UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat marţi că la nivelul Executivului nu există nicio intenţie de creştere a salariilor demnitarilor începând cu anul viitor şi a afirmat că acest lucru este confirmat şi de „ordonanţa trenuleţ” pusă în dezbatere publică de Ministerul de Finanţe.
La finalul şedinţei de Guvern de marţi, Dan Cărbunaru a fost întrebat de jurnalişti despre informaţiile apărute în spaţiul public privind o creştere a salariilor demnitarilor, începând cu ianuarie 2023.
„Pot să vă spun că, din toate datele pe care le am la nivelul Guvernului, nu doar că nu se va întâmpla, nici nu există intenţia să aibă loc acest lucru. Au mai existat periodic diverse speculaţii pe această temă. Nu există această intenţie, iar demnitarii din România vor avea, cel puţin potrivit datelor oficiale pe care le deţin şi nu am elemente care să justifice semne de întrebare în acest sens, nici în cunoscuta ‘ordonanţă trenuleţ’ nu sunt astfel de elemente. Dimpotrivă, există, după cum bine ştiţi, o orientare extrem de aşezată în cumpătare şi buna cântărire a modului în care sunt cheltuiţi banii publici în Guvernul României. A existat şi acea decizie, încă de la jumătatea anului, de reducere a cheltuielilor cu bunuri şi servicii cu 10%, o decizie a premierului care s-a aplicat la nivelul întregului Guvern şi, dacă doriţi, în aceeaşi logică, a cumpătării. Cu siguranţă, demnitarii sunt cei care pot să ofere un astfel de exemplu şi, din această perspectivă, nu există intenţia şi nici susţinerea pentru ca Guvernul să treacă la o astfel de decizie. Ca atare, salariile demnitarilor, aşa cum sunt ei definiţi în sensul legii, rămân la nivelul anului acestuia”, a spus Cărbunaru.
Salarii mai mari pentru bugetarii de lux ai României. Toate salariile, inclusiv cele ale demnitarilor, cei care vor avea majorări și de mii de lei de la 1 ianuarie. Președintele României, Klaus Iohannis, are în acest moment un salariu de 24.960 de lei. Începând cu 1 ianuarie 2023, acesta va avea un venit majorat de 27.600 de lei.
Premierul României, Nicolae Ciucă, va câștiga 26.450 de lei de la 1 ianuarie, spre deosebire de acum, când are un venit de 23.920 de lei.
Salarii mai mari pentru miniştri
Miniștrii câștigă acum nu mai puțin de 21.840 de lei. De la 1 ianuarie 2023 însă, venitul lor va fi majorat la 24.150 de lei.
Nici Marcel Ciolacu nu are motive de nemulțumire. Președintele Camerei Deputaților are un venit de 23.920 de lei, care va crește la 26.450 de lei
Alina Gorghiu, președintele Senatului, are un venit egal cu al președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Și venitul ei va crește la 26.450 de lei.
Și Nicușor Dan este privilegiat. În acest moment, primarul general al Capitalei are un salariu de 20.800 de lei, care va crește însă de la 1 ianuarie 2023 la 23.000 de lei.
Primarii de municipii câștigă acum 15.600 de lei, venit ce va crește din ianuarie până la 17.250 de lei.
Primarii de orașe au un salariu puțin mai mic, de 12.480 de lei. De la 1 ianuarie 2023, aceștia vor primi 13.800 de lei.
Chiar și primarii comunelor vor avea un salariu de invidiat. Dacă acum câștigă 10.400 de lei, de la 1 ianuarie 2023 aceștia vor primi 11.500.
Salarii, creştere infimă pentru „amărâţi”
Ministerul Muncii a supus dezbaterii publice proiectul HG pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. De la 1 ianuarie, este propus un salariu de 3.000 de lei, reprezentând o creştere de 17,6 % , faţă de luna decembrie 2022. Impactul bugetar estimat pentru anul viitor este de 156,8 mii lei. Ministerul Muncii a pus în dezbatere publicăm proiectul HG pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
Actul normativ propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 3.000 lei lunar de la 1 ianuarie, ceea ce reprezintă o creştere de 17,6 % , faţă de luna decembrie 2022.
”În anul 2022 tariful orar este de 15,239 lei/oră pentru un program complet de lucru 167,333 ore pe lună, iar în anul 2023 tariful orar va fi de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună. Se estimează că majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată va avea efecte pozitive la nivel social prin stimularea ocupării şi prin creşterea puterii de cumpărare a salariaţilor”, transmite Ministerul Muncii.
Potrivit instituţiei, în România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată de 2.550 lei, un număr de circa 856.830 de salariaţi, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 16,27 % din numărul total de salariaţi activi – 5.265.252.
Salarii mai mari pentru 2 milioane de români
”De majorarea salariului de bază minim de 3.000 de lei vor beneficia un număr de 2.181.134 salariaţi. Totodată, majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creşterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor şi reducerii muncii la negru. Majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată are impact asupra creşterii consumului cu o influenţă şi asupra importului bunurilor de consum. Creşterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele în care există cerere de forţă de muncă datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariaţi (femei, tineri,etc.)”, mai arată Ministerul Muncii.