Salarii în România: „Imediat după facultate, un junior în IT poate câștiga și 2.000 de euro pe lună, în timp ce profesorul lui primește doar 600 de euro”

Situație bizară în România, în domeniul IT, care s-a dezvoltat puternic în ultimii ani. Florin Drăgan, rector al Universității Politehica din Timișoara, a vorbit despre acest fenomen, ce conține o mulțime de anomalii salariale. 
Filip Stan
02 iun. 2022, 10:17
Salarii în România: „Imediat după facultate, un junior în IT poate câștiga și 2.000 de euro pe lună, în timp ce profesorul lui primește doar 600 de euro

Din ce în ce mai mulți români intră în domeniul IT. Unii fac un pas firesc, după absolvirea facultății, alții se dezvoltă fără studii academice, în timp ce un segment al românilor urmează cursuri intense de reprofesionalizare.

Oportunitățile de dezvoltare, posibilitatea lucrului de la distanță, locurile de muncă disponibile, din ce în ce mai multe și salariile foarte mari atrag românii ca un magnet pentru a urma o carieră în domeniul IT. Unii aleg să urmeze studii academice, iar profesorii universitari atrag atenția asupra dezechilibrelor salariale.

Dacă în domeniul privat un anngajat junior – entry-level ajunge să încaseze de la 800-1.000 de euro net, până la 2.000 de euro, un cadru didactic de la o facutate de informatică/cibernetică nu poate fi mai mare 600-800 de euro. În plus, pentru cadrul universitar, suma maximă pe care o poate încasa cu maximul de vechime poate ajunge la doar 2.000 de euro net.

 

Un profesor universitar din IT trage semnalul de alarmă

 

În acest context, cadrele universitare se întreabă când de rentabil mai este să rămână în mediul academic, în loc să schimbe jobul cu unul de la privat.

„Putem să creştem numărul de IT-işti cu investiţii în educaţie, în resursa umană care face educaţie. Dacă vrei să ai IT-işti, trebuie să investeşti puţin în ceea ce înseamnă nişte burse pentru doctorat.

Un asistent universitar în IT câştigă undeva la 600 de euro fără să fie implicat în programe de cercetare. La ora actuală sunt absolvenţi în IT care îşi termină licenţa şi pot să câştige vreo 2.000 de euro”, a declarat Florin Drăgan în cadrul emisiunii de business ZF Live.

În 2022, sistemul universitar din România înregistrează cel mai mic grad de ocupare a posturilor didactice titulare din ultimii ani. Forța de muncă activă a preferat să se îndrepte către companii private din IT, inginerie și automotive.

 

Programatorii (IT) resimt cel mai puțin criza economică

 

Jobul de programator este cel mai popular în zona IT. Juniorii câștigă, în medie, 4.000 de lei lunar, în timp ce pentru seniori, veniturile nete sar de 12.000 lei pe lună, pentru un post de execuție. Pentru șefii de departamente, salariile lunare trec de 16.000 lei net pe lună.

Angajații de pe funcțiile de execuție, din IT, pot câștiga până la 16.000 lei net pe lună, adică peste 3.200 de euro net, în condițiile în care salariul mediu net în România este de 3.937 lei, adică 795 de euro.

În acest an, salariile din IT vor avea o creștere medie de 10%. Astfel, va fi acoperită o bună parte a inflației, de 13,8% în aprilie 2022.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Singurele zodii care renasc din propria cenușă până la finalul lui aprilie. Primesc cel mai mare ajutor de la Divinitate
Capital.ro
Premieră pentru șoferi. Apare un nou permis de conducere. Ce se întâmplă cu permisul fizic
Playtech.ro
Imagini rare cu fiul Ioanei Băsescu. Talentul impresionant pe care îl are Radu, nepotul fostului preşedinte, la doar 10 ani
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Mariana Moculescu, în pragul evacuării. Fostul soţ, Horia Moculescu, a sfătuit-o să-şi găsească serviciu: „Nu pot da mai mult decât pot”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Crește vârsta de pensionare pentru acești români. E ordin de la UE 
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cine este jandarmul de 34 de ani care s-a împușcat în cap la locul de muncă. Colegii săi sunt în stare de șoc
Cancan.ro
IREAL ce a putut să găsească Piedone la celebrul restaurant Carul cu flori din Craiova: 'Carul cu cancer e aici!' 😱
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă auto pentru românii cu mașini vechi. Guvernul dă ordin Primăriilor: Discutăm de 7-10 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Ambasada SUA avertizează România. Trebuie să dăm bani pentru a avea pace
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alla Pugaciova a lansat cântece împotriva războiului dus de Rusia (AUDIO)