Radu Sorin Văcăreanu, rectorul Universităţea Tehnică de Construcţii Bucureşti (UTCB), a dat detalii despre cât câștigă un inginer cu câțiva ani de experiență, în condiţiile în care salariile în acest domeniu au crescut în ultimii ani.
„Salariile au crescut foarte mult după 2018, moment în care construcţiile au căpătat un statut special, apropiat de cel din IT. În momentul în care salariul de intrare pentru cineva cu o calificare redusă, fără diplomă, este de 3.000 de lei, este clar că pentru un inginer ieşit de pe băncile facultăţii salariul ajunge la 4.500 – 5.000 de lei net.
Salariul, în acest domeniu, depinde de proiecte. Atunci când începi să capeţi experienţă, ţi se dau proiecte pe mână. Valorile pentru proiectele mari pornesc de la câteva milioane de euro până la câteva zeci de milioane de euro. Persoanele care au proiecte mari pe mână au salarii de până la 8.000 de euro pe lună net, după câţiva ani de activitate”, a spus rectorul UTCB, potrivit ZF.
Ofertele vin atât din partea firmelor de construcţii româneşti foarte mari, cât şi a multinaţionalelor cu reprezentanţă în România.
Citeşte şi: Salarii majorate la Metrorex de la 1 august 2022. Creşte şi valoarea tichetelor de masă
Mai mult, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, promite să ia măsuri pentru a stimula tinerii să vină să lucreze în Educație. Cum va face acest lucru? Majorând salariile pentru profesorii debutanți. Astfel, aceștia ar urma să primească salariul mediu pe economie, încă din prima lună la catedră, susține oficialul.
Dacă măsura propusă de ministru va intra în vigoare, salariul net al unui profesor debutant va fi, deci, de 4.000 de lei.
Astfel, speră oficialii din vârful Ministerului, se va rezolva o parte din deficitul de personal care macină în acest moment sistemul nostru de învățământ, mai ales în zonele rurale.
„Deşi am susţinut şi susţin în continuare punctual obligaţia de plată a diferenţelor salariale, o anumită parte a fost plătită, alta a fost prorogată. (…) Susţin ca salarizarea profesorilor debutanţi să se facă la nivelul salariului mediu pe economie, apoi salariul să crească în funcţie de avansul în cariera didactică şi de calităţile demonstrate ale fiecărui cadru didactic, dar trebuie să începem de la un nivel motivant.
SALARII profesori Profesori pregătiţi vom putea avea doar în momentul în care vom reuşi să le dăm prestigiul profesiei de dascăl, în care vom reuşi să le redăm statutul social corelat cu importanţa despre care spunem cu toţii întotdeauna că o acordăm educaţiei la nivel declarativ”, a afirmat, miercuri, Cîmpeanu, după ce a participat la evenimentul „Starea Naţiunii: Nivelul literaţiei digitale în România”.
Citeşte şi: SALARII profesori: Ce sumă vor lua în mână încă din prima lună la catedră. Detalii despre TITULARIZARE 2022