Salarii gigant şi bonusuri uriaşe. Compania care devine raiul angajaţilor în 2024

Toyota Motor va acorda lucrătorilor din fabricile sale japoneze cea mai mare creştere salarială din ultimii 25 de ani.
Filip Stan
14 mart. 2024, 14:35
Salarii gigant şi bonusuri uriaşe. Compania care devine raiul angajaţilor în 2024

Toyota Motor a convenit miercuri să acorde lucrătorilor din fabricile sale japoneze cea mai mare creştere salarială din ultimii 25 de ani, sporind aşteptările că creşterile extraordinare ale salariilor vor oferi băncii centrale libertatea de a face o schimbare cheie de politică săptămâna viitoare, transmite Reuters.

Toyota, Panasonic, Nippon Steel şi Nissan s-au numărat printre unele dintre cele mai mari nume ale Japan Inc care au fost de acord să îndeplinească pe deplin cererile sindicatelor de creştere a salariilor în cadrul negocierilor anuale ale salariilor care s-au încheiat miercuri.

Discuţiile, o trăsătură definitorie a relaţiei de obicei de colaborare dintre conducerea japoneză şi forţa de muncă, sunt urmărite îndeaproape în acest an, deoarece creşterile salariale sunt aşteptate să ajute să elibereze calea băncii centrale pentru a pune capăt politicii sale de ani de zile de rate negative ale dobânzilor încă de săptămâna viitoare.

Toyota, cel mai mare producător de automobile din lume, a declarat că este de acord cu cerinţele de creştere a salariilor lunare cu până la 28.440 de yeni (193 de dolari) şi plăţi de bonusuri record.

Salarii mai mari cu 14%. Schimbări importante după acordarea celui de-al 13-lea salariu

Conform practicii anterioare, compania nu a furnizat o cifră procentuală pentru creşterea salariului. ”Observăm un impuls puternic pentru creşterea salariilor. Este important ca impulsul puternic de creştere a salariilor să se răspândească la firmele mici şi mijlocii”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al guvernului japonez şi secretarul şef al cabinetului, Yoshimasa Hayashi.

Prim-ministrul Fumio Kishida a făcut ca încheierea anilor de creştere slabă a salariilor să fie o prioritate de vârf, pentru a stimula cheltuielile slabe ale consumatorilor.

Salarii mai mici în Japonia în comparaţie cu bogaţii din OCDE

Creşterile salariale din Japonia s-au menţinut cu mult în urma mediei grupului OCDE de ţări bogate. De asemenea, Banca Japoniei urmăreşte cu atenţie rezultatele ca un punct de date cheie pentru a decide când să pună capăt dobânzilor negative, în vigoare din 2016.

Banca, care a menţinut stimulente masive şi dobânzi ultra-scăzute de ani de zile, mai mult decât alte ţări dezvoltate, în încercarea de a reanima o economie muribundă, urmează să organizeze următoarea sa întâlnire de stabilire a politicilor monetare în perioada 18-19 martie.

”Rezultatul negocierilor salariale anuale din acest an este esenţial” pentru a decide momentul renunţării la stimulentele masive, a declarat guvernatorul Kazuo Ueda miercuri, în parlament.

Lucrătorii de la marile firme au cerut creşteri anuale ale salariilor de 5,85%, potrivit celui mai mare grup sindical din Japonia, Rengo, care, dacă s-ar ajunge la un acord, ar depăşi nivelul de 5% pentru prima dată în 31 de ani.

Hisashi Yamada, economist senior la Institutul de Cercetare al Japoniei şi expert în probleme de muncă, a estimat creşteri generale de la 4,2% la 4,3%, pe baza răspunsurilor ”destul de puternice” de până acum şi, posibil, mai mult de 5% pentru firmele de top.

El a atribuit creşterile tendinţei de creştere a salariilor la nivel global, penuriei de forţă de muncă internă şi inflaţiei.

”Totuşi, sustenabilitatea unor astfel de creşteri salariale puternice şi dacă tendinţa de creştere a salariilor se va răspândi la companiile mici şi mijlocii în viitor este incertă”, a spus Yamada.

Salarii 2024. Creşteri frumoase pentru bugetari în an electoral. Cu cât s-au mărit lefurile angajaţilor la stat din ianuarie

Într-un alt semn pozitiv, Asociaţia Japoneză a Muncitorilor din Metale, Maşini şi Producţie (JAM), un sindicat care reprezintă lucrătorii de la micii producători, a declarat că creşterile salariale asigurate pentru membrii săi au depăşit aşteptările şi a avut loc o schimbare în mentalitatea lucrătorilor.

”Japonezii încep în sfârşit să realizeze că diferenţa dintre salarii în interiorul şi în afara ţării se măreşte semnificativ”, a declarat preşedintele JAM Katahiro Yasukochi reporterilor.

Firmele mai mici angajează şapte din 10 lucrători în Japonia, dar au avut dificultăţi să ofere creşteri semnificative ale salariilor, deoarece au mai puţine pârghii pentru a transfera costurile clienţilor.

Akihiro Kaneko, preşedintele Consiliului Japonez al Sindicatelor Metalurgiştilor, a confirmat opinia lui Yasukochi, spunând că speră că rezultatele din acest an ar putea duce la un ciclu virtuos de salarii mai mari şi inflaţie.

Companiile de top, cum ar fi Toyota, sunt supuse presiunii din partea guvernului pentru a facilita creşterea salariilor, astfel încât salariile reale, care sunt ajustate pentru inflaţie, să poată inversa o serie de scăderi consecutive de 22 de luni.

”Sperăm că rezultatele noastre s-ar putea răspândi la toţi furnizorii noştri”, a declarat reporterilor responsabilul şef de resurse umane al Toyota, Takanori Azuma.

DailyBusiness
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
Spynews
Horoscop sâmbătă, 29 martie 2025: Scorpionii au parte de relaxare și liniște
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cât costă astăzi revizia, ulei și filtre, la o Dacia Duster. Prețul a crescut în 2025
Capital.ro
Marele actor pe care România l-a pierdut. Românii l-au uitat complet: Îți lipsea. Ți-era dor
Playtech.ro
Mărturia unui român care a trăit clipe terifiante în timpul cutremurului din Bangkok: Clădirea se înclina la 45 de grade și am fugit...
DailyBusiness
Secretul neștiut când faci curățenie. Cum poți transforma baia cu pasta de dinți!
Adevarul
Cine l-a salvat pe Emil Hurezeanu de la remaniere. Culisele discuțiilor purtate în coaliție
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
La ce să ne așteptăm de la eclipsa de soare de astăzi, 29 martie. Cum ne influentează pentru următoarea perioadă din viață
Spynews
Bilanțul tragic al cutremurului de 7,7 din Asia. Cel puțin 1.000 de persoane au murit și alte mii au fost rănite 
Evz.ro
Cel mai ieftin bloc din România. Se vinde la un preț bizar
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Kira Hagi i-a dat vestea cea mare lui Gică Hagi
kanald.ro
Peste 1.000 de morți și 2.300 de răniți în urma cutremurului devastator din Myanmar. Salvatorii sapă și în aceste momente după supraviețuitori
Cancan.ro
Descoperire ȘOCANTĂ într-o parcare din București! Om de afaceri, găsit MORT în mașină
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în televiziune. A murit marele prezentator TV. A fost un actor uimitor. A primit medalia de onoare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
stirilekanald.ro
"Ceasul rău l-a dus acolo" Constantin a fost găsit fără suflare în Iași, la trei luni de la dispariție. Bărbatul a fost văzut ultima oară plecând de la biserică
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Putin și Trump au hotărât totul! Rusia a mai pus ochii pe o regiune
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Veste bună pentru pensionarii cu venituri mici: vin banii!