Salariu mărit de la 1 ianuarie 2024 pentru aceşti români. Potrivit președintelui Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, salariul unui profesor debutant va fi, de la 1 ianuarie 2024, „echivalentul salariului mediu brut pe economie”, conform prevederilor Ordonanței. Marius Nistor a subliniat că se află în procesul de identificare a resurselor financiare și de calcul pentru a rezolva inechitățile din sistem, precum și problemele salariale ale celor care ocupă funcții de conducere, cum ar fi directori, secretari, și contabili șefi.
Citeşte şi: Categoria de români care primeşte 10.000 de euro din partea statului. Ce condiţii trebuie să îndeplinească
„În momentul de față se preconizează discuții cu reprezentanții Ministerului Educației și ai Ministerului Finanțelor, pentru a stabili cu exactitate ce anume se va întâmpla de la 1 ianuarie. Suntem în faza în care identificăm resursele financiare, facem calculele, astfel încât să rezolvăm și inechitățile din sistem și problemele colegilor care ocupă funcțiile de conducere, îndrumare și control, mă refer la directori, secretari, contabili șefi, pentru că grila a crescut foarte mult decalajul dintre salariile personalului de conducere și al celor de execuție. Concret, salariile pentru funcțiile de conducere sunt mai mici decât cele pe funcțiile de execuție, directorii au perfectă dreptate. La momentul când se operează creșterea salarială de la 1 ianuarie, trebuie să ținem cont de toate aceste aspecte. Nu putem să perpetuăm niște greșeli, care sunt rezultatul legii 153”, a declarat Marius Nistor, pentru edupedu.ro.
Un aspect adus în discuție este decalajul semnificativ dintre salariile personalului de conducere și cele ale personalului de execuție, aspect pe care Marius Nistor îl consideră necesar a fi corectat. În contextul creșterii salariale programate pentru 1 ianuarie, sindicaliștii subliniază importanța abordării integrale a problemelor și evitarea perpetuării unor erori legate de legislația actuală.
„În momentul de față, trebuie să discutăm pe fiecare funcție în parte, pentru că atunci când operăm creșteri salariale trebuie ca salariul unui debutant să nu fie mai mare decât al celui cu grade didactice. Ținta noastră este să atingem maximul prevăzut pe grila negociată în vară, după proteste”, a precizat Marius Nistor.
În ceea ce privește salariul unui profesor debutant, MArius Nistor a precizat că acesta nu ar trebui să fie mai mare decât al unui profesor cu grade didactice superioare, menționând că ținta este atingerea maximului prevăzut pe grila negociată.
Citeşte şi: VOUCHERE 2024 Care români vor primi vouchere pentru alimente în 2024. La ce sumă creşte plafonul veniturilor
Sindicatele au emis un avertisment că, în cazul nerespectării angajamentelor guvernanților, sunt pregătite să reacționeze prin reluarea protestelor. Cu toate acestea, Nistor a adus în discuție și majorările salariale de la 1 iunie și distribuirea cardurilor cu prime, menționând că aceste măsuri ar trebui să contribuie la soluționarea inechităților salariale.
În privința bugetului acordat Educației pentru anul viitor, sindicatele au stabilit o țintă de 15% din bugetul general consolidat. Această alocare ar urma să acopere creșterile salariale și cheltuielile necesare pentru sistemul de învățământ. Negocierile vor continua cu Ministerul Educației și Ministerul Finanțelor, iar calculele bugetare vor fi efectuate pentru a asigura sustenabilitatea noilor majorări salariale.
Legea salarizării bugetarilor nu va fi gata la 1 ianuarie 2024, potrivit declarațiilor premierului. Marcel Ciolacu afirmat că legea salarizării s-ar putea realiza abia în anul 2025.