Sindicaliștii de la metrou, alții decât echipa fostului lider sindical Ion Rădoi, au negociat noul Contract Colectiv de Muncă la Metrorex.
Documentul prevede o creștere salarială de 7,5% pentru angajați, aplicabilă din august. Creșterea de 7,5% va fi aplicată cu începere din 1 august 2022 potrivit unor documente consultate de Club Feroviar. Noul Contract Colectiv de Muncă urma să fie aprobat miercuri dimineața de către conducerea societății de transport subteran din Capitală, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.
În plus în urma negocierilor s-a aprobat și o creștere a valorii tichetului de masă de la 15 lei la 20 de lei. Nu este clar dacă majorarea de 7,5 % se va aplica peste cea acordată în anii trecuți de 18% pentru care salariații Metrorex au obținut o decizie judecătorească favorabilă lor. Liderii sindicali ai USLM nu au putut fi contactați miercuri pentru informații suplimentare. Mișcarea sindicală Metrorex este fragmentată între vicepreședintele Marian Artimon (foto) și liderul suspendat al Unitatea – Sindicatul Liber Metrou, Ion Rădoi, scrie Club Feroviar.
Directorii mari din Metrorex și unii șefi de serviciu câștigă în fiecare lună între 10.000 și 12.000 de lei net, iar cel mai mare salariu în mână din companie este de aproape 15.000 de lei, potrivit unui document cu toate cele aproape 6.000 de salarii din Metrorex obținut de HotNews.ro. Cele mai mici salarii în mână din Metrorex sunt în jur de 3-4.000 de lei. Ministrul Transporturilor anunța recent că sindicaliștii și-au negociat creșteri salariale în 2020, în condițiile în care compania nu-și acoperă bugetul decât 30% din venituri proprii.
Grevă la metrou. Sindicaliştii ameninţă cu greva generală dacă nu le vor fi soluţionate revendicările
Din 5.678 de persoane salariate de la Metrou, 4.533 (80%) au salariu net, în mână, de peste 5.000 de lei, iar aproape 1.478 (26%) de persoane iau în mână peste 7.260 de lei (circa 1.500 de euro), potrivit unui document.
Directorii mari și mai mulți șefi de serviciu au salarii nete de peste 10-11.000 de lei, cel mai mare salariu fiind de 14.641 de lei pentru un post de șef serviciu. Directorii au un salariu în mână de 12.945 de lei.
Toți angajații primesc un „spor de tunel” de circa 20% agreat prin contractul colectiv de muncă. Alte posturi de șef de serviciu au salarii nete de circa 10.000 de lei, iar mulți șefi de birou primesc în mână peste 8.500 de lei.
Ministrul Transporturilor: În acest moment sunt pesimist vizavi de PNRR pe zona de metrou
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă că la Metrorex există „un cumul de probleme”, el arătându-se sceptic cu privire la posibilitatea companiei de a implementa proiectele prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Acesta a arătat că anul viitor, la rediscutarea PNRR, dacă aceasta va avea loc, va încerca redirecţionarea fondurilor propuse pentru metrou către dezvoltarea altor proiecte pentru calea ferată, cel mai probabil.
Dosar penal după incendiul de la metrou Piaţa Romană. Mai multe infracţiuni, cercetate de anchetatori
„Acolo e un cumul de probleme”, spune ministrul Transporturilor, în legătură cu metroul de la Bucureşti.
„Săptămâna trecută am avut şi grevă la metrou la Bucureşti. Ştiţi ce mi s-apărut ciudat? Nu contest dreptul nimănui de a face grevă. Una din revendicări era ca personalul de conducere să primească 18% în plus, eu nu am mai văzut sindicate să… dar mă rog, nu neapărat asta e marea problemă. Vor angajări şi reclamă faptul că au rămas posturi descoperite, că reţeaua s-a mărit dar personalul nu. Există anumite fundamentări sau argumente din acest punct de vedere. Sigur, salarii mai mari dar ştiţi ce mă deranjează pe mine cel mai mult? Ritmul în care se implementează proiectele, unele dintre ele pe bani europeni, altele pe finanţări japoneze, ritmul în care se implementează aceste proiecte la metrou. În acest moment sunt pesimist vizavi de PNRR pe zona de metrou că se poate realiza”, a afirmat Sorin Grindeanu.