Salarii în România: „Imediat după facultate, un junior în IT poate câștiga și 2.000 de euro pe lună, în timp ce profesorul lui primește doar 600 de euro”

Situație bizară în România, în domeniul IT, care s-a dezvoltat puternic în ultimii ani. Florin Drăgan, rector al Universității Politehica din Timișoara, a vorbit despre acest fenomen, ce conține o mulțime de anomalii salariale. 
Filip Stan
02 iun. 2022, 10:17
Salarii în România: „Imediat după facultate, un junior în IT poate câștiga și 2.000 de euro pe lună, în timp ce profesorul lui primește doar 600 de euro

Din ce în ce mai mulți români intră în domeniul IT. Unii fac un pas firesc, după absolvirea facultății, alții se dezvoltă fără studii academice, în timp ce un segment al românilor urmează cursuri intense de reprofesionalizare.

Oportunitățile de dezvoltare, posibilitatea lucrului de la distanță, locurile de muncă disponibile, din ce în ce mai multe și salariile foarte mari atrag românii ca un magnet pentru a urma o carieră în domeniul IT. Unii aleg să urmeze studii academice, iar profesorii universitari atrag atenția asupra dezechilibrelor salariale.

Dacă în domeniul privat un anngajat junior – entry-level ajunge să încaseze de la 800-1.000 de euro net, până la 2.000 de euro, un cadru didactic de la o facutate de informatică/cibernetică nu poate fi mai mare 600-800 de euro. În plus, pentru cadrul universitar, suma maximă pe care o poate încasa cu maximul de vechime poate ajunge la doar 2.000 de euro net.

 

Un profesor universitar din IT trage semnalul de alarmă

 

În acest context, cadrele universitare se întreabă când de rentabil mai este să rămână în mediul academic, în loc să schimbe jobul cu unul de la privat.

„Putem să creştem numărul de IT-işti cu investiţii în educaţie, în resursa umană care face educaţie. Dacă vrei să ai IT-işti, trebuie să investeşti puţin în ceea ce înseamnă nişte burse pentru doctorat.

Un asistent universitar în IT câştigă undeva la 600 de euro fără să fie implicat în programe de cercetare. La ora actuală sunt absolvenţi în IT care îşi termină licenţa şi pot să câştige vreo 2.000 de euro”, a declarat Florin Drăgan în cadrul emisiunii de business ZF Live.

În 2022, sistemul universitar din România înregistrează cel mai mic grad de ocupare a posturilor didactice titulare din ultimii ani. Forța de muncă activă a preferat să se îndrepte către companii private din IT, inginerie și automotive.

 

Programatorii (IT) resimt cel mai puțin criza economică

 

Jobul de programator este cel mai popular în zona IT. Juniorii câștigă, în medie, 4.000 de lei lunar, în timp ce pentru seniori, veniturile nete sar de 12.000 lei pe lună, pentru un post de execuție. Pentru șefii de departamente, salariile lunare trec de 16.000 lei net pe lună.

Angajații de pe funcțiile de execuție, din IT, pot câștiga până la 16.000 lei net pe lună, adică peste 3.200 de euro net, în condițiile în care salariul mediu net în România este de 3.937 lei, adică 795 de euro.

În acest an, salariile din IT vor avea o creștere medie de 10%. Astfel, va fi acoperită o bună parte a inflației, de 13,8% în aprilie 2022.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Avertisment pentru toți cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul. E obligatoriu
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
S-a împlinit visul de decenii al românilor. O șansă unică pentru actuala generație
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Avion al Azerbaijan Airlines, căzut de Crăciun, suspectat de probleme legate de apărarea antiaeriană
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?