Salarii mai mari cu 20% de la 1 ianuarie 2025, atât la stat, cât şi la privat, s-a dat lege! Majorarea vine la pachet cu creşteri de preţuri în toate domeniile

Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim pe economie din România va crește de la 3.700 de lei brut la 4.050 de lei brut.
Filip Stan
30 dec. 2024, 12:10
Salarii mai mari cu 20% de la 1 ianuarie 2025, atât la stat, cât şi la privat, s-a dat lege! Majorarea vine la pachet cu creşteri de preţuri în toate domeniile

Salarii 2025. S-a publicat în Monitorul Oficial hotărârea prin care de la 1 ianuarie 2025 salariul minim brut crește de la 3.700 de lei la 4.050 de lei.

„Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 4.050 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,334 ore pe lună, reprezentând 24,496 lei/oră”, prevede Hotărârea nr. 1.506 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, publicată în Monitorul Oficial.

Singurii bugetari care scapă de măsurile de austeritate ale guvernului. DOCUMENT ordonanţa-trenuleţ

La un salariu brut de 4.050 de lei, angajatul ar primi în mână 2.574 de lei, dacă s-ar menține facilitatea celor 300 de lei netaxați, așa cum este în prezent. În total, costul suportat de angajator ar fi de 4.134 lei.

Dacă nu s-ar menține această facilitate, atunci salariul net ar fi de 2.430 de lei, o creștere de doar 67 de lei.  În România, sunt încadrați în prezent la salariul minim pe economie circa 843.668 de salariați, ceea ce reprezintă un procent de 15,5 % din numărul total de angajați activi. De la anul, numărul va crește la peste 1,8 milioane salariați, conform Ministerului Muncii.

Această măsură vine în contextul unui cadru legislativ menit să sprijine salariații aflați la baza ierarhiei salariale, în special pe cei care câștigă salariul minim de cel puțin doi ani.

Conform unei reglementări în vigoare de la 1 ianuarie 2024, angajații care sunt remunerați cu salariul minim pe economie timp de minimum 24 de luni vor beneficia de o majorare suplimentară de până la 20%. Această prevedere se aplică atât celor care lucrează cu normă întreagă, cât și celor care au contracte de muncă part-time.

Pentru a se califica pentru această creștere, angajații trebuie să fi fost angajați pe baza unui contract cu salariul minim pe economie cel târziu la 1 ianuarie 2023.

Măsura a fost deja implementată și în anul 2024, beneficiind peste 406.000 de salariați. Această inițiativă a fost apreciată ca un pas important pentru susținerea nivelului de trai al muncitorilor din România.

O nouă lovitură pentru profesorii din România. Guvernul le îngheață salariile și le ia înapoi prima didactică de 1500 de lei

Specialistul în resurse umane Sorina Faier a explicat că astfel de ajustări sunt esențiale într-un context economic marcat de creșterea costului vieții și de efectele inflației asupra puterii de cumpărare.

„Costul vieții crește constant, iar inflația afectează puterea de cumpărare a angajaților. Este esențial ca legislația muncii să se adapteze acestor schimbări. Una dintre modificările semnificative este obligația angajatorilor de a majora salariile angajaților plătiți cu salariul minim după o perioadă de doi ani,” a declarat Faier.

Măsurile de majorare a salariului minim au fost gândite nu doar ca o responsabilitate legală, ci și ca o formă de respect pentru angajați. Faier subliniază că aceste creșteri salariale au beneficii și pentru angajatori, prin crearea unui mediu de lucru mai motivant și prin reducerea fluctuației de personal.

„Această practică nu doar că ajută la păstrarea talentelor, ci oferă și un stimulent pentru angajați de a se implica mai activ în activitățile organizației,” a explicat ea.

INS: Managerii estimează o creştere a preţurilor în toate domeniile de activitate ale economiei, până în februarie

Managerii estimează o creştere a preţurilor în toate domeniile de activitate ale economiei, o relativă stabilitate a activităţii economice în comerţul cu amănuntul şi servicii şi scăderea moderată a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare şi construcţii, până în februarie, arată Institutului Naţional de Statistică (INS).

”Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negative”, arată datele INS.

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2024, managerii din industria prelucrătoare previzionează pentru următoarele trei luni, scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -13%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează scădere moderată, soldul conjunctural fiind de -8%.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +19%).

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna decembrie 2024, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -19%).

Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -9%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural +24%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -4%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +7%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +12%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +35%).

Servicii

Conform estimărilor din luna decembrie 2024, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +2%).

Managerii din sectorul servicii prevăd relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural 0%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +17%).

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Dinu Maxer și Magdalena Chihaia au stabilit data nunții. Marele eveniment va avea loc în anul 2025
Bzi.ro
Andra a mers într-un loc special după Revelion! Este o tradiție de familie
Fanatik.ro
Produsul pe care Lidl îl bagă la raft de sâmbătă, 4 ianuarie. E adorat de români, iar în weekend are un preț redus aproape la jumătate
Capital.ro
Șoc în România. Călin Georgescu merge pe mâna lui Cristian Cioacă, fostul soț al Elodiei
Playtech.ro
Trucul ca să cureți în mai puțin de 5 minute grăsimea întărită din cuptor. Amestecul ieftin care îl face ca nou
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Teroarea primită de o tânără de 23 de ani de la mamă pentru că și-a petrecut revelionul cu iubitul. „E cvasinormalitate în România!”
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața lui Cosmin, adolescentul care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului! Ies la iveală detalii șocante și imagini surprinse de un martor. Ce ar fi făcut băiatul de 17 ani cu câteva minute înainte de tragedie?
Spynews
Divorț secret în showbiz! O cunoscută artista de muzică populară s-a despartit de soț fără să știe nimeni
Spynews
Cum se frăgezește carnea pentru un gulaș delicios. Ai nevoie de un singur ingredient
Evz.ro
Ce face Florin Piersic la mănăstire. Dorința arzătoare a marelui actor
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
kanald.ro
Accident rutier grav provocat de o șoferiță în vârstă de 18 ani, în Vâlcea. Tânăra a lovit un bătrân și a fugit
Cancan.ro
Orașul din România în care o garsonieră se vinde cu doar 5.000€ acum, la începutul lui 2025
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu, îngrozit. Anunțul l-a luat total pe nepregătite: Deportați!
StirileBZI
Românii care locuiesc la bloc trebuie să facă asta, dacă au calorifere
Prosport.ro
FOTO. Iubita cu 24 de ani mai tânăra a milionarului Paszkany, apariție incendiară într-o rochie decoltată
stirilekanald.ro
A murit la 32 de ani! Breaking news! A fost activat planul ROȘU
substantial.ro
Jill Biden primește un diamant de 20.000 de dolari de la premierul indian
MediaFlux
Veste care a aruncat America ÎN ȘOC! Biden a convocat DE URGENȚĂ Consiliul de Securitate
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
A fost desemnată țara cu cea mai bună bucătărie din lume. Românii călătoresc des acolo