Salarii majorate de la 1 ianuarie 2023. Moş Crăciun aduce 450 de lei în plus la leafă, plus sporuri

Veşti bune pentru angajaţii Complexului Energetic Oltenia(CEO). Președintele executiv al Sindicatului Mine Energie Oltenia, Jan Popescu, afirmă că niciun salariat nu îşi va pierde locul de muncă în anul 2023. În plus, se anunţă creşteri de salarii.
Filip Stan
15 dec. 2022, 13:27
Salarii majorate de la 1 ianuarie 2023. Moş Crăciun aduce 450 de lei în plus la leafă, plus sporuri

Jan Popescu promite  salarii majorate  şi anunţă că anul 2023 aduce drepturi salariale mai bune decât anul 2022: „Sindicatul Mine Energie Oltenia Federaţia Univers, alături de celelalte federaţii, vor negocia şi vor obţine, an de an, obligatoriu, creşteri salariale mai mari decât anul anterior. Realitatea îmi dă mie dreptate. În anul 2022, câştigurile salariaţilor Complexului Energetic Oltenia au fost bune. Eu spun şi transmit tuturor angajaţilor că anul 2023 va aduce drepturi mai bune decât anul 2022. Am obţinut deja o creştere salarială, începând cu 1 ianuarie 2023, de 450 lei în tarifar, la care se vor adăuga sporurile. V-am spus acest lucru acum 2 luni jumate şi iată că s-a şi întâmplat”, a transmis liderul sindical, într-un interviu la Radio Infinit.

De asemenea, Jan Popescu îi asigură pe angajaţi că nu se va elabora niciun program de restructurare şi că mişcarea sindicală încearcă să găsească o soluţie în ceea ce priveşte condiţiile de pensionare: „Toate contractele colegilor au fost prelungite. Se duc colegii să le semneze. Nu ştim ce ne va rezerva viitorul. Nu ştim ce se va întâmpla. Eu cred că această companie va rezista şi dupa anul 2032. Anul 2023 nu va aduce niciun program de restructurare. Toţi colegii să stea liniştiţi pentru că nu va pleca nimeni din această companie, decât cine îşi doreşte să plece. Întreaga mişcare sindicală este în discuţii cu factorul politic, fiecare pe unde poate. Dorim să găsim această posibilitate de pensionare a colegilor, la vârsta de 52 de ani, cu 30 de ani vechime, dintre care 25 în sistemul energetic.”

În ceea ce priveşte viitorul companiei, creditul solicitat de CEO îl determină pe liderul sindical să fie sigur de situaţia din 2032, când s-a preconizat sfârşitul societăţii: „Este clar că viitorul acestei companii se va duce şi după 2032, pentru că nicio bancă nu dă unei societăţi un împrumut de 200 de milioane de euro, dacă viitorul acelei societăţi nu reiese în cifre că o sa fie pe o perioadă îndelungată”, a adăugat Jan Popescu

Salarii majorate cu 10% de la 1 ianuarie 2023 pentru bugetari. Nu vor crește salariile demnitarilor

Salariile bugetarilor se majorează cu 10%, de la 1 ianuarie 2023, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență publicat marți de Ministerul Finanțelor. Nu se majorează salariile demnitarilor, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Dan Cărbunaru, după ședința de Guvern. „Demnitarii sunt cei care trebuie să ofere un exemplu de cumpătare. Salariile demnitarilor rămân la nivelul anului acesta”, a spus Cărbunaru.

Salarii majorate în  sectorul bugetar cu 10%, de la 1 ianuarie 2023, faţă de nivelul din decembrie 2022, dar fără a depăşi grila, iar indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora se menţin la nivelul de la finalul acestui an, potrivit unui Proiect Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicat marţi de Ministerul Finanţelor.

Sute de angajați din Educație protestează în fața Parlamentului. Oamenii cer salarii mai mari: „Colegii noştri de la personalul nedidactic au salarii cuprinse între 1.700 – 2.200 lei. Cu aceşti bani nu mai pot trăi”

„Art. I. – (1) Prin derogare de la prevederile alin. (2) al art. 12 din Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăşi valoarea nominală pentru anul 2022 stabilită potrivit anexelor la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare cu 2.500 lei”, se arată în proiectul menţionat, potrivit Agerpres.

În document se precizează că pentru personalul nou încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeaşi instituţie/autoritate publică pe funcţii de acelaşi fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcţii sau în grade/trepte profesionale, pentru care nu există funcţie similară în plată, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară se stabileşte la nivelul reglementat pentru anul 2022 în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare la care se aplică, după caz, prevederile art. 10 privind gradaţia corespunzătoare vechimii în muncă.

De asemenea, în anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, cu excepţia soldei de grad şi a salariilor de grad, se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2022, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

Pe de altă parte, conform proiectului, „prin derogare de la prevederile alin. (1) al art. 13 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, se menţin la nivelul aferent lunii decembrie 2022”.

Citeşte şi: Noi reguli de impozitare şi taxare a salariilor românilor de la 1 ianuarie. Ar fi vizaţi cei care câştigă peste 3.000 lei

1 ianuarie 2023 vine cu majorări de salarii și pensii în România. De la 1 ianuarie salariul minim brut pe economie va creşte de la 2550 lei la 3.000 lei, iar salariul minim din construcții creşte de la 3.000 la 4.000 de lei. Din cei 3.000 lei brut 200 de lei vor fi scutiți de impozitul pe venit. Însă CAS şi CASS se vor aplica la suma întreagă. Adică, angajații vor plăti CAS și CASS pentru 3.000 lei, şi nu 2.800 lei, conform unor surse citate de România TV.

În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată un număr de circa 1,2 milioane de salariați, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 23% din numărul total de salariați activi – 5,27 milioane. De majorarea salariului de bază minim de 3.000 de lei vor beneficia un număr de 2.181.134 salariați.

Citeşte şi: Sporurile de la stat dublează salariul. Artificiul prin care sute de mii de bugetari îşi măresc lunar leafa. Cine ia spor „de soţie” sau „de confidenţialitate”

Acum, Guvernul pregătește și o serie de schimbări la „ordonanța trenuleț”, cea care stabilește principalele măsuri fiscale care intră în vigoare la 1 ianuarie 2023, afirmă surse guvernamentale.

Printre modificări se regăsește și o propunere ca 200 lei să fie neimpozitați pentru angajatorii care cresc voluntar salariul cu 450 lei, la salariile între 3.000 și 5.000 lei.

Citeşte şi: Lovitură pentru 1.5 milioane de angajaţi români de la 1 ianuarie 2023. Se schimbă modul de taxare a salariului brut

Săptămâna viitoare are loc o ședința cruciala intre patronate, sindicate și Guvern.

Județele cu cele mai mari salarii sunt București, cu o medie salarială netă de 4.500 de lei, Cluj (4.100 de lei), Timiș (4.000 de lei), Sibiu, Brașov, Iași, Ilfov (3.500 lei).

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!