Salarii de până la 3.500 de euro pentru această categorie de persoane! Este vorba despre Norvegia, țara unde o asistentă medicală poate beneficia de acești bani fără să depună prea mult efort.
În această perioadă, Norvegia este la mare căutare în rândul străinilor și asta pentru că beneficiile pe care le oferă celor care activează pe piața muncii sunt variate.
Printre cele mai căutate locuri de muncă în Norvegia sunt cele din sectorul medical, unde salariul unei asistente este cuprins între 2.800 și 3.500 de euro lunar. Mai mult, condițiile de muncă bune sunt printre beneficiile pe care norvegienii le oferă celor care vor să ocupe un astfel de post.
„Noi oferte de muncă tentante pentru asistenți medicali italieni sosesc în aceste zile într-o avalanșă, pe care încercăm să le analizăm cu atenție și atenție. Norvegia deschide drumul către opțiuni interesante în viață”, a declarat Antonio De Palma, președintele național al sindicatului asistentelor medicale Nursing Up.
Mai mult, pe lângă salariul motivant pe care îl oferă sistemul medical din Norvegia, asistentele medicale trebuie să lucreze 37,5 ore pe săptămână. Totodată, chiria și facturile sunt asigurate. Autoritățile de la Oslo au anunțat că italienii care doresc să meargă în Norvegia, pentru a munci, au asigurat transport din Italia către Oslo, Bergen și Trondheim.
Un experiment realizat recent a scos la iveală care este salariul unui asistent medical din patru țări diferite.
Astfel, salariile din Germania, Franța, Belgia și România diferă foarte mult. În fruntea clasamentului, se află Germania, unde un asistent medical câștigă lunar 4.000 de euro, însă din păcate, la coada clasamentului se află România cu un salariu de aproximativ 1.100 de euro.
Un asistent medical din Germania în vârstă de 26 de ani, care a studiat medicina timp de trei ani și lucrează în prezent de patru ani, cu salariul brut și cu bonusurile pentru turele de noapte lunar câștigă suma de 4.046,29 euro ( 3257,43 euro fără bonusuri). Salariul pe care Lisa îl ia în mână ajunge la 2.669,14 euro, iar costurile de zi cu zi se ridică la 600 de euro pentru chirie și utilități.
În Franța, un asistent medical care a studiat medicina timp de trei ani și lucrează tot de trei ani în acest domeniu, câștigă un salariu net de 1963,44 de euro.
Salariul unui asistent din Belgia este puțin mai mare. De exemplu, Leilla Mokhtar a studiat medicina trei ani și jumătate pentru a deveni asistent medical A2 (există 2 tipuri de asistente medicale în Belgia) și după un an de experiență, primește un salariu net de 2.000 de euro, din care 400 de euro plătește chiria.
Nu la fel de norocoasă este Grațiela care a studiat medicina timp de patru ani și tot de atâția ani activează în domeniu ca asistent medical stomatologic. Lunar ea câștigă între 640 euro net și 1.100 euro brut, din care 300 de euro plătește pentru chirie.
În România, la începutul acestui an, salariul minim a crescut la 3.000 lei de la 1 ianuarie 2023, cu 200 de lei deductibili. Modificarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă o creştere de 17,6%, ceea ce în valoare absolută înseamnă 450 de lei, iar în valoare netă salariul este de 1.863 lei, majorarea fiind de 339 lei, iar creşterea pe net de 22,2%.
Astfel, pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună tariful orar va fi de 18,145 lei/oră.
Potrivit INS, în România lucrau, în 2020, 137.589 de asistenţi medicali cu pregătire medie, cu 18.000 mai mulţi față de anul 2015. Acestora li se adaugă alţi peste 16.784 asistenţi medicali cu studii superioare.