Salarii de 20.000 de euro pe lună în România! Cu toate acestea, este nevoie ca cei care vor să obțină un astfel de loc de muncă să facă câteva cursuri de specializare.
În aceste momente, în țara noastră cele mai mari salarii sunt încasate de românii care lucrează cu inteligența artificială. Aceștia obțin lunar suma de peste 8.000 de euro.
Experții în recrutare spun că în ultimii ani tot mai mulți români s-au reprofilat și vor să lucreze în IT și asta datorită salariilor uriașe care se câștigă în acest domeniu.
”Inteligența artificială deja a început să scrie coduri singură, deci trebuie să ne reprofilam pe ce ține de inteligența artificială.
Cu timpul o să înlocuiască total anumite poziții în IT și atunci trebuie să se reinventeze alte roluri în IT.
Dă soluțiile foarte bune, 50 la sută din timp îl recuperăm, dar trebuie să existe specialiști care să îi dea ideile pe care să le implementeze”, a declarat Sorina Faier, specialist HR.
La ora actuală, în România cele mai mari salarii le câștigă cei care lucrează în IT. De exemplu, un Python Developer poate câştiga peste 4.000 de euro pe lună, iar salariul unui Senior Data Engineer depăşeşte 6.000 de euro pe lună.
”Salariile pot ajunge până la 7-8 mii de euro liniștit, mai ales că acum specialiștii IT nu au exclusivitate și bineînțeles că există specialiști IT care pot câștiga până la 20 de mii de euro lunar, dar astea sunt excepții, nu putem generaliza”, a mai transmis Sorina Faier, specialist HR, potrivit Antena 3 CNN.
Salariul mediu net în România a înregistrat o creștere semnificativă, de aproape 15%, în perioada septembrie anul trecut până în aceeași lună din acest an, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică. Cu toate acestea, discrepanțele salariale dintre diverse sectoare ale economiei românești sunt mai evidente ca niciodată.
Angajații din domeniul tehnologiei se află în frunte, bucurându-se de venituri considerabile, cu salarii depășind pragul de 10.000 de lei. Cu toate acestea, surprinzător, cei mai bine plătiți sunt cei implicați în extracția cărbunelui și prelucrarea țițeiului, cu un salariu mediu de peste 11.000 de lei. Locul doi este ocupat de specialiștii din domeniul IT, cu venituri care depășesc 10.000 de lei. În contrast, cei din industria hotelurilor și restaurantelor se confruntă cu salarii modeste, puțin peste 2.000 de lei. În domeniul transportului aerian, angajații iau mai mult de 8.800 de lei net. Pe de altă parte, cele mai mici salarii sunt în hoteluri și restaurante (2.500 de lei), fabricile de confecții sau mobilier (în jur de 3.000 de lei în mână). Sectoarele cu cea mai semnificativă creștere salarială în sectorul bugetar sunt învățământul, sănătatea și asistența socială, precum și administrația publică.