În urma implementării măsurilor de austeritate, șefii din conducerea Complexului Energetic Oltenia vor avea salarii cu mult mai mici, în special datorită reducerii semnificative a indemnizațiilor, care ar putea ajunge să fie diminuate chiar și cu 50%. Acest lucru va afecta în principal membrii Consiliului de Supraveghere și ai Directoratului companiei energetice. De exemplu, în prezent, membrii Directoratului încasează indemnizații de 22.000 de lei, iar după aplicarea măsurilor de austeritate, acestea ar putea scădea la 11.000 de lei. Este incert dacă posturile respective vor mai fi la fel de atrăgătoare pentru acești membri, deoarece veniturile lor ar scădea sub nivelul salariilor anterioare ocupării acestor poziții.
Citește și: Rețea de stații de alimentare cu CNG pentru vehicule, inaugurată în România
Așadar, este posibil ca o parte din șefii care conduc în prezent compania energetică să caute alternative în direcții, cariere sau servicii diferite. Există, de asemenea, preocupări cu privire la salariile șefilor din subunitățile Complexului Energetic Oltenia, deoarece acestea sunt raportate la nivelul indemnizațiilor din Directoratul CEO.
Un aspect complicat este că, recent, statul, prin Ministerul Energiei, a finalizat selecția noilor membri ai Consiliului de Supraveghere, implicând cheltuieli semnificative. Acești membri au semnat contracte de mandat pe patru ani. De exemplu, pentru un membru al Directoratului, reducerea indemnizației va fi de 50%, ceea ce înseamnă că de la o indemnizație lunară netă de 22.000 de lei se va ajunge la una de 11.000 de lei, în urma măsurilor de austeritate.
Problemele Complexului Energetic Oltenia sunt accentuate de scăderea producției și a vânzărilor de energie în comparație cu anii precedenți, în special în ceea ce privește termocentralele pe bază de cărbune. Producția de energie din cărbune rămâne redusă, reprezentând doar 90% din totalul curentului electric produs, în timp ce capacitatea de producție este subutilizată, cu doar 600-700 MW dintr-un total de aproape 900 MW. Compania, cu sediul la Târgu Jiu, funcționează doar cu 2-3 grupuri energetice.
Complexul Energetic Oltenia contribuie cu mai puțin de 15% la producția națională de energie, în timp ce hidrocentralele, centralele pe gaz natural și centralele nucleare rămân în top. Totuși, compania beneficiază de ajutoare de stat în conformitate cu un Plan de restructurare pe care îl implementează, însă aceste ajutoare sunt în mare parte alocate pentru acoperirea costurilor certificatelelor de emisii de dioxid de carbon (CO2).