Salarii 2025. Cum majorează salariul minim veniturile celorlalţi angajaţi cu 810-1823 de lei. CALCUL deduceri

Odată cu creşterea salariului minim brut de la 1 ianuarie 2025 de la 3.700 de lei, cât e în prezent, la 4.050 de lei, va creşte şi nivelul deducerii personale.
Filip Stan
05 ian. 2025, 15:29
Salarii 2025. Cum majorează salariul minim veniturile celorlalţi angajaţi cu 810-1823 de lei. CALCUL deduceri

Salarii 2025. A crescut nivelul deducerii personale de care vor beneficia salariaţii de anul acesta „Persoana în întreţinere poate fi soţia sau soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului sau soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc lunar 20% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată”, conform Codului fiscal, notează Ziarul Financiar.

Astfel, odată cu creşterea salariului minim brut de la 1 ianuarie 2025 de la 3.700 de lei, cât e în prezent, la 4.050 de lei, va creşte şi nivelul deducerii personale.

Salariul minim 2025: Cât plătesc firmele, ce salariu net primesc angajații „în mână”. Salariul minim în construcții, agricultură și industria alimentară

“Deducerea personală de bază se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna de realizare a venitului”.

Salarii 2025. Astfel, nivelul deducerii personale va fi în funcţie de numărul persoanelor aflate în întreţinerea salariatului, după cum urmează, de la 1 ianuarie 2025:

(i) pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere – 810 lei;

(ii) pentru contribuabilii care au o persoană în întreţinere – 1.013 lei;

(iii) pentru contribuabilii care au două persoane în întreţinere – 1.215 lei;

(iv) pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere – 1.418 lei;

(v) pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere – 1.823 lei.

Salarii 2025. Suma netaxabilă din salariul minim, aplicabilă și în 2025, până la final de an. Care sunt condițiile

Beneficiul de netaxare pentru o porțiune din salariul minim continuă să se aplice și în 2025, după cum a stabilit Guvernul în penultima zi din 2024. Coordonatele de aplicare a măsurii au rămas aceleași, doar limita superioară în care trebuie să se încadreze venitul brut crescând la 4.300 de lei.

Veniturile românilor în 2025. Care contribuții vor crește odată cu salariul minim. La cât se majorează punctul de amendă

Beneficiul de netaxare aplicabil salariului minim brut a apărut în 2023, ca o formă de sprijin pentru lucrătorii cu normă întreagă ce sunt plătiți cu cele mai mici salarii din România. În valoare de 200 de lei atunci, beneficiul de netaxare înseamnă pur și simplu că suma respectivă se scade din salariul brut și nu este supusă taxelor salariale, ceea ce înseamnă că salariatul rămâne în buzunar cu puțin mai mulți bani. Suma a crescut anul trecut la 300 de lei, iar o parte dintre condițiile sale de acordare s-au modificat în timp, ca urmare a apariției diverselor probleme în practică.

OUG nr. 156/2024 a fost adoptată pe 30 decembrie și publicată în Monitorul Oficial în ultima zi din an, condițiile de acordare a beneficiului rămânând în 2025 în mare parte aceleași ca la finele anului:

(1) Prin derogare de la prevederile art. 78, art. 139 alin. (1), art. 140, art. 157 alin. (1) şi ale art. 2204 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2025, în cazul salariaţilor care desfăşoară activitate în baza contractului individual de muncă, încadraţi cu normă întreagă, la locul unde se află funcţia de bază, nu se datorează impozit pe venit şi nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii suma de 300 lei/lună, reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

a) nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului (3.700 de lei, de la 1 iulie – n.red.), în vigoare în luna căreia îi sunt aferente veniturile;

b) venitul brut realizat din salarii şi asimilate salariilor, astfel cum este definit la art. 76 alin. (1) – (3) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, fără a include contravaloarea tichetelor de masă, respectiv indemnizaţia de hrană, după caz, acordate potrivit legii,  în baza aceluiaşi contract individual de muncă, pentru aceeaşi lună, nu depăşeşte nivelul de 4.300 lei inclusiv. ”. 

În contextul în care salariul minim brut garantat în plată la 1 ianuarie a ajuns la 4.050 de lei, era necesar ca limita venitului brut să se majoreze față de cea valabilă până la 31 decembrie (4.000 de lei). La fel ca lunile precedente, în calculul limitei nu vor intra nici tichetele de masă și nici indemnizația de hrană.

Coordonatele aplicării acestei măsuri sunt, așadar, următoarele:

  • aplicare pe întreaga perioadă a anului (1 ianuarie – 31 decembrie 2025);
  • nivelul salariului brut de bază este de 4.050, dar, cu tot cu alte sporuri și adaosuri (adică venitul brut), mai puțin tichetele de masă și indemnizația de hrană, să nu depășească 4.300 de lei inclusiv; salariul de bază nu poate fi nici măcar cu un leu mai mare decât valoarea de 4.050 de lei;
  • tot anul 2025 salariul să nu fie modificat în minus;
  • beneficiul se aplică și veniturilor obţinute în baza unui raport de serviciu;
  • suma de 300 de lei care nu se taxează se diminuează în aceleași cazuri ca și până acum – aplicarea pro rata, mai exact;
  • derogarea pentru cei cu contracte part-time care sunt plătiți sub minimul pe economie, ale căror contribuții sociale se calculează, ca regulă, prin raportare la salariul minim – prin ordonanță se prevede scăderea celor 300 de lei din valoarea salariului minim atunci când se calculează contribuțiile sociale pentru contractele part-time unde operează suprataxarea.

DailyBusiness
Șoc la început de an! Uleiul și pâinea se scumpesc cu 10%, urmează carnea și lactatele!
Spynews
4 trucuri care te ajută să ai cel mai liniștitor somn. Cum să dormi bine și să te trezești mereu odihnit
Bzi.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail
Fanatik.ro
CTP l-a luat la țintă pe David Popovici, după ce sportivul și-a luat bolid de 120.000 de euro: „Sunt uluit de micimea marelui vis pe care l-a avut”
Capital.ro
Avertisment pentru cei cu carduri bancare! Pot rămâne fără bani în cont
Playtech.ro
Orașele din România în care taxele și impozitele scad până la 50%. Anunțul făcut de autorități
DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Adevarul
Soldații nord-coreeni din regiunea Kursk îi scot în ger pe localnici din propriile case. „Probabil pentru a evita atacurile cu drone”
wowbiz.ro
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau: „Mult prea devreme a plecat dintre noi”
Spynews
DeSanto, noi declarații în scandalul cu Jador. Impresarul neagă toate acuzațiile care i se aduc: „Să se jure pe Biblie că nu și-a închis contul singur”
Spynews
Cine este Elisa, românca ucisă de soțul ei, în Italia. A împușcat-o pe femeie la opt luni de la nuntă
Evz.ro
Un mare actor român, moarte bizară. Multe semne de întrebare peste ani
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Imagini copleșitoare cu Gigi Becali, în genunchi, de Bobotează
kanald.ro
Data se modifică. Când vor intra pe card pensiile din luna ianuarie 2025. Anunțul făcut de autorități
Cancan.ro
BREAKING! Cunoscutul bărbat de la noi A PARALIZAT! Trece prin momente cumplite: 5000 euro pe zi tratamentul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
UE a dat ordin. România e obligată să aplice. Se inscripționează neapărat de la 1 ianuarie
StirileBZI
Ar putea crește prețul călătoriei cu mijloacele de transport în comun! Când ar putea intra în vigoare noile prețuri
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
stirilekanald.ro
Bărbat înjunghiat după ce a dat „like” pe TikTok unei femei măritate! Soțul și-a ieșit din minți când a văzut totul pe contul parteneri sale
substantial.ro
Scandalul de corupție „Gorila” lovește democrația în Slovacia
MediaFlux
IMPOZIT pe PENSII în 2025. ANUNȚUL Casei de Pensii privind PENSIA MINIMĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cultura muncii în România: între sărbători legale și „cheful de muncă”