Salarii majorate cu 50% pentru bugetari. Angajații bugetari din instituţiile şi autorităţile publice nominalizați în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile precum și cei implicați în implementarea Mecanismului de redresare şi rezilienţă vor beneficia de majorarea salariilor de bază cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat, se arată într-un proiect al Ministerului Muncii.
Practic, această majorare se afla deja în lege, diferența este că au fost introduși cei care se ocupă de implementarea PNRR. Această majorare se va aplica proporţional cu timpul efectiv alocat activităţilor pentru fiecare proiect.
Prevederile nu sunt aplicabile demnitarilor, cu excepţia funcţiilor de preşedinte și vicepreşedinte al consiliului judeţean şi primar și viceprimar.
Conform legii, se pot înființa posturi în afara organigramei pe perioadă determinată. Ei bine, potrivit documentului Ministerului Muncii, condițiile de înființare a posturilor în afara organigramei și criteriile pe baza cărora se stabilește procentul de majorare salarială pentru persoanele care își desfășoară activitatea în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile în implementarea Mecanismului de redresare și reziliență se va realiza pe baza unui regulament-cadru elaborat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
document-2022-11-7-25888409-0-oug-salarii-mai-mari-pnrrPentru că vorbim de „procentul de majorare salarială”, de precizat că acestea rămân la fel:
• până la 20 ore pe lună se acordă o majorare salarială de 10%;
• între 21-40 ore pe lună se acordă o majorare salarială de 20%;
• între 41-60 ore pe lună se acordă o majorare salarială de 30%;
• între 61-80 ore pe lună se acordă o majorare salarială de 40%;
• peste 80 ore pe lună se acordă o majorare salarială de 50%.
Angajații din structurile cu rol de organisme intermediare pentru programele operaționale, pe durata desfășurării activității în acest domeniu, în loc de majorarea de până la 25 de clase de salarizare, respectiv de majorarea salariilor de bază cu până la 75%, beneficiază de majorarea salariului de bază, soldei de funcție/salariului de funcție, indemnizației de încadrare cu până la 50%.
“Având în vedere complexitatea și răspunderea activităților desfășurate de Corpul controlorilor delegați, imposibilitatea cooptării controlorilor delegați în echipele de proiect, precum și pentru asigurarea echității la acordarea drepturilor salariale pentru personalul implicat în gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, propunem acordarea unei majorări a salariilor de bază a personalului Direcției generale de control financiar preventiv cu până la 25%, în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului finanțelor”, scrie în preambulul documentului.
Premierul Nicolae-Ionel Ciucă: „Ne menținem angajamentul neechivoc față de îndeplinirea obligațiilor aferente PNRR”
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a prezidat reuniunea de astăzi a Comitetului interministerial de coordonare a Planului Național de Redresare și Reziliență, la care au participat ca invitați și oficiali din partea Comisiei Europene.
Mesajele prim-ministrului s-au concentrat pe aspecte care țin de îndeplinirea țintelor și jaloanelor asumate de România în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, în noul context creat de crizele suprapuse cu care se confruntă întreaga Europă.
Șeful Executivului a reafirmarea angajamentului neechivoc față de îndeplinirea obligațiilor aferente PNRR. Acesta a solicitat miniștrilor să găsească soluții pentru implementarea jaloanelor necesare în vederea avansării celei de-a doua cereri de plată. Reformele pe care le implică PNRR contribuie la creșterea rezilienței României, inclusiv prin pregătirea societății și economiei pentru viitor.
„Așa cum i-am transmis de curând și doamnei președintă a Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, în cadrul vizitei pe care am efectuat-o la Bruxelles, ne menținem dorința pentru un dialog cât mai strâns cu experții Comisiei și apreciem cooperarea eficientă pe care am avut-o până acum”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.
PNRR a fost gândit ca un instrument de răspuns la criză, care să accelereze redresarea post-pandemie și că în momentul aprobării lui, în septembrie 2021, Europa nu se confrunta cu suprapunerea crizei energetice cu criza inflației și cea de securitate generată de războiul din Ucraina, a reamintit șeful Executivului, considerând, prin urmare, că anumite jaloane vor trebui ajustate pentru a răspunde astfel crizei multiple.
„Cred că este o expresie a rezilienței Uniunii însăși capacitatea de a-și ajusta răspunsul acolo unde este absolut necesar. România consideră foarte important RePower EU, ca instrument de răspuns la criza energiei, dar și pentru asigurarea independenței strategice a Uniunii mai ales în ceea ce privește importul de energie din Rusia. Reflectarea acestuia în PNRR va trebui să aibă și un impact în ceea ce privește asigurarea capacității statelor membre de a răspunde provocărilor generate de evenimente geopolitice accelerate de la începutul acestui an „, a punctat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.
De asemenea un alt proiect de lege care modifică legea cadru a salarizării în sensul includerii profesorilor-antrenori din cadrul grupurilor sportive şcolare şi universitare în categoria personalului didactic vor beneficia de o majorare de 10% a salariului de bază. Proiectul de lege a fost adoptat de deputați cu 206 de voturi pentru, 52 împotrivă și 2 abțineri.
Cele trei proiecte de lege au trecut de Senat iar Camera Deputaților este forul decizional în acest caz.