Salarii iunie 2024: Lista completă a bugetarilor care primesc lefuri mărite de la 1 iunie

Mai multe categorii de bugetari români trebuie să primească salarii majorate din iunie 2024, conform calendarului stabilit la începutul anului.
Filip Stan
04 iun. 2024, 10:51
Salarii iunie 2024: Lista completă a bugetarilor care primesc lefuri mărite de la 1 iunie
Prime de 20.000 de lei pentru angajaţi la stat. Cu cât au crescut salariile

Salarii iunie 2024: Bugetarii ar trebui să primească luna aceasta creşterile salariale promise de Guvern. Multe dintre majorări reprezintă a doua tranşă din creşterile care nu au putut fi date la începutul anului.

O parte din angajații din sistemul bugetar au profitat din plin că e campanie electorală și au protestat în stradă! Au cerut lefuri mai mari, iar guvernul nu a avut de ales, așa că a votat majorări. Nu pe cât de mari au cerut angajații de la stat, care ar fi vrut indexări de 25%, ci numai de 10% și asta în două tranșe.

Sondaj INSCOP – Aproape 70% dintre români se aşteaptă ca preţurile să crească în următoarele trei luni

Lista completă a categoriilor de bugetari pentru care lefurile se majorează de la 1 iunie este următoarea:

Categoriile de bugetari care trebuie să primească salarii majorate

– Profesori: 8%

– Doctori + personal medical auxiliar: 10%

– Administrație: 5%

– ONRC şi Registrul Comerţului: 5%

– Funcţionari publici din unele localităţi: 5%, pe listă sunt și angajații dinomeniile cultură, diplomaţie din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi oficiile Registrului comerţului de pe lângă tribunale.

Alegeri europarlamentare 2024: pentru ce salarii şi beneficii se luptă candidaţii. Doar diurna este de 350 de euro

Salarii iunie 2024: Sindicaliștii au acuzat că sunt hărțuiți

„Hărţuirea şi ameninţarea angajaţilor care protestează legitim, de la nivelul celei mai înalte pozitii executive din stat, este un gest inacceptabil. Declaraţia premierului din şedinţa de Guvern de săptămâna trecută este de neacceptat nu doar prin faptul că este profund nedemocratică şi cu reflexe de mentalitate medievală, dar constituie un exemplu nociv şi un cec în alb pentru toţi angajatorii abuzivi, din sistemul public sau privat. Din păcate, România nu duce deloc lipsă de patroni abuzivi, care în locul negocierii şi dialogului, adoptă tactici de discriminare, ameninţare şi hartuire. Deficitul major de forţă de muncă este datorat şi acestui tip de atitudine «patronală», fals managerială, pe lângă salarizarea de mizerie din România. Ne putem imagina că angajaţii din aparatul de stat care protestează pentru drepturile lor nu sunt cei implantaţi politic (aceştia în general nici nu sunt membri de sindicat). Sunt angajaţii competenţi şi experimentaţi, experţii care duc în spate greul activităţii, cei care suportă capriciile diverşilor şefi politici, cei care s-au săturat de inechităţi şi tratament discriminatoriu, de amatorismul prin care Guvernul reglementează politicile publice, şi cei care suportă, in plus, stigma unei imagini distorsionate a angajatului din funcţia publică, creată şi propagată, iată!, de propriii angajatori – înalţii oficiali ai statului”, susţine Confederaţia Cartel Alfa.

Toate acestea vin în contextul în care cheltuielile au crescut, în primele patru luni ale lui 2024, cu peste 29%, faţă de aceeași perioadă a anului trecut.

Cheltuielile de personal au însumat peste 50 de miliarde de lei, în creștere cu aproape 21% faţă de 2023.

Guvernul taie sporurile nemeritate! Ce angajaţi vor primi salarii cu 50% mai mici. Premierul Ciolacu a anunţat şi concedieri

Guvernul intenționează să reducă sporurile și să diminueze veniturile angajaților din sectorul public care nu atrag fonduri europene. În consecință, anumite categorii de funcționari ar putea pierde până la 50% din salarii. Cine nu a adus bani europeni sau are proiecte blocate riscă să piardă aceste sporuri care sunt încasate inclusiv de primari.

Ministerul Finanţelor trebuie să îi prezinte premierului lista „privilegiaţilor” şi acesta va decide care venituri vor fi tăiate.

Sporul care a fost acordat în luna martie 2024 reprezintă pentru unii aleşi locali o majorare a salariului cu 50%.

Adio salarii umflate cu sporuri. Cine sunt bugetarii care vor avea venituri mai mici de anul viitor

Ministerul Finanțelor trebuie să prezinte premierului o listă cu persoanele care beneficiază de privilegii, iar acesta va decide cine va pierde anumite sume de bani.

Sporul acordat în luna martie a dus la o creștere salarială de 50% pentru unii aleși locali.

Acest lucru înseamnă că primarul Capitalei primește un supliment de 6000 de lei la salariu, în timp ce un primar de comună beneficiază de aproximativ 3000 de lei în plus.

Cine beneficiază de bani europeni
Toți europenii și mulți oameni din alte părți ale lumii beneficiază direct sau indirect de bugetul UE. Acesta ajută milioane de studenți, mii de cercetători și multe orașe, regiuni și organizații non-profit.

Toți cetățenii UE pot solicita finanțare din partea UE. În funcție de natura activității sau a proiectului dumneavoastră, puteți avea acces la diverse programe de finanțare ale UE.

Iată cele mai frecvente profiluri de beneficiari care solicită finanțare din partea UE:

  • tinerii
    cercetătorii
    agricultorii
    întreprinderile
    organismele publice (orașele și regiunile)

Premierul Marcel Ciolacu ţine să sublinieze că nu a ”ameninţat pe nimeni” atunci când a făcut declaraţiile referitoare la nemulţumirile angajaţilor din aparatul guvernamental. ”Acest lucru se întâmplă pentru că suntem în an electoral. Eu nu răspund la şantaj”, afirmă Ciolacu.

Distribuie pe Facebook  Distribuie pe Twitter  Distribuie pe Email
”Fiecare om are dreptul să facă… am auzit şi eu acuma că am ameninţat. Nu am ameninţat pe nimeni. Cred că sunt un om de bună credinţă şi ţin la acest lucru. Au fost vrei doi ani de guvernare de dreapta, până să intre Partidul Social Democrat la guvernare, dom-le, nu s-a dat nicio mărire de pensii, nu s-a respectat legea, cu indicele de inflaţie. Nu s-a mărit salariul minim, o sigură dată cred că s-a mărit vreo 40 de lei. S-au făcut împrumuturi. (…) Statul român nu mai face împrumuturi să susţină consumul, e pentru prima oară în istorie în România (…) Am înţeles de la angajaţii din Guvern că nu e suficient cât a propus Guvernul cinci cu cinci (procente, majorări salariale – n.r.) şi au făcut grevă. Eu atât pot, Guvernul României atât… ca să fie sustenabil, nu poate mai mult. Eu lucrez foarte bine la Guvern. Am zis: dom-le, dacă nu vă convine – ca şi dvs., dacă nu vă mai convine, staţi la televiziune, vreţi să vă mutaţi la altă televiziune ,spuneţi: dacă nu-mi măreşti salariul plec – am zis: dom-le, dacă e aşa de rău la Guvernul României, daţi-vă demisia! Eu nu am ameninţat pe nimeni, eu am zis: dom-le, eu atât pot! Eu nu-mi bat joc de România, eu nu arunc România într-un haos!”, a afirmat Marcel Ciolacu, la România TV, joi seară.

Premierul Ciolacu anunță creșterea salariilor pentru bugetari în două tranşe: „Se vor da oameni afară şi vom majora din economii!”

El a subliniat că ”echilibrul macroeconomic este unul foarte fragil”.  ”Hai să fim corecţi: acest lucru se întâmplă pentru că suntem în an electoral. Eu nu răspund la şantaj. Să nu mă voteze, dom-le! Eu atât pot! Eu nu pot să mai mă uit în ochii oamenilor de afaceri dacă eu fac un pas înapoi la fiecare şantaj, indiferent de aparatul propriu din Guvernul României”, a adăugat Ciolacu.

El a susţinut că, din punctul său de vedere, salariul pe care îl primesc angajaţii de la Guvern ”e un salariu bun pentru România”.

Premierul Marcel Ciolacu a criticat, recent, protestul angajaţilor din aparatul de lucru al Guvernului, el arătând că ”sunt angajaţi care protestează susţinând că muncesc prea mult pentru 1.000 şi ceva de euro pe lună”. ”Cred că atât la Guvern, cât şi la Parlament, putem găsi soluţii pentru structuri de personal mai suple. Din economiile făcute pot fi mărite apoi salariile celor care merită”, le-a transmis şeful Executivului. El a cerut ministerelor restante să finalizeze reorganizarea până pe 30 iunie, ca să reducă numărul bugetarilor, cum s-a întâmplat în fiecare lună din acest an.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
De ce ți se pare că arăți mai bine când te uiți în oglindă decât într-o fotografie făcută telefonul mobil. Motivul te va surprinde cu adevărat
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
Playtech.ro
Ce este INTERZIS să faci de Sfântul Ilie. E mare păcat, tradiția pe care nu trebuie să o încalce credincioșii
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
”Inima mea e cărbune” Prima reacție a soțului Doinei, după ce a aflat că femeia a fost ucisă de Zoro și Narcisa
Spynews
Zoro și Narcisa au mărturisit și cea de-a doua crimă! Cadavrul găsit recent aparține Doinei. Femeia a fost dată dispărută anul trecut și ucisă de ei
Evz.ro
Jocurile Olimpice. Gimnastă exclusă din lot pentru un motiv neașteptat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Am făcut calculul! Câți bani a primit Ianis Hagi, în total, din darurile de nuntă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben și portocaliu de caniculă în jumătate din țară! Zonele în care se vor resimți temperaturi de până la 38 de grade
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
GIMNASTA SHOKO MIYATA RETRASĂ DE LA JO DE LA PARIS DUPĂ CE A FUMAT ȘI A CONSUMAT ALCOOL
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'