Salarii 2024. Cres salariile şi la privat în acest an. Șapte din zece manageri iau în calcul pentru anul 2024 creșteri salariale cuprinse între 1 și 10% pentru propriile echipe. Pe de altă parte, doar doi din zece şefi de companie mizează pe măriri salariale cuprinse între 10% şi 20%, iar 4% au bugetat pentru anul acesta un avans al remuneraţiilor de peste 20% comparativ cu 2023. În acelaşi timp, 8% dintre respondenţi estimează că nu vor creşte remuneraţiile, în 2024.
Salarii de peste 2.600 de euro pe lună plus bonus de start de 1.000 de euro! Cine sunt românii care pot beneficia de aceste venituri colosale
Potrivit studiului Pronext, peste jumătate dintre cei chestionaţi (65%) spun că vor face angajări noi în 2024, dar există şi 5% care afirmă că vor reduce numărul de angajări, iar 30% se aşteaptă la o „îngheţare” a recrutărilor.
În ceea ce priveşte cele mai importante motivaţii profesionale ale managerilor, acestea vizează autonomia decizională (32%), echilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională (30%) şi asumarea riscului şi a provocării profesionale (22%). În schimb, securitatea financiară este cea mai importantă motivaţie doar pentru 16% din totalul executivilor.De asemenea, 46% dintre managerii din România vor aloca lunar dezvoltării în carieră 5% din bugetul total în anul 2024 iar 41% se gândesc la 10% din bugetul disponibil.
Salarii 2024. Angajaţii din România care încep anul cu 1.200 lei net în plus la leafă dacă au măcar trei luni pe cartea de muncă în 2023
În Top 3 al celor mai importante lucruri pentru manageri, în 2024, se află: motivarea echipei coordonate (pentru 46% dintre profesionişti), echilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională (pentru 22%) şi delegarea competenţelor către persoanele potrivite (14%). În plus, nivelul de specializare este important pentru 14% dintre managerii chestionaţi în cercetarea Pronext.
Pe segmentul abilităţilor pe care angajaţii ar trebui să le aibă în 2024, conform profesioniştilor din zona de management, pe listă se găsesc: implicarea (41%), inovaţia/creativitatea (27%), adaptabilitatea (5%) şi conformismul (3%)
La studiul Pronext au răspuns 110 executivi din România. Pronext este prima companie de impresariat din România dedicată profesioniştilor din zona de management.
„Evoluția numărului de angajări va fi influențată anul acesta de viitoarele investiții străine și de evoluția consumului. Mă aștept să crească numărul de angajări pentru joburi care au legătură cu automatizarea, securitatea datelor, zone în care va crește nevoia de talente. Mulți manageri vor căuta talente noi în domenii precum dezvoltarea software și securitatea cibernetică. Totuși, estimez că vom vedea în 2024 un surplus de candidați calificați în piață, ceea ce va îi va ajuta pe angajatorii care au nemulțumiri legate de performanta anumitor manageri sa ii inlocuiasca mai ușor”, a declarat Andreea Voicu co-fondator Pronext.
Potrivit studiului Pronext, 46% dintre managerii din România vor aloca lunar dezvoltării în carieră 5% din bugetul total lunar în anul 2024. În același timp, 41% vor aloca 10% din bugetul disponibil. Nevoia managerilor de a fi adaptabili și versatili într-un context de instabilitate economică a fost accelerată în perioada post pandemie. Profesioniștii își vor dori și în 2024 să pună accent pe creșterea nivelului de competențe pentru a putea face fata unui mediu economic volatil,” potrivit Pronext.
Salarii 2024. Top 3 cele mai importante lucruri pentru manageri vor fi în 2024 motivarea echipei coordonate (pentru 46% dintre profesioniști), echilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională (pentru 22%) și delegarea competențelor către persoanele potrivite (14%). De asemenea, nivelul de specializare este important în 2024 pentru 14% dintre managerii chestionați în studiul Pronext.
“În ultimii cinci ani, motivarea echipei a căpătat din ce în ce mai multă importanță în viziunea a managerilor din România. Odată cu dezvoltarea conceptului de employer branding și a practicii de a transforma propriii angajați în ambasadori de brand, managerii și liderii de business vor prioritiza în 2024 creșterea brandului de angajator”, potrivit Pronext.
În ceea ce privește cele mai importante motivații profesionale ale managerilor, acesta sunt autonomia decizională (32%), echilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională (30%) și asumarea riscului și a provocării profesionale (22%). Securitatea financiară este cea mai importantă motivație doar pentru 16% dintre manageri.
Studiul Pronext a identificat și cele mai importante abilități pe care angajații ar trebui să le aibă în 2024, potrivit profesioniștilor din zona de management. Cele mai importante trei calități căutate de manageri la angajați sunt implicarea (41%), inovația/creativitatea (27%) și adaptabilitatea (24%) și conformismul sunt cele mai importante abilități ale angajaților din subordine pentru 5%, respectiv 3% dintre manageri. Implicarea angajaților înseamnă că aceștia sunt aliniați misiunii strategice a organizației, că vor să participe mai mult, să facă mai mult în așa fel încât să-și aducă aportul la îndeplinirea obiectivelor societății. “Angajații implicați sunt cei care sunt tot timpul disponibili să discute, să caute soluții, să facă o cercetare, de exemplu, ca să afle informații noi. Ei sunt mereu încântați să aloce timp pentru a optimiza procesele din organizație”, spune Andreea Voicu, expert în impresariat pentru angajați.