Salarii 2025. A crescut nivelul deducerii personale de care vor beneficia salariaţii de anul acesta „Persoana în întreţinere poate fi soţia sau soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului sau soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc lunar 20% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată”, conform Codului fiscal, notează Ziarul Financiar.
Astfel, odată cu creşterea salariului minim brut de la 1 ianuarie 2025 de la 3.700 de lei, cât e în prezent, la 4.050 de lei, va creşte şi nivelul deducerii personale.
“Deducerea personală de bază se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna de realizare a venitului”.
Salarii 2025. Astfel, nivelul deducerii personale va fi în funcţie de numărul persoanelor aflate în întreţinerea salariatului, după cum urmează, de la 1 ianuarie 2025:
(i) pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere – 810 lei;
(ii) pentru contribuabilii care au o persoană în întreţinere – 1.013 lei;
(iii) pentru contribuabilii care au două persoane în întreţinere – 1.215 lei;
(iv) pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere – 1.418 lei;
(v) pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere – 1.823 lei.
Beneficiul de netaxare pentru o porțiune din salariul minim continuă să se aplice și în 2025, după cum a stabilit Guvernul în penultima zi din 2024. Coordonatele de aplicare a măsurii au rămas aceleași, doar limita superioară în care trebuie să se încadreze venitul brut crescând la 4.300 de lei.
Beneficiul de netaxare aplicabil salariului minim brut a apărut în 2023, ca o formă de sprijin pentru lucrătorii cu normă întreagă ce sunt plătiți cu cele mai mici salarii din România. În valoare de 200 de lei atunci, beneficiul de netaxare înseamnă pur și simplu că suma respectivă se scade din salariul brut și nu este supusă taxelor salariale, ceea ce înseamnă că salariatul rămâne în buzunar cu puțin mai mulți bani. Suma a crescut anul trecut la 300 de lei, iar o parte dintre condițiile sale de acordare s-au modificat în timp, ca urmare a apariției diverselor probleme în practică.
OUG nr. 156/2024 a fost adoptată pe 30 decembrie și publicată în Monitorul Oficial în ultima zi din an, condițiile de acordare a beneficiului rămânând în 2025 în mare parte aceleași ca la finele anului:
„(1) Prin derogare de la prevederile art. 78, art. 139 alin. (1), art. 140, art. 157 alin. (1) şi ale art. 2204 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2025, în cazul salariaţilor care desfăşoară activitate în baza contractului individual de muncă, încadraţi cu normă întreagă, la locul unde se află funcţia de bază, nu se datorează impozit pe venit şi nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii suma de 300 lei/lună, reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
a) nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului (3.700 de lei, de la 1 iulie – n.red.), în vigoare în luna căreia îi sunt aferente veniturile;
b) venitul brut realizat din salarii şi asimilate salariilor, astfel cum este definit la art. 76 alin. (1) – (3) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, fără a include contravaloarea tichetelor de masă, respectiv indemnizaţia de hrană, după caz, acordate potrivit legii, în baza aceluiaşi contract individual de muncă, pentru aceeaşi lună, nu depăşeşte nivelul de 4.300 lei inclusiv. ”.
În contextul în care salariul minim brut garantat în plată la 1 ianuarie a ajuns la 4.050 de lei, era necesar ca limita venitului brut să se majoreze față de cea valabilă până la 31 decembrie (4.000 de lei). La fel ca lunile precedente, în calculul limitei nu vor intra nici tichetele de masă și nici indemnizația de hrană.
Coordonatele aplicării acestei măsuri sunt, așadar, următoarele: