Domeniul IT în care angajații au salarii și de 10.000 de lei pe lună. Datele furnizate de una dintre cele mai cunoscute firme de recrutare arată că o anumită categorie de angajați încasează lunar salarii cuprinse între 7.000 și 10.000 de lei.
Harta salariilor în România în 2022. Domeniul unde se câştigă lejer aproape 2000 de euro pe lună
Pragurile salariale crescute, chiar şi pentru începători, au făcut ca IT-ul să fie prima opţiune de reconversie profesională a celor care vor o schimbare de carieră.
„Candidaţii din IT sunt cunoscuţi drept privilegiaţii pieţei de recrutare – îşi găsesc foarte uşor job, sunt bine plătiţi, iar avansul tehnologic rapid le permite să aibă permanent oportunităţi de creştere. Acest avans tehnologic, cât şi numărul insuficient de specialişti în IT le creează contextul de a fi extrem de selectivi atunci când vine vorba de angajare. Cu un deficit de aproximativ 25.000 de IT-işti, companiile sunt nu doar generoase în ofertele financiare pe care le fac, dar şi foarte deschise la a primi candidaţi care au trecut printr-o reconversie profesională către acest domeniu. Deşi aceştia pornesc de la un nivel de juniorat, angajatorii sunt dispuşi să investească mai departe în specializarea lor la locul de muncă”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs România.
IKEA face angajări. Oportunităţi de angajare pentru refugiaţii din Ucraina. Când încep recrutările
Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, distribuţia segmentelor salariale arată o alocare marginală pentru salariile sub 2.000 de lei (4%) şi chiar a celor cuprinse între 2.000 şi 3.000 de lei (12%). Cea mai mare parte a angajaţilor din IT, respectiv 32,6%, câştigă lunar între 4.000 şi 7.000 de lei, iar 21% între 7.000 şi 10.000 de lei. Salarii de peste 10.000 de lei încasează 16,2% dintre cei care şi-au introdus datele salariale în platformă şi 14,2% iau lunar între 3.000 şi 4.000 de lei.
„Din multe puncte de vedere, IT-ul este un domeniu atipic. Spre exemplu, vedem specialişti foarte căutaţi, care ajung să ocupe poziţii cheie în companie şi încasează salarii comparabile sau chiar mai mari decât ale unui director general. Este cazul arhitecţilor IT, spre exemplu, care pot câştiga şi 40.000 de lei pe lună. Pragurile sunt ridicate chiar şi pentru juniori, astfel încât salariile de intrare sunt de aproximativ 3.500-4.000 de lei pe lună. În ceea ce priveşte media salarială pentru programatori, aceasta este de 6.000 de lei”, explică Roxana Drăghici.
În acest moment, IT-ul este al şaptelea cel mai important angajator din piaţă, cu peste 4.000 de joburi scoase la bătaie numai în ultima lună. Este, totodată, şi domeniul în care angajatorii manifestă cea mai mare flexibilitate privind munca remote.
„Este un tip de flexibilitate pe care o vedem nu doar în România, ci şi în străinătate. De altfel, din ce în ce mai mulţi IT-işti români lucrează din ţară pentru angajatori de peste hotare, la fel cum şi companiile de la noi importă specialişti din alte ţări fără a le condiţiona angajarea de prezenţa fizică la birou”, detaliază Drăghici.
Tot în ultima lună, pe eJobs.ro au fost înregistrate 121.000 de aplicări pentru locurile de muncă din IT, cei mai activi fiind candidaţii cu vârste cuprinse între 25 şi 35 de ani, urmaţi de cei între 36 şi 45 de ani şi cei de peste 45 de ani. Este, de altfel, domeniul care atrage cele mai multe aplicări din partea candidaţilor cu senioritate în carieră.
Peste 33.000 locuri de muncă au fost oferite vineri la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi organizată de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), fiind selectaţi în vederea încadrării mai mult de 4.400 de absolvenţi.
Potrivit unui comunicat remis vineri AGERPRES, 1.758 agenţi economici au răspuns invitaţiei Serviciului Public de Ocupare, aceştia oferind locuri de muncă în sectoare precum comerţ cu amănuntul, restaurante şi alte activităţi de alimentaţie, depozitarea şi activităţi auxiliare pentru transport, comerţ cu ridicata, prelucrarea lemnului, lucrări speciale de construcţii etc.
Astfel, 19.396 persoane au participat la această acţiune, dintre care 9.531 absolvenţi de învăţământ. „Au fost selectaţi în vederea încadrării 4.439 absolvenţi, cei mai mulţi fiind din judeţele Iaşi (692), Timiş (507) şi Hunedoara (284). De asemenea, 208 absolvenţi, dintre care 25 cu studii superioare, au fost încadraţi pe loc, se menţionează în comunicat.
Conform sursei citate, principalele meserii în care au fost încadraţi absolvenţii fără studii superioare sunt: bucătar, croitor, lucrător comercial, vânzător, lucrător gestionar, manipulant mărfuri, agent securitate.
În ceea ce priveşte absolvenţii cu studii superioare, la acest eveniment au fost angajaţi ingineri în diferite ramuri de activitate, economişti, programatori etc.
La bursa locurilor de muncă au participat şi 106 persoane refugiate din Ucraina, 34 fiind selectate în vederea încadrării. Judeţele cu cele mai multe locuri de muncă oferite sunt Bucureşti (6.783), Galaţi (1.966) şi Braşov (1.849).
Prezent la evenimentul desfăşurat la Petroşani şi organizat de către AJOFM Hunedoara, preşedintele ANOFM, Florin Cotoşman, a subliniat importanţa Serviciului Public de Ocupare în integrarea pe piaţa muncii a şomerilor şi a măsurilor oferite pentru dezvoltarea mediului economic.
„Având în vedere caracterul monoindustrial al zonei, particularităţile economico-sociale cu care se confruntă regiunile carbonifere în tranziţie, organizarea evenimentului de către AJOFM Hunedoara reprezintă un răspuns la provocările cu care se confruntă mediul economic local. Această zonă are potenţial de creştere economică dovadă fiind numărul destul de mare al persoanelor care, astăzi, au fost selectate în vederea încadrării. De asemenea, sunt convins că prin măsurile oferite de instituţia noastră vor fi create noi locuri de muncă”, a declarat preşedintele ANOFM.