, 5 - învăţătoarei, 7 - profesorului de şcoală, iar gradul 10 - managerului de spital.
Filip Stan
22 oct. 2023, 21:44
Salarii 2024. Grilă schimbată radical, ce diferenţă va fi între un paznic şi un profesor universitar. Top salarii după noua lege a salarizării unitare

Salarii 2024. Veniturile bugetarilor vor fi ierarhizate in noua lege – Scenariul pe care Ministerul Muncii l-a trimis la sindicate pentru analiza arată cu totul diferit. Este cel mai nou scenariu pe care Ministerul Muncii l-a trimis deja la sindicate pentru analiză.

Potrivit economica.net, revizuirea ierarhiei posturilor din sectorul bugetar e realizată de către:

  • un grup de experți evaluatori constituit prin nominalizare de către ministerele de linie, la solicitarea Ministerului Muncii. Acest grup include experți în resurse umane, care au o bună cunoaștere tehnică a cadrului legal și a tipurilor de funcții utilizate în fiecare domeniu de activitate bugetară (educație, sănătate, funcție publică).
    un comitet de coordonare constituit din reprezentanți ai ministerelor de resort, eventual și din partea confederațiilor sindicale reprezentative, aprobat prin memorandum de către guvern. Acest comitet are rolul de a agrea concluziile grupului de evaluator.
    echipa de consultanți, constituită din experți ai Băncii Mondiale.

DOCUMENT Marcel Ciolacu anunţă de când se aplică planul de măsuri fiscale: creşte salariul minim, se taie tichete de masă şi vouchere de vacanţă pentru cei cu salarii mari, impozit de 1% pe cifra de afaceriGUVERNUL VREA PROFESII IERARHIZATE
*gradul 1: paznic, spălătoreasă, secretar-dactilograf
*gradul 4: polițist local, economist, asistent maternal profesionist
*gradul 5: educatoare, învățătoare, asistent social
*gradul 7: inspector vamal, profesor universitar, expert criminalist, dirijor, consilier parlamentar

CINE IA CELE MAI MARI SALARII
*gradul 8: director, inginer șef cadastru, șef birou vamal, farmacist
*gradul 9: judecător, decan, director medical, arhitect șef, programator IT
*gradul 10: secretar general, manager spital, adjunct al procurorului general

După ce vor fi nominalizate posturile de referinţă în sistemul public, Guvernul va monitoriza şi va compara salariile oferite pentru aceste posturi cu cele din sistemul privat.
“Aceste posturi vor trebui să fie reprezentative pentru diferitele sectoare de activitate bugetară și să fie comparabile cu alte posturi din sectorul privat. De asemenea, ele pot fi structurate în raport cu clasificările internaționale (OECD, WWBI), pentru a permite astfel de comparații la nivel internațional. Rezultatele comparațiilor vor putea informa inclusiv procesul de ajustare/revizuire a ierarhiei posturilor în viitor”, se arată în draftul proiectului legii salarizării din sistemul public, obţinut de Economica.net.

Autorii legii vor stabili care sunt posturile din sistemul public cu fluctuaţie mare sau care sunt greu de ocupat, fiindcă salariile oferite sunt semnificativ mai mici decât cele practicate în mediul privat.

“Pentru aceste posturi, poziționarea în ierarhie va fi parțial ajustată în politica salarială pentru a permite facilitarea recrutării de specialiști. Astfel de posturi tipice sunt cele de expert IT, dar poate fi și cazul unor posturi precum cele de profesor din anumite zone geografice. În alte țări, pentru astfel de posturi se asigură flexibilitate în stabilirea nivelului de salarizare, fie prin determinarea unui salariu prin contract special, cum este cazul în Austria pentru experții IT, fie prin acordarea unei majorări pentru o perioadă limitată de timp (cazul profesorilor din zone dificile din Marea Britanie)”, conform proiectului legii salarizării din sistemul public, obţinut de Economica.net.

Evaluarea posturilor din sistemul public

Posturile din sistemul public vor fi ierarhizate în 12 grade, în funcţie de complexitatea acestora, unde 1 reprezintă cel mai redus nivel de complexitate, iar 12 – cel mai înalt.

De exemplu, pentru gradul 1, cu cel mai mic nivel de complexitate, funcţiile reprezentative sunt cele de paznic, secretar-dactilograf, spălătoreasă.
Posturile de grad 1 necesită de obicei medii. Munca este de obicei repetitivă și constă din sarcini simple, de rutină. Sunt funcții de execuție care presupun activitatea limitată la respectarea unor proceduri bine definite. Condițiile de muncă pot implica în unele cazuri expunere la condiții de lucru sau climat temporar debilitante fizic și/sau manipularea unor materiale grele, murdare sau periculoase. Nu include posturi cu incompatibilități sau risc de corupție, conform evaluării din draftul legii salarizării bugetarilor.

Alt exemplu

Posturi precum cele de polițist local, economist, instructor de educație, asistent maternal profesionist sunt evaluate în proiectul legii salarizării bugetarilor la gradul 4 de complexitate a muncii.
Gradul patru e asociat funcțiilor de execuție cu studii superioare, cu activitate relativ simplă sau funcțiilor cu studii medii cu activitate cu nivel sporit de complexitate/varietate și nivel mediu de responsabilitate.

Posturile de educatoare, învăţătoare, asistent social au grad de complexitate 5 în proiectul legii salarizării bugetarilor.

Inspector vamal, şef lucrări (lector universitar), registrator de carte funciară, profesor preuniversitar, expert criminalist, dirijor, consilier superior (nivel central), consilier parlamentar au grad de complexitate 7 în proiectul noii legi a salarizării bugetarilor.

Toate funcţiile de grad de complexitate 7 au în comun următoarele condiţii:

  • implică studii superioare în domenii de înaltă complexitate tehnică. Activitatea din aceste posturi implică procese din mai multe discipline.
  • Salariaţii din aceste posture contribuie la elaborarea documentelor strategice sau de importanță organizațională. Unele funcții din grad desfășoară în mod curent interacțiuni complexe cu beneficiarii direcți.
  • Se pot afla frecvent în situații de lucru care depășesc domeniul de specializare, necesită acumularea de noi cunoștințe, gândire critică și identificarea de soluții inovatoare.
  • Cerințele de comunicare persuasivă sunt importante.
  • Există unele funcții cu incompatibilități de nivel mediu sau cu risc de corupție.

Şef administraţie financiară, inginer şef cadastru, director (funcţie publica, minister), grefier şef secţie, şef birou vamal, farmacist au grad de complexitate 8 în proiectul noii legi a salarizării bugetarilor.

Judecător, decan, medic director medical, auditor public extern, profesor universitar, arhitect şef, programator IT, director general (funcţie publică, minister), director financiar contabil spital au grad de complexitate 9 în proiectul legii salarizării bugetarilor.
Salarii majorate cu 1.500 lei brut în şcoli, creşe şi grădiniţe, aviz favorabil în Parlament
Director cu funcţie de auditor public extern, secretar general, manager spital, adjunct al procurorului general au grad de complexitate 10 în proiectul legii salarizării bugetarilor. Salariaţii care ocupă aceste funcţii au în comun:

  • coordonează elaborarea și/ sau iau decizii cu privire la documente strategice, de importanță organizațională sau sectorială.
  • Se confruntă adeseori cu probleme deosebit de complexe sau strategice, deciziile lor având impact la nivelul domeniului de activitate. Responsabilități majore de conducere ierarhică.
  • Funcții cu incompatibilități de nivel mediu sau înalt, precum și cu risc ridicat de corupție.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Se redeschid mine istorice ale României. Locurile unde ar trebui să reînceapă exploatarea, se vor extrage minereuri esențiale
Capital.ro
Am mai pierdut o stea! S-a stins un adevărat înger cu voce de aur. Îi vom păstra toate melodiile lângă inimă
Playtech.ro
Care sunt drepturile soțului supraviețuitor la moștenire. Ce spune legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Lovitură masivă pentru Trump: Un gigant auto japonez își mută producția în afara SUA, ca urmare a tarifelor impuse
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Andreea Esca, presată de alegeri. Mari emoții pentru vedeta PRO TV
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Mașinile au primit interzis. Decizie obligatorie pentru șoferii români. Intră în vigoare luni, 28 aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Klaus Iohannis dă cu mătura! Imaginile zile de la casa din Sibiu
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte