Salarii 2025. Cum majorează salariul minim veniturile celorlalţi angajaţi cu 810-1823 de lei. CALCUL deduceri

Odată cu creşterea salariului minim brut de la 1 ianuarie 2025 de la 3.700 de lei, cât e în prezent, la 4.050 de lei, va creşte şi nivelul deducerii personale.
Filip Stan
05 ian. 2025, 15:29
Salarii 2025. Cum majorează salariul minim veniturile celorlalţi angajaţi cu 810-1823 de lei. CALCUL deduceri

Salarii 2025. A crescut nivelul deducerii personale de care vor beneficia salariaţii de anul acesta „Persoana în întreţinere poate fi soţia sau soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului sau soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc lunar 20% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată”, conform Codului fiscal, notează Ziarul Financiar.

Astfel, odată cu creşterea salariului minim brut de la 1 ianuarie 2025 de la 3.700 de lei, cât e în prezent, la 4.050 de lei, va creşte şi nivelul deducerii personale.

Salariul minim 2025: Cât plătesc firmele, ce salariu net primesc angajații „în mână”. Salariul minim în construcții, agricultură și industria alimentară

“Deducerea personală de bază se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna de realizare a venitului”.

Salarii 2025. Astfel, nivelul deducerii personale va fi în funcţie de numărul persoanelor aflate în întreţinerea salariatului, după cum urmează, de la 1 ianuarie 2025:

(i) pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere – 810 lei;

(ii) pentru contribuabilii care au o persoană în întreţinere – 1.013 lei;

(iii) pentru contribuabilii care au două persoane în întreţinere – 1.215 lei;

(iv) pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere – 1.418 lei;

(v) pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere – 1.823 lei.

Salarii 2025. Suma netaxabilă din salariul minim, aplicabilă și în 2025, până la final de an. Care sunt condițiile

Beneficiul de netaxare pentru o porțiune din salariul minim continuă să se aplice și în 2025, după cum a stabilit Guvernul în penultima zi din 2024. Coordonatele de aplicare a măsurii au rămas aceleași, doar limita superioară în care trebuie să se încadreze venitul brut crescând la 4.300 de lei.

Veniturile românilor în 2025. Care contribuții vor crește odată cu salariul minim. La cât se majorează punctul de amendă

Beneficiul de netaxare aplicabil salariului minim brut a apărut în 2023, ca o formă de sprijin pentru lucrătorii cu normă întreagă ce sunt plătiți cu cele mai mici salarii din România. În valoare de 200 de lei atunci, beneficiul de netaxare înseamnă pur și simplu că suma respectivă se scade din salariul brut și nu este supusă taxelor salariale, ceea ce înseamnă că salariatul rămâne în buzunar cu puțin mai mulți bani. Suma a crescut anul trecut la 300 de lei, iar o parte dintre condițiile sale de acordare s-au modificat în timp, ca urmare a apariției diverselor probleme în practică.

OUG nr. 156/2024 a fost adoptată pe 30 decembrie și publicată în Monitorul Oficial în ultima zi din an, condițiile de acordare a beneficiului rămânând în 2025 în mare parte aceleași ca la finele anului:

(1) Prin derogare de la prevederile art. 78, art. 139 alin. (1), art. 140, art. 157 alin. (1) şi ale art. 2204 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2025, în cazul salariaţilor care desfăşoară activitate în baza contractului individual de muncă, încadraţi cu normă întreagă, la locul unde se află funcţia de bază, nu se datorează impozit pe venit şi nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii suma de 300 lei/lună, reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

a) nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului (3.700 de lei, de la 1 iulie – n.red.), în vigoare în luna căreia îi sunt aferente veniturile;

b) venitul brut realizat din salarii şi asimilate salariilor, astfel cum este definit la art. 76 alin. (1) – (3) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, fără a include contravaloarea tichetelor de masă, respectiv indemnizaţia de hrană, după caz, acordate potrivit legii,  în baza aceluiaşi contract individual de muncă, pentru aceeaşi lună, nu depăşeşte nivelul de 4.300 lei inclusiv. ”. 

În contextul în care salariul minim brut garantat în plată la 1 ianuarie a ajuns la 4.050 de lei, era necesar ca limita venitului brut să se majoreze față de cea valabilă până la 31 decembrie (4.000 de lei). La fel ca lunile precedente, în calculul limitei nu vor intra nici tichetele de masă și nici indemnizația de hrană.

Coordonatele aplicării acestei măsuri sunt, așadar, următoarele:

  • aplicare pe întreaga perioadă a anului (1 ianuarie – 31 decembrie 2025);
  • nivelul salariului brut de bază este de 4.050, dar, cu tot cu alte sporuri și adaosuri (adică venitul brut), mai puțin tichetele de masă și indemnizația de hrană, să nu depășească 4.300 de lei inclusiv; salariul de bază nu poate fi nici măcar cu un leu mai mare decât valoarea de 4.050 de lei;
  • tot anul 2025 salariul să nu fie modificat în minus;
  • beneficiul se aplică și veniturilor obţinute în baza unui raport de serviciu;
  • suma de 300 de lei care nu se taxează se diminuează în aceleași cazuri ca și până acum – aplicarea pro rata, mai exact;
  • derogarea pentru cei cu contracte part-time care sunt plătiți sub minimul pe economie, ale căror contribuții sociale se calculează, ca regulă, prin raportare la salariul minim – prin ordonanță se prevede scăderea celor 300 de lei din valoarea salariului minim atunci când se calculează contribuțiile sociale pentru contractele part-time unde operează suprataxarea.

DailyBusiness
Bani mai mulţi pentru românii cu maşini vechi. Cine primeşte 8.500 de euro de la stat
Spynews
Cine este fostul soț al Mădălinei Pamfile. Cei doi s-au despărțit la un an după nunta din Dubai
Bzi.ro
Oana Moșneagu a ajuns pe masa de operații! „Am avut nevoie de anestezia generală”
Fanatik.ro
Stațiunea din România cu cel mai curat aer din țară. Mulți români se bat pe rezervări și o vizitează an de an, e vedetă chiar și printre turiștii străini
Capital.ro
Dragnea îl face pe Călin Georgescu președinte?! Anunț despre pactul ce schimbă România
Playtech.ro
Noua taxă şi rablele din România. Maşinile mai vechi de 15 ani devin tinere
DailyBusiness
Fugi de aglomerație! Când să mergi la supermarket pentru a evita cozile uriașe
Adevarul
Îndemnul lui Călin Georgescu de boicotare a hipermarketurilor ar putea îngropa industria alimentară din România. „O să-l ținem minte!”
wowbiz.ro
Alexia Eram și iubitul secret, prima ceartă în public! AVEM IMAGINILE care îl vor unge pe suflet pe Mario Fresh | PAPARAZZI
Spynews
Despărțire șoc în showbiz! Mădălina Pamfile nu mai formează un cuplu cu tatăl copiilor! Primele declarații
Spynews
Rețeta de prăjitură cu biscuiți și ciocolată fără coacere. Îți vei surprinde familia cu acest desert
Evz.ro
Nativii care se îndrăgostesc peste urechi. Povestea va fi de vis
Ego.ro
Cum arăta Elena Lasconi în tinerețe. O confunzi lejer cu Andreea Esca dar și cu... Marilyn Monroe?
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este românul de 24 de ani care a fost împușcat în cap în Roma! Ce făcea acesta și cum s-a petrecut tragedia
Cancan.ro
Este știrea momentului! Medicul care a anesteziat-o pe Monalisa Liuba a fost REȚINUT! Detalii de ultima oră
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu a fost prins cu minciuna. E scris negru pe alb. Nu mai poate ascunde adevărul: Nu exista atunci..
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Emanuel, ucis în bătaie la 22 de ani, din răzbunare. "Când am ajuns, era deja în comă. Nu au mai putut să...
substantial.ro
Theodor Stolojan: România se împrumută la cele mai mari dobânzi din UE
MediaFlux
Încep negocierile de pace în Ucraina! Donald Trump, anunțul momentului privind războiul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Înapoi în anii ’50: lista „rușinii” alcătuită de suveraniști