Salarii de 1000 de euro la angajare. Este criză uriaşă pe piaţa muncii

Noile generaţii de pe piaţa muncii cer salarii de 800-1.000 de euro la angajare, dar CV-urile lor sunt pline de greşeli gramaticale.
Filip Stan
31 mai 2022, 16:42
Salarii de 1000 de euro la angajare. Este criză uriaşă pe piaţa muncii

Parlamentarii au votat noi majorări de salarii pentru mai multe categorii de bugetari, potrivit unor amendamente depuse marți în Camera Deputaților. Pentru a intra în vigoare, cele două legi adoptate azi trebuie promulgate de președintele Klaus Iohannis. În privat, situaţia este la fel de fluentă, deoarece noile generaţii cer venituri uriaşe pentru a se angaja.

În urmă cu trei ani, înainte de declanșarea pandemiei, retailerii anunțau majorări la salariul minim brut al lucrătorilor comerciali din magazine. Noile salarii se ridicau la la 3.300 de lei brut. În același timp își actualiza și pachetele de beneficii pentru angajați. Acum, sumele s-au dublat!

Noi creşteri de salarii pentru bugetari, votate de Parlament. Românii care vor beneficia de majorări de până la 50%

„Am avut ocazia să primesc o teză scrisă în limbajul Messenger, nu este de râs. (…) Ca să ştii să scrii şi să vorbeşti corect limba română înseamnă că trebuie să mai şi citeşti.  „Mi-ar place“, „capabilităţi“ şi „cunoştiinţe“ sunt câteva dintre greşelile frecvent întâlnite de angajatori în CV-urile tinerilor care intră în câmpul muncii, iar cunoaşterea deficitară a limbii române este o provocare şi pentru profesorii universitari.

„Am propus la un moment dat să introducem în planul de învăţământ limba română. Din păcate, acordăm o atenţie din ce în ce mai redusă modului în care ne exprimăm. Am avut ocazia să primesc o teză scrisă în limbajul Messenger, nu este de râs. La final era formulat simpatic: ?Să dea Domnu? să iau examenul şi un smiley face?. Să reluăm problemele de gramatică la facultate e tardiv, la 18 – 20 de ani e greu să le spui studenţilor cum se vorbeşte şi cum se scrie, încercăm să îi corectăm diplomatic“, a spus conf. univ. dr. Ionela Costică, decanul Facultăţii de finanţe, asigurări, bănci şi burse de valori din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, în cadrul unui eveniment organizat săptămâna trecută la Banca Naţională.

Avantaje oferite de stat pentru angajatori sau angajati

In functie de specificul fiecarei societati, de domeniul in care activeaza si de respectarea sau nu a anumitor conditii, legislatia romaneasca prevede cateva beneficii care pot fi atat in avantajul angajatorilor cat si al angajatilor. Iata care sunt cele mai importante:

1. Deducerea personala

Un beneficiu acordat de catre stat persoanelor care sunt angajate cu contracte individuale de munca cu un venit brut sub 3.600 lei pe luna, a caror functie de baza este in cadrul angajatorului respectiv, este asa numita deducere personala.

Beneficiul deducerii se refera la faptul ca o parte din impozitul pe salariu pe care angajatorul oricum trebuia sa il plateasca statului, nu se va mai duce la stat, ci se va reflecta in salariul net al angajatului (salariul va creste).

Salarii majorate de la 1 iulie 2022. Ordonanţa a intrat pe circuit în Guvern

Cuantumul deducerii este diferit in functie de numarul persoanelor in intretinere (sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale caror venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 510 lei lunar) si de valoarea venitului brut al angajatului, astfel ca se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 1.950 lei inclusiv, astfel:

• pentru contribuabilii care nu au persoane in intretinere – 510 lei;

• pentru contribuabilii care au o persoana in intretinere – 670 lei;

• pentru contribuabilii care au doua persoane in intretinere – 830 lei;

• pentru contribuabilii care au trei persoane in intretinere – 990 lei;

• pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane in intretinere – 1.310 lei.

Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii cuprinse intre 1.951 lei si 3.600 lei inclusiv, deducerile personale sunt degresive fata de cele de mai sus.

In vederea beneficierii de deducere personala, angajatii vor trebui sa depuna la angajatorul la care detine functia de baza o declaratie pe proprie raspundere in care sa mentioneze acest lucru precum si datele cu privire la persoanele care sunt in intretinerea sa, daca este cazul.

2. Scutirea de impozit pentru programatori

Societatile care activeaza in domeniul IT si au ca obiect de activitate unul dintre codurile CAEN: 5821; 5829; 6201; 6202; 6209 precum si daca mai sunt respectate inca cateva conditii, pot aplica pentru salariati scutirea de impozit pe veniturile de natura salariala.

Conditiile care mai trebuie respectate cumulativ, pe langa cea mentionata mai sus sunt:

• posturile pe care sunt angajati corespund listei cuprinzand ocupatiile mentionate mai jos;

• postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat in organigrama angajatorului, cum ar fi: directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;

• detin o diploma de bacalaureat, sau un document de echivalare sau recunoastere a diplomei, eliberat prin structurile de specialitate ale Ministerului Educatiei Nationale, pentru cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene care urmeaza cursurile unei institutii de invatamant superior acreditate;

• detin o diploma acordata dupa finalizarea unei forme de invatamant superior de lunga durata sau detin o diploma acordata dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, si presteaza efectiv una dintre activitatile prevazute in anexa;

• angajatorul a realizat in anul precedent venituri care au o valoare de cel putin echivalentul in lei a 10.000 EUR (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de BNR, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit;

• angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice venituri din activitatea de creatie de programe pentru calculator.

3. Scutirea de impozit pentru persoanele cu handicap

Codul Fiscal prevede faptul ca persoanele cu handicap grav sau accentuat sunt scutite de la plata impozitului pe venit pentru veniturile din:

• activitati independente;

• drepturi de proprietate intelectuala;

• salarii si asimilate salariilor;

• pensii;

• activitati agricole, silvicultura si piscicultura.

Astfel ca, angajatorii care au angajati persoane cu handicap trebuie sa ia in calcul acest beneficiu si sa-l aplice ca atare.

4. Indemnizatia de insertie

Parintii care se afla in concediu pentru cresterea copilului de 2 ani sau 3 ani in cazul copilului cu handicap si care se intoarc la munca mai devreme cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani (copil cu handicap), vor beneficia de o indemnizatie de insertie, o suma de bani lunara din partea statului. Cuantumul stimulentului de insertie in anul 2018 este de 650 lei.

5. Angajarea somerilor si a absolventilor

Angajatorii care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi ai unor institutii de invatamant primesc lunar de la bugetul de stat, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent incadrat, o suma in cuantum de 2.250 lei.

Pe de alta parte, angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, someri in varsta de peste 45 de ani, someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, someri de lunga durata sau tineri NEET primesc lunar de la bugetul de stat, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma in cuantum de 2.250 lei, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.

In alta ordine de idei, angajatorii care incadreaza in munca someri care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplinesc conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de varsta, beneficiaza lunar, pe perioada angajarii, pana la data indeplinirii conditiilor respective, de o suma in cuantum de 2.250 lei.

6. Program partial – scutirea de la plata contributiilor la nivelul salariului minim

Pentru angajatii cu contracte individuale de munca cu timp partial ale caror venituri sunt sub salariul minim pe economie de 1.900 lei, angajatorii suporta diferenta de contributii sociale pana la nivelul salariului minim pe economie.

Exista insa si cateva exceptii de la regula de mai sus; angajatorii nu vor suporta diferenta de contributii sociale pana la nivelul salariului minim pe economie pentru angajatii care se afla in urmatoarele situatii:

• sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;

• sunt ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 ani;

• sunt persoane cu dizabilitati carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;

• au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi / statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita intr-unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;

• realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara.

Atentie! – Daca angajatii se afla intr-una dintre situatiile prezentate mai sus ca fiind o exceptie, acestia trebuie sa aduca angajatorului documente care sa justifice incadrarea in categorie.

DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Cum arată buletinul de vot la alegerile prezidențiale 2024, turul 1. Ce trebuie să cunoști înainte să votezi
Capital.ro
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Elevii care vor primi 1.100 de lei! Care sunt CONDIȚIILE pentru a primi banii
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se transferă minim 2.300 de lei pe cardurile românilor. Decizie la Guvern. Plăți finale pe 2 decembrie
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Alegeri prezidențiale în România: George Simion, favorit-surpriză în primul tur
MediaFlux
Rusia AMENINȚĂ România și statele NATO. RACHETA HIPERSONICĂ e doar începutul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili