Salarii gigant şi bonusuri uriaşe. Compania care devine raiul angajaţilor în 2024

Toyota Motor va acorda lucrătorilor din fabricile sale japoneze cea mai mare creştere salarială din ultimii 25 de ani.
Filip Stan
14 mart. 2024, 14:35
Salarii gigant şi bonusuri uriaşe. Compania care devine raiul angajaţilor în 2024

Toyota Motor a convenit miercuri să acorde lucrătorilor din fabricile sale japoneze cea mai mare creştere salarială din ultimii 25 de ani, sporind aşteptările că creşterile extraordinare ale salariilor vor oferi băncii centrale libertatea de a face o schimbare cheie de politică săptămâna viitoare, transmite Reuters.

Toyota, Panasonic, Nippon Steel şi Nissan s-au numărat printre unele dintre cele mai mari nume ale Japan Inc care au fost de acord să îndeplinească pe deplin cererile sindicatelor de creştere a salariilor în cadrul negocierilor anuale ale salariilor care s-au încheiat miercuri.

Discuţiile, o trăsătură definitorie a relaţiei de obicei de colaborare dintre conducerea japoneză şi forţa de muncă, sunt urmărite îndeaproape în acest an, deoarece creşterile salariale sunt aşteptate să ajute să elibereze calea băncii centrale pentru a pune capăt politicii sale de ani de zile de rate negative ale dobânzilor încă de săptămâna viitoare.

Toyota, cel mai mare producător de automobile din lume, a declarat că este de acord cu cerinţele de creştere a salariilor lunare cu până la 28.440 de yeni (193 de dolari) şi plăţi de bonusuri record.

Salarii mai mari cu 14%. Schimbări importante după acordarea celui de-al 13-lea salariu

Conform practicii anterioare, compania nu a furnizat o cifră procentuală pentru creşterea salariului. ”Observăm un impuls puternic pentru creşterea salariilor. Este important ca impulsul puternic de creştere a salariilor să se răspândească la firmele mici şi mijlocii”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al guvernului japonez şi secretarul şef al cabinetului, Yoshimasa Hayashi.

Prim-ministrul Fumio Kishida a făcut ca încheierea anilor de creştere slabă a salariilor să fie o prioritate de vârf, pentru a stimula cheltuielile slabe ale consumatorilor.

Salarii mai mici în Japonia în comparaţie cu bogaţii din OCDE

Creşterile salariale din Japonia s-au menţinut cu mult în urma mediei grupului OCDE de ţări bogate. De asemenea, Banca Japoniei urmăreşte cu atenţie rezultatele ca un punct de date cheie pentru a decide când să pună capăt dobânzilor negative, în vigoare din 2016.

Banca, care a menţinut stimulente masive şi dobânzi ultra-scăzute de ani de zile, mai mult decât alte ţări dezvoltate, în încercarea de a reanima o economie muribundă, urmează să organizeze următoarea sa întâlnire de stabilire a politicilor monetare în perioada 18-19 martie.

”Rezultatul negocierilor salariale anuale din acest an este esenţial” pentru a decide momentul renunţării la stimulentele masive, a declarat guvernatorul Kazuo Ueda miercuri, în parlament.

Lucrătorii de la marile firme au cerut creşteri anuale ale salariilor de 5,85%, potrivit celui mai mare grup sindical din Japonia, Rengo, care, dacă s-ar ajunge la un acord, ar depăşi nivelul de 5% pentru prima dată în 31 de ani.

Hisashi Yamada, economist senior la Institutul de Cercetare al Japoniei şi expert în probleme de muncă, a estimat creşteri generale de la 4,2% la 4,3%, pe baza răspunsurilor ”destul de puternice” de până acum şi, posibil, mai mult de 5% pentru firmele de top.

El a atribuit creşterile tendinţei de creştere a salariilor la nivel global, penuriei de forţă de muncă internă şi inflaţiei.

”Totuşi, sustenabilitatea unor astfel de creşteri salariale puternice şi dacă tendinţa de creştere a salariilor se va răspândi la companiile mici şi mijlocii în viitor este incertă”, a spus Yamada.

Salarii 2024. Creşteri frumoase pentru bugetari în an electoral. Cu cât s-au mărit lefurile angajaţilor la stat din ianuarie

Într-un alt semn pozitiv, Asociaţia Japoneză a Muncitorilor din Metale, Maşini şi Producţie (JAM), un sindicat care reprezintă lucrătorii de la micii producători, a declarat că creşterile salariale asigurate pentru membrii săi au depăşit aşteptările şi a avut loc o schimbare în mentalitatea lucrătorilor.

”Japonezii încep în sfârşit să realizeze că diferenţa dintre salarii în interiorul şi în afara ţării se măreşte semnificativ”, a declarat preşedintele JAM Katahiro Yasukochi reporterilor.

Firmele mai mici angajează şapte din 10 lucrători în Japonia, dar au avut dificultăţi să ofere creşteri semnificative ale salariilor, deoarece au mai puţine pârghii pentru a transfera costurile clienţilor.

Akihiro Kaneko, preşedintele Consiliului Japonez al Sindicatelor Metalurgiştilor, a confirmat opinia lui Yasukochi, spunând că speră că rezultatele din acest an ar putea duce la un ciclu virtuos de salarii mai mari şi inflaţie.

Companiile de top, cum ar fi Toyota, sunt supuse presiunii din partea guvernului pentru a facilita creşterea salariilor, astfel încât salariile reale, care sunt ajustate pentru inflaţie, să poată inversa o serie de scăderi consecutive de 22 de luni.

”Sperăm că rezultatele noastre s-ar putea răspândi la toţi furnizorii noştri”, a declarat reporterilor responsabilul şef de resurse umane al Toyota, Takanori Azuma.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Wizz Air, lovitură pentru concurență. A introdus rute noi către șase destinații de vacanță aflate în topul preferințelor românilor. Biletele costă mai puțin decât o masă la restaurant
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Un fenomen rar în România: Inversiunea termică. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Elena Lasconi acuză guvernul că neglijează persoanele vulnerabile
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!