Salarii 2025. Angajații Primăriei Râșnov sperau la creșterea salariilor cu 20%, însă Ordonanța „Trenuleț” le-a stricat planurile. În fapt, la Râșnov fusese aprobată o Hotărâre de Consiliu Local care prevedea creșterea salariilor bugetarilor din aparatul de specialitate al primarului cu 20%, însă acest lucru nu se va realiza.
„Noul an vine cu schimbări în ceea ce privește sistemul de salarizare al angajaților din sistemul bugetar.
Chiar dacă la Râșnov a fost aprobată o Hotărâre de Consiliu Local care prevedea creșterea salariilor bugetarilor din aparatul de specialitate al primarului, cu 20 %, începând cu luna decembrie, acest lucru NU se va realiza.
Ordonanța Trenuleț, emisă de Guvernul României, la finalul anului trecut, prevede printre altele și înghețarea salariilor bugetarilor la nivelul lunii noiembrie 2024.
• Salariile bugetarilor rămân înghețate în 2025, la nivelul lunii noiembrie 2024. Același lucru este valabil și în cazul demnitarilor. Similar se va întâmpla și în cazul angajaților din primării, consilii județene și locale.
• Sporurile și primele bugetarilor nu vor crește în 2025, ci vor rămâne la nivelul din noiembrie 2024. La fel și în cazul indemnizației de hrană.
Acestea sunt doar două dintre măsurile prevăzute de Ordonanța Trenuleț care au intrat în vigoare și își produc deja efectele.
Așadar salariile angajaților din cadrul Primăriei Orașului Râșnov NU vor crește cu 20% așa cum se stabilise. Veniturile vor fi înghețate la nivelul lunii noiembrie 2024″, a anunțat Primăria Râșnov.
Salarii 2025: Sute de angajați din cadrul Primăriei Slatina și din alte instituții subordonate ar urma să beneficieze de o creștere salarială de 15%, mărire care operează începând cu data adoptării hotărârii în Consiliul Local. În ultimul moment s-a introdus un amendament, pentru a se evita „ordonanța trenuleț”. scrie adevarul.ro
Consilierii municipiului Slatina sunt cei care au făcut funcționarilor publici și personalului contractual din cadrul Primăriei unicipiului Slatina drept cadou de Crăciun majorarea cuantumului brut al salariului de bază cu 15%. De o majorare similară ar urma să beneficieze și funcționarii publici și personalul contractual din cadrul Poliției Locale, Direcției Administrare Străzi și Iluminat Public, Direcției de Protecție Socială și Clubului Sportiv Municipal Slatina.
Hotărârile au fost adoptate în Consiliul local al municipiului Slatina, joi, 19 decembrie 2024, iar pentru aceste majorări au ridicat mâna toți consilierii, indiferent de culoarea politică.
Salarii 2025: Primarul Slatinei, Mario De Mezzo, a și explicat de ce a fost nevoie ca în ședință să fie supuse aprobării și câte două amendamente pentru fiecare dintre proiectele de hotărâre, modificându-se forma inițială propusă. Astfel, s-a decis ca majorarea să opereze „începând cu data adoptării în Consiliul local”, în forma propusă inițial menționându-se „1 ianuarie 2025”, iar majorarea de 15% să se acorde raportat nu la nivelul acordat în luna decembrie 2024, ci la nivelul din luna noiembrie 2024.
„Dacă pot și să explic, ca să fie clar pentru toată lumea: mărirea pe care ați votat-o deja pentru anjații primăriei, dacă intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025, este posibil să fie anulată de ordonanța-trenuleț pe care o așteptăm cu toții spre sfârșitul anului”, a explicat primarul Mario De Mezzo.
Tot primarul De Mezzo vorbea, cu o lună în urmă, de faptul că se impune o eficientizare a activității și numea atunci două instituții vizate: Primăria Slatina și Compania de Apă Olt (companie în care Primăria Slatina este acționar). La Compania de Apă Olt, estima primarul, activitatea poate fi desfășurată în bune condiții cu doar 300 din cei 550 angajați.
„Dacă ar fi după mine, eu mâine aș restructura. Și CAO și Primăria Slatina”, a spus la acel moment De Mezzo.
Salarii 2025: Conform raportului pentru luna septembrie 2024, ultima lună pentru care sunt disponibile informații cu privire la veniturile salariale ale angajaților, pe site-ul Primăriei Slatina, pentru primar este prevăzută o indemnizație de 21.735 lei, iar în rubrica privind altte drepturi și sporuri acordate mai apare suma de 10.868 lei. Pentru viceprimar indemnizația este de 19.320 lei și spor de 9.660 lei, iar pentru administratorul public – salariul de bază este 18.980, iar sporul de 9.490 lei. Directorul cabinetului primarului avea și acesta un salariu de bază de 8.142 lei și un spor de 1.629 lei. Secretarul municipiului figura cu un salariu de bază de 18.520 lei (și niciun spor), managerul public cu un salariu de bază 12.288 lei și un spor de 6.144 lei etc.
„Ordonanţa-trenuleţ” loveşte bugetarii. Salarii, sporuri şi angajări, îngheţate din 1 ianuarie 2025
Portarii și îngrijitorii aveau cele mai mici salarii, de 3.700 lei (și nu figurează cu spor), urmați de muncitorii calificați care au, în funcție de gradație, salarii de bază pornind de la 3.869 lei (gradație 2) și până la 4.624 lei (gradație 5). Nici salariile șoferilor nu erau mai mari, cel mai mare fiind de 4.624 lei. Sumele sunt brute, banii pe care-i duc acești angajați acasă lunar fiind de puțin peste 2.000
Salarii 2025: Referenții figurează cu salarii de bază între 4.226 lei și 5.103 lei, în funcție de gradul profesional și de gradație, iar inspectorii de specialitate, cu salarii între 5.568 lei și aproape 9.000 lei. De menționat că referenții nu figurează cu sporuri, în schimb o parte dintre consilieri, da. Salariul inspectorilor pornea de la 6.002 lei și, la fel, în funcție de gradul profesional și de gradație, ajungea până la 8.984 lei, unii dintre consilieri beneficiind și de sporuri care au putut ajunge chiar și la 2.964 lei conform sursei precizate.