Salarii în România: „Imediat după facultate, un junior în IT poate câștiga și 2.000 de euro pe lună, în timp ce profesorul lui primește doar 600 de euro”

Situație bizară în România, în domeniul IT, care s-a dezvoltat puternic în ultimii ani. Florin Drăgan, rector al Universității Politehica din Timișoara, a vorbit despre acest fenomen, ce conține o mulțime de anomalii salariale. 
Filip Stan
02 iun. 2022, 10:17
Salarii în România: „Imediat după facultate, un junior în IT poate câștiga și 2.000 de euro pe lună, în timp ce profesorul lui primește doar 600 de euro

Din ce în ce mai mulți români intră în domeniul IT. Unii fac un pas firesc, după absolvirea facultății, alții se dezvoltă fără studii academice, în timp ce un segment al românilor urmează cursuri intense de reprofesionalizare.

Oportunitățile de dezvoltare, posibilitatea lucrului de la distanță, locurile de muncă disponibile, din ce în ce mai multe și salariile foarte mari atrag românii ca un magnet pentru a urma o carieră în domeniul IT. Unii aleg să urmeze studii academice, iar profesorii universitari atrag atenția asupra dezechilibrelor salariale.

Dacă în domeniul privat un anngajat junior – entry-level ajunge să încaseze de la 800-1.000 de euro net, până la 2.000 de euro, un cadru didactic de la o facutate de informatică/cibernetică nu poate fi mai mare 600-800 de euro. În plus, pentru cadrul universitar, suma maximă pe care o poate încasa cu maximul de vechime poate ajunge la doar 2.000 de euro net.

 

Un profesor universitar din IT trage semnalul de alarmă

 

În acest context, cadrele universitare se întreabă când de rentabil mai este să rămână în mediul academic, în loc să schimbe jobul cu unul de la privat.

„Putem să creştem numărul de IT-işti cu investiţii în educaţie, în resursa umană care face educaţie. Dacă vrei să ai IT-işti, trebuie să investeşti puţin în ceea ce înseamnă nişte burse pentru doctorat.

Un asistent universitar în IT câştigă undeva la 600 de euro fără să fie implicat în programe de cercetare. La ora actuală sunt absolvenţi în IT care îşi termină licenţa şi pot să câştige vreo 2.000 de euro”, a declarat Florin Drăgan în cadrul emisiunii de business ZF Live.

În 2022, sistemul universitar din România înregistrează cel mai mic grad de ocupare a posturilor didactice titulare din ultimii ani. Forța de muncă activă a preferat să se îndrepte către companii private din IT, inginerie și automotive.

 

Programatorii (IT) resimt cel mai puțin criza economică

 

Jobul de programator este cel mai popular în zona IT. Juniorii câștigă, în medie, 4.000 de lei lunar, în timp ce pentru seniori, veniturile nete sar de 12.000 lei pe lună, pentru un post de execuție. Pentru șefii de departamente, salariile lunare trec de 16.000 lei net pe lună.

Angajații de pe funcțiile de execuție, din IT, pot câștiga până la 16.000 lei net pe lună, adică peste 3.200 de euro net, în condițiile în care salariul mediu net în România este de 3.937 lei, adică 795 de euro.

În acest an, salariile din IT vor avea o creștere medie de 10%. Astfel, va fi acoperită o bună parte a inflației, de 13,8% în aprilie 2022.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce trebuie să faci cu tulpinile trandafirilor iarna ca să ai cea mai frumoasă grădină în primăvară. Va fi o explozie de flori și toți vecinii te vor invidia. Secretele florarilor olandezi
Capital.ro
Amendă între 600-1.000 de lei. Românii au interzis. Se aplică de duminică, 24 Noiembrie
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni