Salarii 2025. Românii caută joburi part time, care sunt populare fie în rândul tinerilor care vor să facă bani pe lângă studii, fie în rândul adulților care vor să își rotunjească veniturile. De aceea, un job part time, în special de acasă, este pentru mulți bine venit.
Dintre cele 1,6 milioane de aplicări care au fost înregistrate de la începutul anului și până în prezent, 232.000 au fost pentru joburile part time, ceea ce arată o creștere de 10% față de aceeași perioadă a anului trecut.
O treime dintre acestea sunt aplicări pentru joburi remote, adică de acasă, în condițiile în care procentul aplicărilor pentru locurile de muncă remote, la nivel general, nu este mai mare de 14%, potrivit unui comunicat transmis de o platformă de recrutare.
„Numărul atât de mare de aplicări pentru part time-uri remote ne arată faptul că acești candidați caută, de fapt, un al doilea loc de muncă, pe care să îl poată face în paralel cu cel principal, care, în cele mai multe cazuri este full-time. Îi vedem, așadar, interesați nu de ideea de a munci mai puțin, ci, dimpotrivă, de a munci mai mult decât până acum”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs.
Datele Salario, comparatorul salarial al eJobs, arată că media salarială netă, la nivel național, pentru persoanele care lucrează cu jumătate de normă este de 3.000 de lei pe lună, deși așteptările lor se îndreaptă către 4.000 de lei în mână.
Domeniile care plătesc cel mai bine în regim part time sunt construcții (4.000 de lei), transport / distribuție (3.500 de lei), e-commerce (3.500 de lei) sau vânzări (3.000 de lei).
Citește și : Concedieri colective în 2025. Câţi români vor rămâne fără loc de muncă din pricina austerităţii
Totuși, cei mai mulți candidați sunt interesați de domeniul retail, urmat de call-center / BPO, servicii și IT / telecom. Advertising / marketing / PR, turism și servicii financiar sunt alte două domenii care au atras aplicările celor care caută un job cu jumătate de normă.
„Pe de altă parte, domenii care, pentru joburile full time atrag numere foarte mari de aplicări, fiind în top 5, acum se află pe ultimele locuri în clasamentul aplicărilor. Un astfel de exemplu este cel al sectorului construcțiilor”, mai spune Bogdan Badea.