Salarii majorate. Guvernul are în vedere acordarea de compensații pentru chiria soldaților și gradaților profesioniști, modificarea indemnizației de delegare sau detașare a celor din apărare și ordine publică ce participă la anumite misiuni, precum și exceptarea acestui tip de personal de la înghețările salariale stabilite la final de 2021 și se mai are în vedere și majorarea soldei pentru cei din instituțiile de apărare și securitate națională cu 75% în anumite condiții.
Toate acestea se vor face printr-un OUG care prevede modificarea mai multor acte normative pentru actualizarea legislației în domeniul salarizării personalului din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.
Modificările din Codul Fiscal, agreate în coaliţie: Acciza la ţigări creşte de la 1 august. Creşteri de TVA la restaurante, locuinţe şi băuturi cu zahăr
Ca o excepție a regulilor aplicabile de la 1 ianuarie 2022 și stabilite prin OUG 130/2021, solda de grad/salariul gradului profesional va fi actualizat proporțional cu evoluția salariului minim brut pe țară, începând cu 1 iulie, pentru personalul militar, polițiști și polițiști de penitenciare.
Majorarea cu 75% din soldă pentru munca prestată suplimentar ce nu poate fi recompensată cu timp liber corespunzător (în termen de 60 de zile de la acumulare) va putea fi acordată și personalului din instituțiile de apărare și securitate națională care execută serviciul de luptă permanent sau care desfășoară activități deosebite cu caracter operativ, neprevăzut ori în situații de urgență.
Salarii majorate prin sporuri. Indemnizația de delegare sau de detașare va fi dublată în situația în care militarii, polițiștii sau personalul civil participă la misiuni de instrucție, exerciții militare/ polițienești, trageri și aplicații, în tabere sau în poligoane, pentru o perioadă mai mare de 24 de ore și la o distanță mai mare de 5 km față de localitatea în care își au locul permanent de muncă.
De asemenea, în Legea 384/2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști va fi introdusă compensația lunară pentru chirie în cuantum de până la 50% din solda de funcție a soldaților și a gradaților profesioniști, în condiții similare cadrelor militare în activitate. La ora actuală, această lege prevede dreptul la o compensație lunară, dar nu este stabilit un cuantum al acesteia. Mai mult, cuantumul concret va fi stabilit printr-un act normativ oficializat ulterior, scrie dcbusiness.ro
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a anunțat că pe masa de lucru a Guvernului se află un proiect care vizează majorări salariale pentru militari.
Vasile Dîncu a declarat vineri, la Breaza, referitor la creşterea veniturilor militarilor, că un proiect de ordonanţă în acest sens este deja în lucru şi actul normativ va putea fi aplicat fără a fi solicitaţi bani în plus pentru minister.
Taxe mai mari pentru românii cu mai multe apartamente şi maşini. Propunerile ministrului Finanţelor de modificare a Codului Fiscal
Vasile Dîncu a susţinut că ar putea creşte compensarea pentru deplasare de la 20 de lei la 40 de lei, ar putea creşte solda de grad, rămasă la nivelul din 2009, iar compensaţiile pentru chirie ar putea fi adaptate la nivelul celor de pe piaţa imobiliară.
„Avem un proiect de ordonanţă care este în lucru, noi am calculat, am făcut toate planurile, este clar că în situaţia militarilor activi, a sergenţilor, a gradaţilor şi soldaţilor profesionişti în acest moment există unele inegalităţi şi există venituri foarte mici, sunt probleme legate de, să vă dau numai nişte exemple, compensarea pentru deplasare, cred că diurnă îi spunem noi în civilie, este în acest moment la 20 de lei. Asta ar trebui să crească, ne-am propus s-o creştem la 40 de lei. Trebuie să dăm compensaţiile de chirie, oamenii trebuie să se mute dintr-o localitate în alta, mobilitatea militară înseamnă o continuă pendulare între garnizoane, Aici compensaţiile de chirie sunt rămase în urmă, nu mai sunt cele la care a ajuns piaţa, 300 de lei pentru o chirie este foarte puţin. Vom ajunge ca aceste indemnizaţii să le acordăm cu piaţa imobiliară dintr-o localitate, mai ales la gradele mai mici, tinerii. Tinerii sunt cei care au familii, au copii şi au nevoie de un minim. Ca să iei o chirie în Cluj, în Iaşi, în Bucureşti, ai nevoie de bani care să fie adaptaţi acestui lucru. Sunt şi alte lucruri de care avem nevoie. Creşterea soldei de grad, care a rămas de prin 2009. Sunt şi alte lucruri. Săptămâna viitoare vreau să prezint aceste lucruri. Deocamdată lucrăm la acest proiect”, a spus ministrul Apărării.